ΤΟΠΙΚΑ

Ταχυδρόμος Παρασκήνιο

ταχυδρόμος-παρασκήνιο-851206

«Κρυμμένοι θησαυροί»
Η απουσία του Γιώργου Μαυρογιάννη από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ Εφήβων σίγουρα στοίχισε στους κυανόλευκους, που θα τον ήθελαν κοντά τους για να μπορέσει η ομάδα να διεκδικήσει ίσως και μια θέση στο βάθρο. Ο Μαυρογιάννης, γέννημα – θρέμμα Νικιώτης, αποτελεί το μήλον της έριδος για ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας και αυτές τις μέρες μετείχε με την Εθνική ομάδα μπάσκετ Εφήβων σε διεθνές τουρνουά, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Εχει ήδη σημαντική συμμετοχή στη Γ’ Εθνική και αποτελεί ένα σοβαρό και ταλαντούχο παιδ,ί που αναμένεται η εξέλιξη του να τον φέρει σύντομα στην Α1!
Παράλληλα όμως η απουσία του έδωσε την ευκαιρία να λάμψει το άστρο του Παπούλια, που ζούσε στην σκιά του… Ο δεύτερος κρυμμένος θησαυρός της Νίκης Βόλου είναι λοιπόν ο Παναγιώτης Παπούλιας. Οποιος δεν τον είχε προσέξει, τον πρόσεξε σίγουρα με την παρουσία του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων. Ο νεαρός στα πρώτα τρία ματς της διοργάνωσης πέτυχε 95 πόντους με ρεκόρ του τους 41 σε έναν αγώνα κόντρα στον Ικαρο/Εσπερο!!! Είναι μέχρι στιγμής ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και έχει στρέψει τα βλέμματα επάνω του.
Πάντως το ρόστερ της εφηβικής ομάδας της Νίκης κρύβει κι άλλα ταλέντα. Ο Μάνος Καραμανώλης π.χ. που είναι γεννημένος το 1993 έχει αφήσει πολύ καλά δείγματα γραφής. Μακάρι αυτά τα παιδιά να μη… «χαθούν στον δρόμο» και να αποτελέσουν τη συνέχεια των Μπουντούρη, Καλαϊτζή και Λιαδέλη. Χρόνια άλλωστε το βολιώτικο μπάσκετ έχει να βγάλει «μεγάλο» παίκτη στο μπάσκετ.

Ο θάνατος του αθλητή της κωπηλασίας στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος, μας… «θυμίζει» ξανά να προβληματιστούμε για τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να αγωνίζονται ή να προπονούνται οι Ελληνες αθλητές…

Το «μας θυμίζει» είναι ακριβώς ειρωνικό, έτσι όπως αρμόζει να είναι. Γιατί πάντα μόλις πεθαίνει ένας αθλητής, θυμόμαστε να ασχοληθούμε με τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζει ο ελληνικός αθλητισμός, αλλά μετά από λίγο καιρό και πάλι τις ξεχνάμε χωρίς να παρθούν τα ανάλογα μέτρα. Σε ένα άθλημα που η χώρα μας έχει κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο, που βρίσκεται δηλαδή σε πολύ υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα, ένας αθλητής «χάνεται» κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου πρωταθλήματος… Οργή, θλίψη και προβληματισμός επικρατούν σε όλους τους Ελληνες αθλητές και όχι μόνο αυτούς της κωπηλασίας.
Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία τονίζει στην ανακοίνωση της ότι ο αθλητής προπονούνταν και ότι δεν συνέβη το περιστατικό κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε επαγγελματίες ναυαγοσώστες που του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες. Για γιατρό αγώνων ή ιατρική κάλυψη ούτε λόγος…
Σε αυτό ακριβώς το γεγονός επικεντρώνονται και όλοι οι αθλητές της κωπηλασίας που έζησαν από κοντά το γεγονός. Οτι δεν υπήρχε ούτε ένας γιατρός, αλλά ούτε ένα ασθενοφόρο στο χώρο σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Δεν έχει σημασία αν ο αθλητής το έπαθε κατά την διάρκεια της προπόνησης και όχι στον αγώνα.
Συνήθως οι Ομοσπονδίες σε τέτοια αθλητικά γεγονότα φροντίζουν να υπάρχει ιατρική κάλυψη μόνο κατά την διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος, ενώ άλλοτε το παραβλέπουν ακόμα και αυτό, την τυπική παρουσία ενός γιατρού, που σε κάποιες περιπτώσεις πάντως μπορεί να αποδειχθεί… Είναι πολύ εύκολο σε μια προπόνηση ή σε έναν αγώνα να συμβεί ένα άτυχο περιστατικό, ακόμα και σε υγιείς πριν αθλητές. Και δεν μιλάμε για τραυματισμούς μυϊκούς ή αρθρώσεων, αλλά για σοβαρότερα περιστατικά. Η έλλειψη ιατρικής κάλυψης είναι ένα μεγάλο θέμα για τον ελληνικό αθλητισμό και τις ελλείψεις του.
Σε όλα τα αθλήματα διεξάγονται πολλές φορές αγώνες χωρίς γιατρό… Οσο για τις προπονήσεις των αθλητών δεν γίνεται καν λόγος για έναν άνθρωπο που να γνωρίζει τουλάχιστον από πρώτες βοήθειες. Οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό γνωρίζουν ότι είναι απροστάτευτα, ενώ τα δελτία που εκδίδονται στις μικρές ηλικίες συνήθως απαιτούν μια τυπική εξέταση από παθολόγο.
Μόνο στις επαγγελματικές κατηγορίες γίνονται πιο λεπτομερείς εξετάσεις για την υγεία του κάθε αθλητή. Αλλά και πάλι μόνο οι εξετάσεις δεν είναι αρκετές. Θα πρέπει ακόμα και στην προπόνηση να υπάρχει γιατρός, αλλά κάτι τέτοιο θα στοίχισε πολύ στο κάθε σωματείο.
Ο προβληματισμός είναι σίγουρα πολύ μεγάλος, αλλά πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, η πολιτεία καλείται να ευαισθητοποιηθεί με αφορμή το θάνατο του κωπηλάτη και να αναζητήσει άμεσα λύσεις.

Στον Τριανταφυλλόπουλο…

Καλεσμένος στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ήταν ο Στράτος Γιδόπουλος. Ο έμπειρος παράγοντας μετείχε σε μια συζήτηση για τη βία στα γήπεδα. Μεταξύ άλλων ο μεγαλομέτοχος της Νίκης είπε πώς δεν φταίνε μόνο οι φίλαθλοι που δημιουργούν επεισόδια και οι παράγοντες (στο γεγονός ότι δεν μπορούν να πάρουν μέτρα για την βία), αλλά και οι διαιτητές που δυναμιτίζουν το κλίμα με τις αποφάσεις τους και οι δημοσιογράφοι που επίσης βάζουν τίτλους πολέμου στα άρθρα τους… Ακούστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά λύση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις ομάδες, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, από τη στιγμή που κόβονται και οι επιχορηγήσεις λόγω της βίας, κανείς δεν μπόρεσε να βρει.
Στο «ψυγείο» ο Μπουλούτ
Ο Ερόλ Μπουλούτ είναι και πάλι εκτός αποστολής για το ματς με τη Ρόδο. Ο Τούρκος έχει μπει στο «ψυγείο», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν συμφωνεί στο οικονομικό κομμάτι για την επέκταση της συνεργασίας του για τη νέα σεζόν στη Σούπερ Λίγκα. Η όλη υπόθεση θυμίζει πάντως κάτι από την τακτική που ακολούθησε και πέρυσι η διοίκηση του Ολυμπιακού για τον Ηλία Ιωάννου…
Διεθνές σεμινάριο για τερματοφύλακες
Ενα πολύ ενδιαφέρον διεθνές σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Πρόκειται για την επιμορφωτική ημερίδα για προπονητές τερματοφυλάκων που θα διεξαχθεί την 21η Μαΐου. Στο σεμινάριο θα διδάξει ο Marten’s με το επιτελείο του και αναμένεται να μετέχουν προπονητές τερματοφυλάκων απ’ όλη την Ελλάδα και από ομάδες της Σούπερ Λιγκ.
Τάκης Λουκανίδης ενόψει…
Ο μεγάλος άσος του Παναθηναϊκού Τάκης Λουκανίδης ίσως κάνει την εμφάνισή του στη Νίκη… Από μόνος του σύμφωνα με το Στράτο Γιδόπουλο προσφέρθηκε να βοηθήσει την κυανόλευκη ομάδα και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να τον δούμε να κάνει την εμφάνισή του στη Νέα Ιωνία. Μάλιστα το ενδιαφέρον του ήταν ιδιαίτερα ζεστό. Ο Γιδόπουλος σκέφτεται να τον χρησιμοποιήσει και στην θέση του τεχνικού συμβούλου, καθώς διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τα γήπεδα.
Κόντρα στην παλιά του ομάδα
Ο Ηλίας Σολάκης θα αγωνιστεί σήμερα κόντρα στην προηγούμενή του ομάδα. Ο έμπειρος επιθετικός έφυγε πριν μερικούς μήνες από το Διαγόρα για να έρθει στον Ολυμπιακό και σήμερα επιστρέφει στα παλιά του «λημέρια». Ο Σολάκης απειλεί το συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό Ροτζέριο στον πίνακα των σκόρερ της Β’ Εθνικής, αφού έχει δυο λιγότερα από τον Βραζιλιάνο που βρίσκεται στην πρώτη θέση και συγκεκριμένα 15, έξι από τα οποία τα έχει πετύχει με την φανέλα της ροδίτικης ομάδας. Σήμερα πάντως δεν αναμένεται να σεβαστεί το Διαγόρα και θα προσπαθήσει να σκοράρει για όγδοο παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού (στο ένα είχε κάνει χατ τρικ)…
Η Ερώτηση Της Ημέρας
Πώς καταλαβαίνει κανείς ότι η αποστολή του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού Βόλου έχει φτάσει στον προορισμό της;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου