ΤΟΠΙΚΑ

Οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν άμεσα από το αποτέλεσμά τους

οι-όποιες-αποφάσεις-θα-κριθούν-άμεσα-α-851206

Οπως όλοι συμφωνούν και όπως δείχνουν οι κινήσεις της αγοράς, ο κύβος ερρίφθη. Είναι θέμα ωρών, ίσως και σήμερα, συμφωνούν οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, η Ελλάδα να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ουσιαστικά να ζητήσει δανειοδότηση από το ΔΝΤ άμεσα, προκειμένου να αποφύγει την έκδοση και νέου ομολογιακού δανείου μέσα στον Απρίλιο, που με τις παρούσες συνθήκες δεν ξέρουμε σε τι ύψος επιτοκίου θα κατέληγε.
Οι πληροφορίες έτρεξαν με ταχύτητα από χθες το πρωί και δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο έκλεισε με σημαντική άνοδο μετά από καιρό. Δείγμα ότι οι αγορές περίμεναν αυτή την κίνηση και πίεζαν τόσο καιρό προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Ελλάδα αντιστάθηκε στις πιέσεις, πιστεύοντας ότι δεν θα αναγκαζόταν να ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού δανεισμού μας, διότι είναι τα ανταλλάγματα που ήθελε να αποφύγει. Παίρνουμε οικονομική βοήθεια, δίνουμε ανταλλάγματα. Τέτοια που ενδεχομένως πυροδοτήσουν πλέον την κοινωνική έκρηξη.
Ηταν σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος πόλεμος. Ανάμεσα στην αυτόνομη οικονομική μας πορεία και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που πίεζαν για να καταφύγουμε στο ΔΝΤ, με την απειλή να μας οδηγήσουν σε τεχνική στάση πληρωμών. Εχοντας στόχο να ανεβάσουν τα spread στα απαγορευτικά επίπεδα των 500-550 μονάδων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν μέχρι χθες. Η προσπάθεια δεν ήταν δύσκολη, αφού είχαν τη «βοήθεια» αρκετών λαθών του οικονομικού επιτελείου, αλλά και πρόθυμων να αναπαραγάγουν τις φημολογίες. Υπολόγιζαν ότι με τόσο υψηλά επιτόκια ήταν θέμα λίγων εβδομάδων να πετύχουν την αδυναμία πληρωμών.
Η καινούργια μάχη που καλείται να δώσει η Ελλάδα είναι να επιτευχθούν ευνοϊκοί όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Κάτι που παραμένει θολό τοπίο, διευκολύνοντας τη δουλειά των επενδυτικών κεφαλαίων και των επιθετικών τους κινήσεων απέναντι στην ελληνική οικονομία. Αν τα ανταλλάγματα που θα ζητηθούν είναι δυσβάστακτα, ενδεχομένως να κερδίσουμε την παρούσα κρίσιμη μάχη, παίρνοντας μία οικονομική ανάσα, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία, αλλά θα υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε πολλά περισσότερα.
Για το λόγο αυτό και χθες η κυβέρνηση επέμενε ότι δεν προτίθεται να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης και πολύ περισσότερο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, περιμένοντας –μέχρι τέλους– μήπως πεισθούν οι αγορές για τις αντοχές μας ή για την αποτελεσματική στήριξη από τους εταίρους μας.
Η όποια επιλογή θα κριθεί ως προς το αποτέλεσμά της άμεσα. Τις επόμενες κιόλας μέρες. Διότι τέτοιοι «πόλεμοι» δεν είναι αντικείμενο μελλοντικών ιστορικών αλλά σημερινών επενδυτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου