ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμο 21.000 στη ΔΕΥΑ Αλμυρού για ρύπανση

πρόστιμο-21-000-στη-δευα-αλμυρού-για-ρύπανσ-851206

Πρόστιμο ύψους 21.500 ευρώ επέβαλε η Νομαρχία Μαγνησίας στη ΔΕΥΑ Αλμυρού κατόπιν καταγγελίας πολίτη και τη διαπίστωση παραβάσεων της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας μετά από έλεγχο που διενήργησε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή κατά τη διενέργεια αυτοψίας στην περιοχή της Α΄ΒΙΠΕ στο πλαίσιο έκτακτου ελέγχου εντοπίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα μαύρου χρώματος, τα οποία και δόθηκαν για εξέταση.
Ειδικότερα και όπως προέκυψε από τον έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Εγκατάσταση Καθαρισμού Λυμάτων (ΕΚΛ) Αλμυρού διαπιστώθηκε σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων και συγκεκριμένα ελλιπή παρακολούθηση των εισερχομένων αποβλήτων.
Η ΕΚΛ Αλμυρού δέχεται προς επεξεργασία υγρά απόβλητα δύο παραγωγικών μονάδων, από ένα σφαγείο και ένα τυροκομείο, χωρίς να τηρεί τους όρους της απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Η επιτροπή διαπίστωσε πως από την ΕΚΛ δεν παρακολουθείται η ποιότητα των υγρών αποβλήτων του δημοτικού σφαγείου Αλμυρού, ενώ και οι τιμές των παραμέτρων BOD5, COD, αιωρούμενα στερεά των υγρών αποβλήτων του τυροκομείου που δέχεται η ΕΚΛ, σε 10 από τα 12 μηνιαία δείγματα, υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί με τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, στην οποία επιβάλλεται η ποιότητα των εισερχόμενων υγρών αποβλήτων παραγωγικών μονάδων στο δίκτυο να μη διαφέρει αισθητά από το μέσο όρο της σύστασης των αστικών λυμάτων.
Παράλληλα διαπιστώθηκε έλλειψη αδειοδότησης για την υποδοχή και επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή η διάθεση των υγρών αποβλήτων του δημοτικού σφαγείου Αλμυρού στην ΕΚΛ Αλμυρού να πραγματοποιείται χωρίς να έχει εκδοθεί άδεια ή πιστοποιητικό σύνδεσης από τη ΔΕΥΑ Αλμυρού.
Διαπιστώθηκε δε η μη σύννομη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων της ΕΚΛ Αλμυρού γίνεται κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και συγκεκριμένα τα στερεά απόβλητα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Βόλου με φορτηγό του οικείου Δήμου, το οποίο δεν είναι καλυμμένο, η μεταφορά των στερεών αποβλήτων πραγματοποιείται από τον οικείο Δήμο, ο οποίος δεν διαθέτει την προβλεπόμενη στη σχετική ΚΥΑ, άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, αλλά και δεν έχει χορηγηθεί έγκριση από τη Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας για τη διάθεση της ιλύος, προκειμένου η παραγόμενη λάσπη να διατίθεται σε οργανωμένο χώρο απόθεσης απορριμμάτων.
Τέλος διαπιστώθηκε και ανεπαρκής δεντροφύτευση, καθώς το γήπεδο της ΕΚΛ Αλμυρού δεν έχει απομονωθεί οπτικά από την κοντινή και την ευρύτερη περιοχή με φυτεύσεις δένδρων και θάμνων περιμετρικά και σε βάθος τριών σειρών τουλάχιστον.
Να αναφερθεί εδώ πως για την μη παρακολούθηση της ποιότητας των υγρών αποβλήτων του δημοτικού σφαγείου, την έλλειψη αδειοδότησης για την υποδοχή και επεξεργασία υγρών αποβλήτων καθώς και την μη σύννομη διαχείριση στερεών αποβλήτων επιβλήθηκε πρόστιμο 6.500 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την ανεπαρκή δενδροφύτευση πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.
Λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή της Α΄ ΒΙΠΕ
Λιμνάζοντα ύδατα μαύρου χρώματος όμως εντοπίστηκαν κατά τη διενέργεια αυτοψίας στο πλαίσιο έκτακτου ελέγχου το πρωί της Πέμπτης στην περιοχή της Α΄ ΒΙΠΕ.
Συγκεκριμένα κλιμάκιο υπαλλήλων της Δ/νσης Προστασίας Περιβάλλοντος εντόπισε στο νοτιοανατολικό άκρο της Α΄ ΒΙΠΕ, στην έξοδο της σήραγγας της Κάρλας, πριν τη συμβολή της με το χείμαρρο Σεσκουλιώτη, σε μεγάλη ποσότητα, λιμνάζοντα ύδατα μαύρου χρώματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τα νερά φαίνεται να προέρχονται από την εκβολή κάποιου αγωγού, ο οποίος ωστόσο δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστεί, λόγω της πυκνής βλάστησης στα πρανή του χειμάρρου.
Δόθηκε εντολή για τη λήψη δειγμάτων, τα οποία θα εξετασθούν από διαπιστευμένο εργαστήριο, προκειμένου να διερευνηθεί η σύστασή τους, ώστε αν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η προέλευσή τους, ενώ στάλθηκε και δείγμα στην ΔΕΥΑΜΒ για να διαπιστωθεί αν είναι δυνατή η επεξεργασία των λιμναζόντων υδάτων από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της επιχείρησης, ώστε να προγραμματιστεί η συγκέντρωσή τους με βυτιοφόρο και η μεταφορά τους στην ΕΕΛ και ζητήθηκε ο έλεγχος των αγωγών ομβρίων που καταλήγει στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Ο κ. Παπαευθυμίου ας ανταποκριθεί πρώτα στις υποχρεώσεις του»
Σε αυστηρό τόνο η απάντηση της Νατάσας Οικονόμου προς το Δήμαρχο Αγριάς
Με μια μακροσκελέστατη τοποθέτησή της η αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νατάσα Οικονόμου δίνει απάντηση στις προχθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Αγριάς Θωμά Παπαευθυμίου αναφορικά με την «εμπαθή» -όπως χαρακτηρίζει ο τελευταίος- επιβολή προστίμου στο δήμο για ρύπανση ύψους 60.000 ευρώ.
«Ας μην αναζητεί ο κ. Παπαευθυμίου σκοτεινές συνωμοσίες, ας μη βλέπει πολιτικά φαντάσματα, ας μην επικαλείται εμπάθειες. Ας φροντίσει καλύτερα να ανταποκριθεί με συνέπεια στις υποχρεώσεις του. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο στην Αγριά –αναφορικά με τη μη κατασκευή του οποίου μέχρι σήμερα είναι γνωστός σε όλους ο ρόλος του Δημάρχου-, είναι υποχρέωση του κάθε Δήμου να ελέγχει το δίκτυο ομβρίων στα όρια της περιοχής του και να φροντίζει για την αποξήλωση τυχόν παράνομων συνδέσεων», σημειώνει η κ. Οικονόμου.
Η κ. Οικονόμου παραθέτει τη σειρά των αυτοψιών που έγιναν, τονίζοντας πως η ΝΑΜ με αφορμή επανειλημμένες καταγγελίες για βοθρολύματα έχει διενεργήσει από το καλοκαίρι του 2009 έξι αυτοψίες κατά τις οποίες ήταν πάντα παρών ο Δήμαρχος ή εκπρόσωπος του Δήμου, ενώ οι εκθέσεις αυτοψίας στέλνονταν κάθε φορά, κάτι που αποδεικνύεται από τα διαβιβαστικά.
Από τους ελέγχους προέκυψαν σειρά παραβάσεων και μεταξύ άλλων ο Δήμος χωρίς άδεια, είχε συνδέσει εννιά φρεάτια για τη διοχέτευση ομβρίων σε αγωγό που δε χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Ακόμη εντοπίστηκε ότι από δύο κατοικίες εξέρχονταν πλαστικοί σωλήνες, μέσω των οποίων διοχετεύονταν ποσότητες υγρών στο οδόστρωμα, με τελική κατάληξη, από τη μία κατοικία, στο ρείθρο του πεζοδρομίου και, από την άλλη, στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Αγριάς, μέσω του φρεατίου ομβρίων.
Επιπλέον, από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων των υγρών απορροών από τις κατοικίες και από δείγμα θαλασσινού νερού, προέκυψε ότι το δείγμα από τη μία κατοικία ήταν επιβαρυμένο σε ολικά και κοπρανώδη κολοβακτηριοειδή, πράγμα που σημαίνει ότι προερχόταν από βοθρολύματα, ενώ το δείγμα θαλάσσιου νερού βρέθηκε επιβαρυμένο σε οργανικό φορτίο και αιωρούμενα στερεά, από το οποίο συνάγεται διοχέτευση αστικών λυμάτων.
Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών της τελευταίας αυτοψίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου