ΤΟΠΙΚΑ

Μας σπρώχνουν απευθείας στο ΔΝΤ

μας-σπρώχνουν-απευθείας-στο-δντ-851206

«Θέμα ημερών» είναι να ζητήσει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως εκτιμούν τουλάχιστον οι οικονομολόγοι της UBS, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η μεγάλη αύξηση του κόστος κρατικού δανεισμού καθιστά «ασταθή» τη χρηματοδότηση του ελλείμματος.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές σημαίνουν ότι η εξωτερική παρέμβαση ίσως να είναι αναπόφευκτη και μπορεί αυτό να συμβεί πολύ σύντομα, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», αναφέρουν σε έκθεσή τους.
«Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι μία εμφανής πιθανότητα», προσθέτουν.
Η εμπλοκή του ΔΝΤ κρίνεται πλέον αναπόφευκτη, εκτιμά η UBS και εξηγεί ότι η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί η απουσία ενός λεπτομερούς σχεδίου που να συνοδεύει το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, οδήγησε σε ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές.
Σύμφωνα με την UBS, το ΔΝΤ θα απαιτούσε επιπλέον μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση τα οποία θα οδηγούσαν σε οικονομική συρρίκνωση της τάξης του 5% σε αυτό το έτος και μεταξύ 10% και 15% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Η UBS αποκλείει, τέλος, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Το «πικρό φάρμακο»
Η Ελλάδα χρειάζεται την πολιτική θέληση για να πραγματοποιήσει τις δημοσιονομικές τις μεταρρυθμίσεις και να πείσει τον ελληνικό λαό να πιει το «πικρό φάρμακο», προκειμένου να αποφύγει τη δανειακή κατάρρευση, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γουίλιαμ Γουάιτ, γνωστός οικονομολόγος και τέως επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών»).
«Υπάρχουν πολλά φρούτα, που βρίσκονται χαμηλά στο δέντρο και τα οποία μπορούν να τα πάρουν εύκολα, υπάρχουν πολλές εύκολες λύσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», επισημαίνει και προσθέτει:
«Αυτό, όμως, που μετράει στο τέλος είναι αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να το πράξει, καθώς και την ικανότητα να πείσει τους πολίτες να πάρουν το πικρό φάρμακο που πραγματικά πρέπει να πάρουν».

Ερχονται νέα μέτρα

Η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου θα απαιτήσει τη λήψη «μη δημοφιλών μέτρων» την ώρα που ο «κυρίαρχος λαϊκισμός» καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Όμως, «ο μεγάλος κίνδυνος, είναι ο κυρίαρχος λαϊκισμός και, κατά συνέπεια, η ανυπαρξία δέσμευσης στην Ευρώπη. Ο λαϊκισμός καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση των μέτρων που είναι απαραίτητα για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν βλέπω την οικονομική ατζέντα, τις δημοσιονομικές προκλήσεις (…) βλέπω ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε μέσα στα επόμενα χρόνια μέτρα που δεν θα είναι δημοφιλή», πρόσθεσε.

«Στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι δημοφιλείς», συνέχισε ο Βαν Ρομπάι, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου