ΤΟΠΙΚΑ

Θέλουν να μας πάρουν τους Μεσογειακούς!

θέλουν-να-μας-πάρουν-τους-μεσογειακού-851206

Mε ακύρωση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα και την ανάθεσή τους σε άλλη πόλη της Μεσογείου απείλησε τον προηγούμενο μήνα την Ελλάδα η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεών της και με βάση όλα όσα προβλέπονται από το άρθρο 42 του καταστατικού της!!!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης ο νέος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων και Βολιώτης στην καταγωγή Γ. Κολέτσος στο περιθώριο της επίσκεψής του σε Βόλο και Νέα Ιωνία, όπου μαζί με την Αντιπρόεδρο της ΟΕΜΑ Ελένη Πατελάρου και την Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Γεωργία Κωτίδου επιθεώρησαν όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις στους δύο Δήμους, όπου προβλέπονται να διεξαχθούν τα αγωνίσματα, καθώς και το χώρο της Βαμβακουργίας, όπου προβλέπεται να κατασκευαστεί το Μεσογειακό Χωριό. Επισκέψεις στις οποίες συνοδεύονταν από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κ. Φανή Κουτρουμπά, από τους Δημάρχους Βόλου και Νέας Ιωνίας, καθώς και από μηχανικούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος ρωτήθηκε, όπως ήταν φυσικό, από τους δημοσιογράφους, αν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή Αντάντι που απειλεί τη χώρα μας με ανάκληση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ωστόσο παρέπεμψε τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού…
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιστολή Αντάντι εκτός από τον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο έχει ακόμη ως αποδέκτες την Υφυπουργό Άντζελα Γκερέκου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπ. Καπράλο και το Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη. Στην επιστολή, όπου γίνεται επίκληση για την ενεργοποίηση του άρθρου 42 του Καταστατικού της ΔΕΜΑ, γίνεται λόγος για μη τήρηση των συμβατικών όρων της διοργανώτριας χώρας και πιο συγκεκριμένα η καταβολή της δεύτερης δόσης των 300.000 δολαρίων της διοργανώτριας χώρας προς τη ΔΕΜΑ, η καθυστέρηση για τη δημοπράτηση του Μεσογειακού Χωριού και ο μη ορισμός νέας διοίκησης στην ΟΕΜΑ, καθώς και των επιμέρους Διευθυντών που θα είναι υπεύθυνοι στους αντίστοιχους τομείς για την άρτια λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής (αθλητικών εγκαταστάσεων, φιλοξενίας, μετακινήσεων, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης κ.α.).
Υπό το… άγος της παραπάνω απειλής της ΔΕΜΑ η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους κ.κ. Κολέτσο, Κουτρουμπά, Καπράλο και Βούλγαρη ταξιδεύει την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και να πείσει με τα επιχειρήματά της τους «αθάνατους» της Μεσογειακής Οικογένειας να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους για την ανάκληση διεξαγωγής των Αγώνων στη χώρα μας. Το έργο της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν θα είναι εύκολο, αν και οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν ότι τα πράγματα μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου περίσσευαν οι… δηλώσεις και απουσίαζαν τα έργα τόσο από την προηγούμενη, όσο και από τη σημερινή Κυβέρνηση, παίρνουν σιγά – σιγά το δρόμο της υλοποίησης. Δεν είναι τυχαίο ότι την εκτίμηση αυτή κάνουν πλέον και οι άμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως για παράδειγμα ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης, που μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι… «φαίνεται πως επιτέλους το σύστημα άρχισε να λειτουργεί». Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Βόλου Δημ. Δερβένη, που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έκρυβε τη δυσφορία του για τις καθυστερήσεις, ενώ χθες δεν δίστασε να επισημάνει στους δημοσιογράφους την ετοιμότητα που υπάρχει σε μελετητικό επίπεδο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν μέχρι το 2013 στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στα παραπάνω ήλθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις της νέας Προέδρου του ΟΕΚ κ. Γεωργίας Κωτίδου, που έχει επιφορτιστεί με την κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού στις πρώην εγκαταστάσεις της Βαμβακουργίας, η οποία αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού ΣΧΟΠ, μόλις την περασμένη Τρίτη, για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το έργο θα έχει δημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου και ότι δύο χρόνια αργότερα, τέλη του 2012, πάντα σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΟΕΚ, θα έχει αποπερατωθεί, προκειμένου να παραδοθεί προς χρήση στην ΟΕΜΑ, η οποία έχει την ευθύνη για τη στέγαση των αθλητών και των συνοδών της αθλητικής οικογένειας της Μεσογείου που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες του 2013. «Είναι μία απλή σχετικά κατασκευή με ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνω από το μέσο όρο της κοινής εργολαβικής κατασκευής», κατέληξε η Πρόεδρος της ΟΕΚ.
Με «όπλα» όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έστω και την ύστατη στιγμή εκταμιεύθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών το ποσό των 230.000 ευρώ για τη ΔΕΜΑ, ότι έχει οριστεί ήδη το νέο Δ.Σ της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη και οι διαδικασίες για την πρόσληψη Διευθυντών στις επιμέρους Διευθύνσεις της ΟΕΜΑ, η ελληνική αντιπροσωπεία καλείται την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι να αποτρέψει την αρνητική εξέλιξη, έτσι ώστε στη συνέχεια απερίσπαστη να ασχοληθεί με την προετοιμασία των Αγώνων.
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΜΑ Γ. Κολέτσος, απαντώντας και σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού, σημείωσε ότι «η τοποθέτηση της Κυβέρνησης είναι σαφής. Οι αγώνες θα τελεστούν κανονικά. Αυτό που γίνεται είναι ο εξορθολογισμός του προϋπολογισμού ιδιαίτερα στη σημερινή δεινή για τη χώρα μας οικονομική συγκυρία».
Τι λέει η ΔΕΜΑ
Ενδεικτικό της αυστηρής επιστολής της ΔΕΜΑ είναι όσα έχει αναρτήσει στη επίσημη ιστοσελίδα της η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων με ημερομηνία την περασμένη Τρίτη και με τίτλο: « Ματαίωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στο Βόλο».
« Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Μ.Α. κος Amar Addadi αποφάσισε την ματαίωση της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, προγραμματισμένης για τις 12 με 14 Απριλίου 2010 στο Βόλο. Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε από το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και προς τον Πρόεδρο του Βόλου, συνυπογράφοντες του Συμβολαίου για τους Μεσογειακούς Αγώνες, και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα με τους αρμόδιους Υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, κανένα μέτρο δεν λήφθηκε προς την κατεύθυνση της σύστασης της Οργανωτικής Επιτροπής και την ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας προετοιμασίας των Αγώνων του Βόλου. Έχουν περάσει ήδη 29 μήνες από την εκλογή του Βόλου ως διοργανώτριας πόλης των 17ων Μεσογειακών Αγώνων και η προετοιμασία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.
Ο Πρόεδρος Addadi είχε αρχικά ορίσει την ημερομηνία 21 Μαρτίου ως προθεσμία για την προσκόμιση των απτών αποδείξεων σχετικά με τον ορισμό και την εγκατάσταση της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς και για τα πρακτικά μέτρα σχετικά με την μετακίνηση και τη συμμετοχή των μελών της Δ.Ε.Μ.Α. στη συνεδρίαση του Βόλου. Αυτή η προθεσμία παρήλθε χωρίς απάντηση από τις ενδιαφερόμενες αρχές στις πιεστικές εκκλήσεις της Δ.Ε.Μ.Α. και χωρίς καμία αιτιολόγηση από τη μεριά τους.
Για αυτό το λόγο, μετά την ματαίωση της επίσκεψης της Επιτροπής Συντονισμού της Δ.Ε.Μ.Α. που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Μαρτίου, αποφασίστηκε η ματαίωση και της συνεδρίασης της Ε.Ε. στο Βόλο από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Η Δ.Ε.Μ.Α. απέστειλε επίσημη ειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά, σε εφαρμογή της ρήτρας 42 του συμβολαίου, που ορίζει μια προθεσμία 60 ημερών για την αποκατάσταση όλων των παραβιάσεων του συμβολαίου. Ελλείψει απαντήσεων, ή εάν αυτές κριθούν μη ικανοποιητικές, το συμβόλαιο θα θεωρηθεί de facto λήξαν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου