ΤΟΠΙΚΑ

Νέο τεστ αντοχής στην οικονομία

νέο-τεστ-αντοχής-στην-οικονομία-851206

Τρίτη και 13. Αυτή είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για την ελληνική Δημοκρατία και για τον δανεισμό της χώρας καθώς εκείνη την ημέρα το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τεστάρει τις αγορές με την έκδοση έντοκων γραμματίων 6 μηνών και ενός έτους, συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Κρίσιμο μέγεθος θα είναι το επιτόκιο που μας θα επιβάλλουν οι αγορές και θα φανεί κατά πόσο είναι προσπελάσιμη ή όχι η αναταραχή που έχει προκληθεί αυτές τις μέρες.
Έτσι λοιπόν στις 13 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 26 και 52 εβδομάδων ενώ και στις 20 Απριλίου θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 3 μηνών.

Οι όροι των εκδόσεων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, οι λεπτομέρειες της δημοπρασίας έχουν ως εξής: Ημέρα δημοπρασίας: 13 Απριλίου 2010 Έκδοση: 26 εβδομάδων Ωρίμανση: 15 Οκτωβρίου 2010 Ποσό προς διάθεση: 600 εκατ. ευρώ Απόδοση προηγούμενης δημοπρασίας: 1,38% Ημερομηνία διακανονισμού: 16 Απριλίου 2010 Ημέρα δημοπρασίας: 13 Απριλίου 2010 Έκδοση: 52 εβδομάδων Ωρίμανση: 15 Απριλίου 2011 Ποσό προς διάθεση: 600 εκατ. ευρώ Απόδοση προηγούμενης δημοπρασίας: 2,20% Ημερομηνία διακανονισμού: 16 Απριλίου 2010.
Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα των 2 εργάσιμων ημερών μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. της δεύτερης εργάσιμης ημέρας. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις. Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Να σημειωθεί ότι τα γραμμάτια που λήγουν τον Απρίλιο υπολογίζονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει το ποσό που θα ζητήσει από τις αγορές κατά τη δημοπρασία των γραμματίων της 13ης Απριλίου.
Ωστόσο, έχει σημασία το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί το Δημόσιο από τα γραμμάτια. Σημειώνεται, ότι στις 12 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει για τελευταία φορά ετήσια γραμμάτια και είχε αντλήσει κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 2,20%.
Το επιτόκιο των 6μηνων γραμματίων ήταν στο 1,38% (1,04 δισ. ευρώ) και των 3μηνων στο 1,67% (1,5 δισ. ευρώ).
Εκείνη όμως την εποχή οι αγορές ήταν πολύ πιο ήρεμες τότε, σε σχέση με τώρα, καθώς το spread των 10ετών ομολόγων (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων) ήταν στις 237 μονάδες και όχι στις 453 που έφτασε χθες.
Για τον Μάιο, απαιτούνται περίπου 12,3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Αισιοδοξία του επιτελείου
Πάντως το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή η κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας τηρείται απαρέγκλιτα, εξέλιξη που αναμένουν πως θα καθησυχάσει τις αγορές. τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι το “άτυπο” συμβούλιο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας) θα εξειδικευτεί ό μηχανισμός στήριξης, ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες των αγορών.
Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ετοιμάζουν βαλίτσες για τις ΗΠΑ, προκειμένου να «λανσάρει» τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές που προτιμούν να επενδύουν σε δολάριο, αντί ευρώ. Το roadshow θα γίνει στο τέλος του μηνός και η έκδοση μέχρι τα μέσα Μαϊου ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα -στις 24 και 25 του Απριλίου- θα μετάσχει και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Νέα υποβάθμιση από την Fitch
Με την πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες να παραπέμπει, τελικά,σ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την ελληνική οικονομία, με την συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, η Fitch προχώρησε σε μία βαριά υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε σε “BBB-” από “BBB+” την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας με αρνητικές προοπτικές (outlook).Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την αξιολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων σε συνάλλαγμα (country ceiling) σε “ΑΑΑ” και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση IDR σε “F2”. Στην έκθεσή της η Fitch αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την επιδείνωση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε συνδυασμό με τις πιο αντίξοες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των επιτοκίων.
Επίσης αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την στρατηγική χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές κεφαλαίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου