ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερούν τα οικογενειακά επιδόματα ΟΑΕΔ

καθυστερούν-τα-οικογενειακά-επιδόμα-851206

Καθυστέρηση στην έναρξη διαδικασίας καταβολής του οικογενειακού επιδόματος για το 2010 προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας του ΟΑΕΔ. Μεσούσης της οικονομικής κρίσης… στον αέρα η οικονομική ανάσα που περίμεναν τέτοια εποχή δεκάδες βολιώτικες οικογένειες με δύο, τρία και τέσσερα παιδιά.
Με άδεια χέρια αποχωρούν καθημερινά από τις υπηρεσίες του τοπικού υποκαταστήματος στο Βόλο δεκάδες οικογενειάρχες εργαζόμενοι, οι οποίοι σπεύδουν να ενημερωθούν για την καταβολή του επιδόματος, που μετά από πολλά χρόνια φέτος δεν ξεκίνησε αρχές Απριλίου, δείγμα και αυτό της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Κάθε χρόνο το οικογενειακό επίδομα -και αφού ολοκληρώνονταν οι διαδικασίες υποβολής και συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών- ξεκινούσε από 1η Απριλίου.
Με την έγκριση των δικαιολογητικών και την αποδοχή των δικαιούχων πιστώνονταν σε συγκεκριμένους λογαριασμούς τα ποσά που αντιστοιχούσαν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Αρχικά οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ περιφερειακά και επειδή μεσολαβούσαν οι αργίες του Πάσχα, θεώρησαν ότι θα ενημερώνονταν εγκαίρως για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η Διοίκηση του Οργανισμού ωστόσο μέχρι χθες τουλάχιστον και παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των υπηρεσιών, δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σαφήνεια για το χρόνο καταβολής του επιδόματος και αυτό διότι το πρόβλημα ρευστότητας και στον ΟΑΕΔ είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Καθημερινά στις τοπικές υπηρεσίες του Οργανισμού οι εργαζόμενοι προσέρχονται περιμένοντας να ακούσουν το ευχάριστο νέο, δυστυχώς όμως φεύγουν άπρακτοι, καθώς ακόμη και οι υπάλληλοι που κατανοούν τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης δεν μπορούν να βοηθήσουν, όσο δεν εκδίδεται εγκύκλιος για τις προθεσμίες που θα ισχύσουν φέτος.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι μισθωτοί που παρέχουν εξαρτημένη εργασία με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας. Η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση 50 ημερών εργασίας κατά το προηγούμενο της επιδότησης ημερολογιακό έτος ή δίμηνη τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας ή δίμηνη συνεχής ανικανότητα για εργασία.

Τα παιδιά για τα οποία καταβάλλεται επίδομα, πρέπει να έχουν ηλικία μέχρι 18 ετών ή μέχρι 22 ετών αν σπουδάζουν, να είναι άγαμα, να διαμένουν στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν είναι ανίκανα για εργασία όσο χρόνο διαρκεί η ανικανότητα.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται επιδόματος παιδιών οι μισθωτοί που βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας, νόμου, κανονισμού επιχείρησης ή άλλων διατάξεων, λαμβάνουν από τον εργοδότη τους ποσό επιδόματος παιδιών μεγαλύτερο από εκείνο που χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου