ΤΟΠΙΚΑ

Το ΔΝΤ είναι ΕΔΩ

το-δντ-είναι-εδω-851206

Και όμως ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… έρχεται. Μαζί ή χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση λίγο επηρεάζει. Οσο όλοι συγκλίνουν ότι έρχεται νέο κύμα μέτρων που θα μας επιβάλλουν θέλουμε δεν θέλουμε… ο προβληματισμός γίνεται τρόμος για το τι μπορεί να μας περιμένει.

Σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως μείωση δημοσίων δαπανών, περικοπές συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, χιλιάδες απολύσεις, ήταν η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουγγαρία. Το 2008 η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ -όχι όμως μέλος της ευρωζώνης- που προσέφυγε στο ΔΝΤ και δοκιμάζει τους τελευταίους 16 μήνες την πικρή συνταγή λιτότητας που της επιβλήθηκε για τη… «σωτηρία» της.

Σε δραματικό όμως αδιέξοδο οδήγησε η παρέμβαση του ΔΝΤ τη Λετονία, όπου σε λιγότερο από δύο χρόνια τα σκληρά μέτρα που επέβαλε το Ταμείο -μειώσεις μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο, ακόμη και περικοπές στις κλίνες των κρατικών νοσοκομείων- προκάλεσαν πρωτοφανή ύφεση 18%(!).

Παρ΄ όλα αυτά προ ολίγων ημερών η Παγκόσμια Τράπεζα -όπως έγραφε πριν λίγες μέρες το ΒΗΜΑ- που αποτελεί «δίδυμο» με το ΔΝΤ, ζήτησε νέα περικοπή δαπανών στην Υγεία. Συγκεκριμένα απαίτησε τη μείωση του αριθμού των κλινών από 450 ανά 100.000 πληθυσμού το 2010 σε 350 ανά 100.000 πληθυσμού το 2011!

Η Ουγγαρία, όπως και η Λετονία, εξασφάλισε «μεικτή δανειοδότηση» από το ΔΝΤ σε συνδυασμό με διμερή δανεισμό από χώρες της ΕΕ. Αυτό λέει η κοντινή ιστορία.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες ή τις επόμενες μέρες, νομίζω ότι θα ξεκαθαρίσει σύντομα.
Τα επιτελεία δουλεύουν νυχθημερόν και φυσικά από όλα αυτά που συζητιούνται ή αποφασίζονται ελάχιστα να είμαστε σίγουροι ότι πληροφορούμαστε.
Περισσότερη σύγχυση άλλωστε προκαλούν αυτά που ακούμε ή διαβάζουμε καθημερινά, παρά μπορούμε να αποκομίσουμε ακριβή και υπεύθυνη εικόνα για το τι συμβαίνει.
Εδώ ολόκληρη Κυβέρνηση και ακόμη ψάχνει όπως διαβάζουμε τον «παπαγάλο» που μίλησε (;), ακούγονται μάλιστα διάφορα τραγελαφικά που φυσικά ούτε καν άξια σχολιασμού δεν είναι, αφού οι διάφορες ανώνυμες πηγές που τα διαδίδουν ελέγχονται για την αξιοπιστία τους.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι κάποιοι μάς σπρώχνουν στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ίσως να το είχαν αποφασίσει και εξαρχής. Απλά περίμεναν να φτάσουμε πάτο για να το κάνουμε πιο εύκολα.
«Ο πόλεμος είναι συντονισμένος». Τα όπλα μας όμως είναι; Στο ερώτημα φοβάμαι ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι αβίαστα καταφατική, διότι έχουμε και εμείς οι πολίτες μπερδευτεί από τα πες… πες… Και τελικά οριστικά να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου