ΤΟΠΙΚΑ

Ολο το βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές

ολο-το-βάρος-στις-διαρθρωτικές-αλλαγέ-851206

Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα. Στη λίστα των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο «Καλλικράτης», τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό.
Το στίγμα των προθέσεων είχε δώσει στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από το Πάσχα, ο πρωθυπουργός, ζητώντας εντατικοποίηση της δουλειάς από όλους -κυβέρνηση, Βουλή, κόμμα- και διαμόρφωση προτεραιοτήτων στη βάση δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να προωθηθούν τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου και σίγουρα πριν από τον επόμενο έλεγχο στην ελληνική οικονομία, ώστε να έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση προχωρά με τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώνεται η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου [το τελικό σχέδιο γνωστοποιείται την Πέμπτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 13 Απριλίου και να ψηφιστεί στις 15 Απριλίου], και επισπεύδονται οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις.
Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, οι αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προχωρούν άμεσα.
Ειδικότερα, το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων θα τεθεί σε διυπουργική επιτροπή το προσεχές διάστημα, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί το καλοκαίρι, αντί του φθινοπώρου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Επιπλέον, με γοργούς ρυθμούς προχωρά το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το οποίο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι θα κατατεθεί στη Βουλή περίπου στις 20 Απριλίου και μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Θα ακολουθήσουν το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καθώς και το νομοσχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Εξ άλλου, υψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων βρίσκεται και το σχέδιο «Καλλικράτης». Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν βάσει του νέου χάρτη.

Νέα αξιολόγηση από το Θ. Πάγκαλο
Με εντολή του πρωθυπουργού, που έχει ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος συνεχίζει με αυστηρότερους όρους τον έλεγχο και την αξιολόγηση των υπουργών, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της βαθμολογίας τους, καθώς από τις επιδόσεις τους εξαρτάται η υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.
Oι υπουργοί μπαίνουν πλέον σε σύστημα διπλής παρακολούθησης. Πέραν του συστηματικού ελέγχου που θα ασκεί η αντιπροεδρία δύο φορές τον μήνα για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα αξιολογεί εκ παραλλήλου και τον βαθμό συμμόρφωσης του κάθε υπουργείου με την κοινοτική νομοθεσία.
Οι χαμηλές επιδόσεις ορισμένων υπουργείων τροφοδότησαν τη φημολογία για επικείμενο ανασχηματισμό, προοπτική που διέψευδε κατηγορηματικά το Μαξίμου.
Μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν πως το χαρτί του ανασχηματισμού θα πρέπει να λειτουργήσει ως άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού και να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, ενδεχομένως και μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου εάν και εφόσον το ΠΑΣΟΚ εμφανίσει απώλειες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

«Ρητή εντολή»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με παρέμβασή του διευκρίνισε ότι πήρε ρητή εντολή από τον πρωθυπουργό να ελέγχει και να αξιολογεί τον βαθμό προόδου του έργου των υπουργείων που συνδέονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ότι η πολιτική ευθύνη για τη σύνταξη του συγκεκριμένου βιβλίου ανήκει στον ίδιο.
Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν χαρακτηρίζοντας «θετικό γεγονός» την ύπαρξή τους. «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει παρακολούθηση των κυβερνητικών δράσεων σε κεντρικό επίπεδο. Εάν δεν υπήρχε έλεγχος κάποιοι κακόπιστοι θα έλεγαν ότι ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, ενώ τώρα φαίνεται ότι υπάρχει συντονισμός», ανέφεραν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Η επόμενη αξιολόγηση για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα γίνει από την αντιπροεδρία στις 15 Απριλίου.
Συγχρόνως θα παρακολουθεί σε ποιον βαθμό τα υπουργεία θα ενσωματώσουν στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική νομοθεσία, δεδομένου ότι τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα μας από την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών είναι υπέρογκα: «Για κάθε υπουργείο θα υπάρχουν πίνακες κατά πόσο έχουν συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και με τι ποσά από πρόστιμα επιβαρύνουν τη χώρα», εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Συγχρόνως θα συνεχιστεί η καταγραφή όλων των δημόσιων φορέων που μέχρι στιγμής έχουν αποτυπωθεί, ενώ θα ενταθούν και οι πιέσεις προς τα υπουργεία προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου