ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ από σήμερα

στο-μικροσκόπιο-του-δντ-από-σήμερα-851206

Στην Αθήνα θα έρθουν σήμερα Τετάρτη, 7 Απριλίου, δύο κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα έχουν επαφές με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού θα βρεθούν στην Ελλάδα για «τεχνική βοήθεια» σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ωστόσο, θεωρείται σίγουρο ότι επί τάπητος θα τεθεί και η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τις προηγούμενες ημέρες είχαν έρθει στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κατάρτιση της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (θα ανακοινωθεί στις 5 Μαΐου).
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου θα έρθει στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των ελεγκτών Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ, εν όψει της έκθεσης προόδου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στις 16 Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να ανακοινώσει στις 5 Μαΐου ότι η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 2,5% περίπου.
Μία πρόβλεψη, πολύ πιο δυσοίωνη από την αναθεωρημένη εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος (μείωση ΑΕΠ 1,5% με 2%), που, εάν επαληθευτεί, θα δυσχεράνει επιπλέον την προσπάθεια αύξησης των εσόδων και πιθανόν να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στο σκέλος περιστολής των δημοσίων δαπανών, ώστε το έλλειμμα να περιορισθεί εφέτος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ.
Το μεγάλο ερώτημα για το «δίχτυ ασφαλείας» στο οποίο είχε καταλήξει την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση (και θεωρείται ότι αποτέλεσε και ένα από τα θέματα της συνεδρίασης) είναι ο βαθμός εμπλοκής του ΔΝΤ.
Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ φάνηκε η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ, με τις μεν Βρυξέλλες να είναι διστακτικές στην εμπλοκή του Ταμείου με ζητήματα της Ευρωζώνης, τον δε Ντομινίκ Στρος-Καν να λέει ότι «η βοήθεια θα γίνει με τους δικούς μας όρους».
Οι «γκρίζες ζώνες» γύρω από το «δίχτυ ασφαλείας» ΕΕ-ΔΝΤ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το κόστος κρατικού δανεισμού, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Βολές Φίσερ κατά Μέρκελ
Στο στόχαστρο του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ μπήκε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή τη στάση που τήρησε στο θέμα του «μηχανισμού» βοήθειας στην Ελλάδα.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, ο πρώην ΥΠΕΞ επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ, με αφορμή το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.
«Η ευρωπαϊκή αντιπαράθεση, την οποία προκάλεσε η Μέρκελ, άλλαξε την ΕΕ για πάντα» υποστηρίζει, υπογραμμίζοντας ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδος, θα μπορούσε να προβλεφθεί χωρίς τις πολιτικές συγκρούσεις, που προηγήθηκαν, και έκαναν την επίτευξη της συμφωνίας τόσο δύσκολη.
«Η Γερμανία θα πρέπει να λειτουργεί, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ως η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
» Εάν δεν δώσει ένα χαρακτήρα ευρωπαϊκό στα εθνικά της συμφέροντα, το αποτέλεσμα θα είναι η επανεθνικοποίηση της ΕΕ και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ανήκει πλέον στο παρελθόν» συνεχίζει.
Μια τέτοια εξέλιξη βρίσκεται πιο κοντά στην βρετανική ιδέα για την ΕΕ, λέει ο Φίσερ σημειώνοντας ότι στο Λονδίνο θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από μια τέτοια πορεία.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως, σημειώνει ο Φίσερ, θα οδηγήσει σε μια συνομοσπονδία κρατών, που θα κυριαρχείται από συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα, σε μια αδύναμη ΕΕ, ιδίως τώρα που καλείται να αντιμετωπίσει νέους παίκτες και νέες προκλήσεις παγκοσμίως.

Το Ευρωκοινοβούλιο
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της 25ης Μαρτίου θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο πρόκειται να αναλύσουν τι προβλέπει ο μηχανισμός στήριξης των οικονομιών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, ο μηχανισμός περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαικής Επιτροπής και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες του νέου κανονισμού, βάσει της απόφασής του να γίνονται αποδεκτά ως εγγύηση ομόλογα με χαμηλή βαθμολογία και μετά τα τέλη του 2010.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου