ΤΟΠΙΚΑ

Νέο δόγμα περιορισμού των πυρηνικών όπλων

νέο-δόγμα-περιορισμού-των-πυρηνικών-ό-851206

Περιορίζει η διακυβέρνηση Ομπάμα τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ΗΠΑ θα κατέφευγαν στη χρήση πυρηνικών όπλων, ξεφεύγοντας από τη γραμμή της εποχής Μπους. Η Αμερική δεσμεύεται για πρώτη φορά ότι δεν θα επιτεθεί σε χώρες που δεν διαθέτουν πυρηνικά -με εξαίρεση το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα- μειώνοντας το ρόλο των πυρηνικών όπλων στην εθνική ασφάλεια.
Εν όψει της υπογραφής της νέας Συνθήκης START μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την αναθεωρημένη στρατηγική των ΗΠΑ στον τομέα των πυρηνικών όπλων, «αποκηρύσσοντας» την ανάπτυξη νέων πυρηνικών κεφαλών, γεγονός που προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να κάνουν χρήση πυρηνικών όπλων σε βάρος χωρών που δεν διαθέτουν οι ίδιες πυρηνικά, αποσύροντας την απειλή της εποχής του Τζορτζ Ο.Μπους για αμερικανικά αντίποινα με πυρηνική επίθεση εάν η χώρα δεχθεί επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα.
Η δέσμευση αυτή έρχεται με την ρητή προϋπόθεση ότι οι χώρες που δεν θα δεχθούν πυρηνική επίθεση πρέπει να βρίσκονται σε συμμμόρφωση με τη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων, γεγονός που αυτόματα εξαιρεί το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.
«Η συνεχής απείθεια [της Τεχεράνης και της Πιονγιάνγκ] απέναντι στους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες θα οδηγήσει στην περαιτέρω απομονόνωσή τους και σε αυξανόμενη διεθνή επίθεση» αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της αναθεωρημένης στρατηγικής.
Η διακυβέρνηση Ομπάμα επισημαίνει ακόμη την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει τα πυρηνικά προγράμματα της Κίνας, λέγοντας ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές προθέσεις της.
«Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας παραμένει πολύ μικρότερο από τα οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ. […] Ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας γύρω από τα πυρηνικά της προγράμματα -ο ρυθμός και ο σκοπός τους, όπως και η στρατηγική και το δόγμα που τις καθοδηγηθεί- εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές στρατηγικές προθέσεις της Κίνας» επισημαίνουν οι ΗΠΑ.
Στην αναθεωρημένη στρατηγική επισημαίνεται ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν περαιτέρω έλεγχο των πυρηνικών όπλων σε συντονισμό με τη Ρωσία, πέραν των όσων προβλέπει η νέα συνθήκης START (αμοιβαία μείωση πυρηνικών οπλοστασίων κατά ένα τρίτο) που υπογράφεται την Πέμπτη στη Πράγα από τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η αμερικανική ηγεσία τονίζει ότι θα προβεί σε χρήση πυρηνικών όπλων μόνο υπό «εξαιρετικές ακραίες συνθήκες» και δεσμεύεται να μην αναπτύξει νέες πυρηνικές κεφαλές. Επιδιώκεται να μειωθεί ο ρόλος των πυρηνικών όπλων στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και ως αντίβαρο θα ενισχυθεί το συμβατικό οπλοστάσιο της Αμερικής.
Η αναθεωρημένη στρατηγική είναι πιθανόν να συγκεντρώσει τα βέλη των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν ότι η προσέγγιση που ακολουθεί ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
Ταυτόχρονα, μπορεί να απογοητεύσει τους φιλελεύθερους που ανέμεναν περισσότερα βήματα από τον Αμερικανό πρόεδρο ως προς τον έλεγχο των πυρηνικών, δεδομένου ότι ο Ομπάμα έθεσε τον πήχη ψηλά με τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», καθώς και τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης εν μέρει για το όραμά του για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου