ΤΟΠΙΚΑ

Υπάρχουν απώλειες στην ανακύκλωση;

υπάρχουν-απώλειες-στην-ανακύκλωση-851206

 
Αν και η Μαγνησία άργησε να ξεκινήσει την ανακύκλωση, οι Βολιώτες την αγάπησαν και την αγκάλιασαν. Από το 2008 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα έχουν τοποθετηθεί 1.400 μπλε κάδοι και έχουν μοιραστεί ειδικές σακούλες στους πολίτες, ενώ ημερησίως συγκεντρώνονται περίπου 23 τόνοι ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία μεταφέρονται σε εργοστάσιο στο Βελεστίνο, όπου γίνεται η διαλογή, δεματοποίηση και πώληση. «Όχι μόνο συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εξοικονόμηση θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας γιατί τώρα την πληρώνουμε στους νταβατζήδες, αλλά δημιουργήθηκαν και νέες θέσεις εργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Κουρτίνας.
  
Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, φυσικά και στη Μαγνησία, η ανακύκλωση γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Τοποθετούνται μπλε κάδοι σε διάφορα σημεία της πόλης, οι δημότες απορρίπτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και στην πορεία τα απορριμματοφόρα τα μεταφέρουν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο Βελεστίνο, όπου τα ξεχωρίζουν με ειδικά μηχανήματα, τα δεματοποιούν και στη συνέχεια τα πωλούν.
 
Στο εξωτερικό από την άλλη πλευρά, αν όχι καθολικά, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό, η ανακύκλωση ακολουθεί διαφορετική μέθοδο. Συγκεκριμένα υπάρχουν κάδοι διαφορετικών χρωμάτων και με αναγραφόμενο σχέδιο πάνω τους που αναγνωρίζει ο καθένας για ποιο υλικό είναι και εκεί το απορρίπτει. Δηλαδή το κάθε ανακυκλώσιμο υλικό, χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.α. τοποθετείται σε διαφορετικό κάδο.
 
Στη Γερμανία για παράδειγμα μετά το 2005 γίνονται δεκτά ως απορρίμματα υλικά όπως χαρτί, γυαλί, ύφασμα, ξύλο, πλαστικό, μέταλλα κ.τ.λ. Από την ανακύκλωση αυτών των υλικών προμηθεύονται (σε μορφή μπάζων) πρώτη ύλη για την κατασκευή δημόσιων κτηρίων, αεροδρομίων, δρόμων, φραγμάτων, δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, ενώ στην Αυστραλία οι σωλήνες αποχέτευσης και όμβριων υδάτων κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα με ανακυκλώσιμα υλικά. Ο χάλυβας επίσης είναι από ανακύκλωση (ονομάζεται scrap) και είναι προϊόν υψηλής ποιότητας και αντοχής.

Η παραπάνω λειτουργία ανακύκλωσης στα πρότυπα του εξωτερικού όμως δημιουργεί ερωτήματα σε πολλούς πολίτες για το ποια μέθοδος είναι η καλύτερη, αλλά και κατά πόσο χάνεται ανακυκλώσιμο υλικό από τη συγκέντρωση όλων σε έναν και μόνο κάδο.
 
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Κουρτίνας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιοχή στην Ελλάδα που να έχει τοποθετήσει ξεχωριστούς κάδους για την συλλογή συσκευασιών ανακύκλωσης, ενώ αναφέρει πως υπάρχει ένα και μοναδικό αδειοδοτημένο και πιστοποιημένο σύστημα ανακύκλωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), αυτό που και υλοποιείται αυτή τη στιγμή.
 
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συνταγή για την ανακύκλωση και για το πώς δεν θα υπάρχει χάσιμο από το υλικό. Πάντως η αλήθεια είναι πως δεν χάνεται σχεδόν τίποτα», αναφέρει ο κ. Κουρτίνας.
 
Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτό είναι στο γυαλί, καθώς όπως πέφτει στα απορριμματοφόρα σπάει. Μάλιστα για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ έχει καταθέσει πρόταση να τοποθετηθούν μικροί κάδοι στην παραλία, μπροστά από τα καταστήματα, για να ρίχνονται εκεί τα μπουκάλια και τα γυαλικά, ώστε να υπάρχει μικρή συμπίεση και να μη σπάει.
 
Άλλωστε υπηρεσιακοί παράγοντες του ΚΔΑΥ τοποθετούνται στην ίδια κατεύθυνση με τον κ. Κουρτίνα, αναφέροντας πως από τα ανακυκλώσιμα υλικά που φτάνουν εκεί ένα ελάχιστον ποσοστό χάνεται, χωρίς όμως να είναι καθορισμένο, καθώς κάθε φορά ο αριθμός διαφέρει.
 
Για να λειτουργήσει εύρυθμα όμως η αλυσίδα της ανακύκλωσης δεν είναι θέμα μόνο το τι γίνεται στα ΚΔΑΥ, αλλά και κατά πόσο οι ίδιοι οι πολίτες ανακυκλώνουν σωστά. Μια βασική αρχή λοιπόν είναι να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου