ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Αμυγδαλιές
Η γνωστή εταιρία περιποίησης Κορρές, σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρτογράφησε την εγχώρια χλωρίδα, σε μια προσπάθεια εντοπισμού των καταλληλότερων περιοχών για τη βιολογική καλλιέργεια επιλεγμένων βοτάνων που διακρίθηκαν βάσει της μοναδικότητας της δράσης τους. Ανάμεσα στις τελικά προτεινόμενες περιοχές καλλιέργειας συγκαταλέγονται ο Βόλος για την αμυγδαλιά, το Αγρίνιο για την αχίλλεα, η Σάμος και η Εύβοια για το θυμάρι, η Λάρισα για την άγρια τριανταφυλλιά κ.α.
Δ.Χ.
Ο στόχος
Το στόχο της για την αναβάθμιση των αύλειων χώρων των σχολείων του Βόλου φαίνεται πως πετυχαίνει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Βόλου κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, καθώς ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων έχει ήδη ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες την οικονομικοτεχνική μελέτη για να μπορέσει να προωθήσει το έργο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως εάν τελικά γίνει το όνειρο πραγματικότητα, τα σχολεία του Βόλου θα έχουν άλλο πρόσωπο και τα παιδιά θα μπορούν να παίζουν στα προαύλια με ασφάλεια αλλά και κέφι!
Δ.Π
Πρότυπα
Στα χνάρια του Κολωνακίου της Αθήνας βαδίζει και το βολιώτικο Κολωνάκι, το οποίο αύξησε κι αυτό τις τιμές σε ποτά και καφέδες. Τι θα γίνει πια με αυτή την κατάσταση; Έχουν βαλθεί να σπρώξουν τον κόσμο στο σπαστό φραπέ και στη μπύρα από το περίπτερο! Είπαμε αθηνοκεντρισμός, αλλά όχι κι έτσι ρε παιδιά!
Δ.Π
Αντιδράσεις…
…Υπάρχουν από φορείς και επαγγελματίες στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου αναφορικά με την μη προσάρτηση των δημοτικών διαμερισμάτων Καλαμακίου και Λαμπινούς στον ενιαίο δήμο Ανατολικού Πηλίου που θα αποτελέσουν οι δήμοι Μουρεσίου και Ζαγοράς. «Δεν είναι δυνατόν δύο περιοχές που είναι στο Αιγαίο και καμία σχέση φέρουν με το υπόλοιπο Πήλιο να έχουν προσαρτηθεί εκεί», λένε και βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και το Νομαρχιακό Σύμβουλο και πρόεδρο της ΝΕΛΕ Γιώργο Παγωνόπουλο.
Α.Φ.

Σε όλα τα κτήρια
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση προγράμματος τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε κτήρια των δήμων στις Μηλιές -είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την ονομασία «pvs in bloom»- ο δήμος Σούρπης βρίσκεται στη διερεύνηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών μικρής ισχύος στις σκεπές δημοτικών κτηρίων με προοπτική απόσβεσης της επένδυσης που δεν ξεπερνά τα έξι χρόνια. Βέβαια στις προθέσεις του Δήμου είναι και η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος μεγαλύτερης από 1 MW σε δημοτικές εκτάσεις που είναι άγονες και έχουν νότιο προσανατολισμό.
Α.Φ.

Φούλαρε
Ασφυκτικά γεμάτη είναι η ορθοπαιδική κλινική στο Νοσοκομείο του Βόλου κυρίως από ηλικιωμένους. Μάλιστα οι γιατροί το αποδίδουν στη νηστεία, καθώς όπως λένε ο οργανισμός γίνεται πιο αδύναμος και οι μεγαλύτεροι πέφτουν…
Α.Φ.

Συμβολική κίνηση
Δεν ακολούθησαν την πεπατημένη αυτή τη φορά ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Χθες, Μ. Παρασκευή δεν ακολούθησαν τον Επιτάφιο στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Βόλο, αλλά παρέστησαν στην περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Δημήτριο Αλμυρού, αφού νωρίτερα επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό Ευξεινούπολης.
Η κίνηση είχε συμβολικό χαρακτήρα. Ο Καλλικράτης μετατρέπει τον Αλμυρό σε ένα μεγάλο δήμο με πολιτικό και αναπτυξιακό βάρος, το δεύτερο πιο ισχυρό στη Μαγνησία. Επομένως η παρουσία της νομαρχιακής αρχής στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Αλμυρού κατέδειξε το ενδιαφέρον που υπάρχει για την περιοχή και τις προοπτικές της.
Β.Σ.

Παγίδες
Μέσα στα πασχαλιάτικα της αγοράς, στην οποία περιόδευσε χθες επικεφαλής νομαρχιακού κλιμακίου, απάντησε στον Ι. Πρίντζο θέλησε να δώσει ο Απ. Παπατόλιας για το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στη Νομαρχία, το Κτήριο Καπνού.
Ο κ. Παπατόλιας συμβούλευσε τον τέως νομάρχη να μελετήσει προσεκτικά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λέγοντας ότι θα μπορέσει να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα, για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα Ανώτατα Δικαστήρια σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου.
«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ασκούμε κριτική στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Όποιος τελικά στήνει παγίδες αυτοσχέδιες, το πιθανότερο είναι να πέφτει μέσα σ’ αυτές», έκλεισε την απάντηση.
Β.Σ.
Ντέρτια
Είχε… ντέρτια προχθές ο Δήμαρχος Βόλου που με το στυλ του… πρωτάρη κάπνιζε το τσιγαράκι που δεν το συνηθίζει, παρά μόνον σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις . Οι φουρτούνες και τα προβλήματα βλέπετε στη Δημοτική Ομάδα Πλειοψηφίας δεν δείχνουν ότι μπορούν εύκολα να διαλυθούν, οπότε αναπόφευκτη η προσφυγή στη βλαβερή συνήθεια. Πάντως έτσι που τον είδαμε τον Αλέκο να φουμάρει, λες και ήταν έτοιμος να χορέψει. Οχι το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας, αλλά το άσμα «βρέχει φωτιά στη στράτα μου»…
Κανένας;
Ολους όσους «γαλάζιους» αιρετούς της Μαγνησίας σε Βόλο και Νέα Ιωνία ρωτήσαμε πού θα περάσουν το Πάσχα, μας είπαν ότι θα κάνουν Ανάσταση εδώ… εντός και επί τα αυτά. Βρε ούτε ένας…καλός στην Τοσκάνη; Εκεί παρέα με τον Καραμανλή, προκειμένου να τσακίσουν μαζί τις μακαρονάδες και τις τιραμισού; Όπως τσάκισαν και την ελληνική οικονομία, βεβαίως – βεβαίως…
Φοβήθηκαν
Ερημιά χθες Μ. Παρασκευή το πρωί λίγο πριν τις 9 στην οδό Ερμού. Ψυχή δεν κυκλοφορούσε, καθώς, ως είθισται, η λειτουργία των καταστημάτων ήταν προγραμματισμένη για μετά τις 12 το μεσημέρι. Μόνο μία γριά έσπρωχνε βιαστικά, προς τον Άγιο Νικόλαο, το αναπηρικό καρότσι που είχε πάνω του τον γέρο επαίτη. Αμφότεροι, όπως ήταν εύκολο να διακρίνει κανείς από τα χαρακτηριστικά τους, οι γνωστοί επαίτες – αθίγγανοι από τη γειτονική Βουλγαρία, που έχουν κατασκηνώσει κατά μυριάδες τα τελευταία χρόνια στην πόλη. Τώρα γιατί έτρεχαν; Ε, μάλλον φοβήθηκαν από την επιχείρηση – σκούπα που αποφάσισαν προχθές σε σύσκεψη στο Δημοτικό Οργανισμό Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου…
Νηστικός
Προς τι η απορία και η έκπληξη από ορισμένους που οι δημόσιες και οι δημοτικές υπηρεσίες κατέβασαν ρολά αρκετά πριν από τις 12 το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης; Έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο. Πόσο μάλλον φέτος που ο Δείπνος, για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν ήταν Μυστικός αλλά Νηστικός…
Πρωταπριλιά
Την ίδια στιγμή πρωί Μ. Πέμπτης, όπως μάθαμε, πραγματοποιούνταν σύσκεψη του Δημάρχου με τους Αντιδημάρχους στη Νέα Ιωνία. Κουνήσαμε το κεφάλι μας, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι ήταν Πρωταπριλιά…
Α.Ε. με δημόσιο χρήμα;
Πώς το είπε η Νομαρχία; Θα δώσει 200.000 ευρώ για να λειτουργήσει η εταιρία με τα υδροπτέρυγα; Δηλαδή Ανώνυμες Εταιρίες με δημόσιο χρήμα; Αντε βρε, με το καλό. Μόνον του χρόνου μην ξεχάσουν να δώσουν και τα ισχύοντα στο Δημόσιο Τομέα. Επίδομα παραγωγικότητας, επίδομα θέσης και έξοδα κίνησης. Έστω και πετσοκομμένα. Ρε είστε καλά ή να βάλουμε τις φωνές;
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
Νέος χάρτης, νέες προσδοκίες
Γράφει
ο Χρήστος Μπουκώρος
Η εντολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τον αρμόδιο υπουργό ήταν σαφέστατη και επιτακτική. Την επόμενη εβδομάδα πρέπει να είναι έτοιμος και να δημοσιοποιηθεί ο νέος χωροταξικός χάρτης των δήμων της χώρας. Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν. Νέα δεδομένα. Τα πράγματα για τις τοπικές κοινωνίες αλλάζουν.
Οι αλλαγές που θα φέρει η εφαρμογή του νομοσχεδίου Καλλικράτης είναι διοικητικά δομικές, πολιτικά ριζικές και κοινωνικά σαρωτικές. Με δυο λόγια οι νέες διοικητικές μονάδες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προηγούμενες, το πολιτικό βάρος των νέων τοπικών αρχόντων θα είναι αυξημένο και η καθημερινότητα των πολιτών θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Στις βασικές αρμοδιότητες των νέων δήμων μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται η παιδεία και η κοινωνική πρόνοια. Αν συνυπολογιστεί ότι πολλοί νέοι ΟΤΑ θα διακρίνονται πλέον για την κοινωνική και μορφολογική ποικιλομορφία τους, η οποία θα αγγίζει τα όρια την ανομοιογένειας, είναι εύκολα αντιληπτό το εύρος των αναγκών που θα δημιουργηθεί.
Κατά συνέπεια το ποιοι θα είναι αυτοί που θα ηγηθούν σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στους πέντε μεγάλους δήμους της χερσαίας Μαγνησίας, αφού στα νησιά τίποτα από τα ισχύοντα δεν αλλάζει, είναι θέμα ύψιστης σημασίας.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε ικανούς και χαρισματικούς και όχι ανάμεσα σε δοτούς… χρισματούχους.
Δεν ήταν πρωταπριλιάτικο
Ολοι στην αρχή νόμιζαν ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν ήταν όμως. Απλά η νέα εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιλέχτηκε να εκδοθεί Μ. Πέμπτη και μάλιστα λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι, όταν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είχαν αδειάσει από κόσμο. Σκέφτηκαν προφανώς… ότι καλύτερα να απολαύσουν οβελία και κόκκινα αυγά και μετά να έρθει «το βαρυστομάχιασμα» από περικοπές σε επιδόματα και δώρα. Είπαμε, «πασχαλινός μποναμάς» και έπεται συνέχεια.
Β.Κ
Τους μαύρισε
Κόκκινο μπλοκάκι ανά χείρας… για τον Θεόδωρο Πάγκαλο που ανέλαβε να βαθμολογήσει τους υπουργούς και δόξα τω Θεώ… μαύρισε πολλούς. Ο πρωθυπουργός βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση. Ο Θόδωρος… δεν μασάει και πολλά και ήδη άρχισε να κατατάσσει μετεξεταστέους και μη… έτσι, για να τους κάνει τη ζωή ποδήλατο. Δεν είναι και λίγο πράγμα εν όψει του ανασχηματισμού που συζητιέται ότι θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. Όσοι πήραν το μήνυμα… ξέρουν ότι πρέπει να τρέξουν, γιατί ο Πάγκαλος δεν αστειεύεται… Όλα στη φόρα… και όποιος σωθεί. Παπακωνσταντίνου πάντως και Ραγκούσης… φαίνεται να κερδίζουν το στοίχημα της απόδοσης. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Σπεύδε βραδέως δηλαδή…
Β.Κ

Θέλουμε
δε θέλουμε
Από θεριακλήδες οι Ελληνες έχουν τώρα την πρωτιά στο κόψιμο του τσιγάρου.
Αν και βαρύτεροι καπνιστές, καταφέρνουν να κόψουν το κάπνισμα σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους Ευρωπαίους, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ευρωπαϊκά εξειδικευμένα κέντρα σε σύνολο 567 καπνιστών με συμμετοχή 10 ειδικών τμημάτων από την Ελλάδα. Καλά, μην ξεγελιέστε… ότι βάλαμε μυαλό. Απλά λίγο η απαγόρευση αλλά πολύ περισσότερο η αύξηση ανά πακέτο…, τι να κάνουμε, εάν δεν το κόψουμε, σίγουρα θα το μειώσουμε. Θέλουμε δε θέλουμε.
Β.Κ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου