ΤΟΠΙΚΑ

Κρίσιμη καμπή για το Χωριό των Μεσογειακών

κρίσιμη-καμπή-για-το-χωριό-των-μεσογει-851206

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η μελέτη και κατ΄ επέκταση η κατασκευή του Μεσογειακού Χωριού στην περιοχή της Βαμβακουργίας. Ο μήνας που διανύουμε είναι καθοριστικός, καθώς μέσα στον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Οικισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο και θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει το τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στην εκτός Σχεδίου Περιοχή του Δήμου Νέας Ιωνίας για το Μεσογειακό Χωριό, μαζί με τον καθορισμό των όρων και τον περιορισμό των όρων δόμησής του, οι οποίοι έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και από το Δ.Σ του ΟΕΚ.

Το Κεντρικό ΣΧΟΠ, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει στις 17 Μαρτίου και η οποία αναβλήθηκε λόγω της απεργίας της ΕΜΔΥΔΑΣ, καλείται να αποδεχθεί τους όρους δόμησης, όπως αυτοί είχαν εγκριθεί αρχικά από τον ΟΕΚ και από το Δήμο Νέας Ιωνίας ή θα κάνει αποδεκτή την τροποποίηση της μελέτης, που έχει ζητήσει ήδη από τον περασμένο Γενάρη η Διευθύντρια Οικιστικής Πολιτικής και Κατοικίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σ. Μαρκοπούλου, που με έγγραφό της ζητούσε από τον ΟΕΚ την τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου όσον αφορά το ποσοστό κάλυψης, με αύξησή του από το 50% στο 60% και μείωση του ύψους των κτηρίων από τετραώροφα και πενταώροφα σε τριώροφα «προκειμένου, όπως υποστηρίζει, η μορφή των κτηρίων να είναι προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του εδάφους, υλοποιώντας μικρό συνολικό ύψος (διώροφα) και εναρμονισμένη με τον τοπικό χαρακτήρα των περιοχών (στέγες)».
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου την περασμένη Δευτέρα ο Δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης, υποστήριξε ότι έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μωραΐτη, προκειμένου να μην τροποποιηθούν οι όροι δόμησης, καθώς η αποδοχή της πρότασης της κ. Μαρκοπούλου ενέχει τον κίνδυνο των περαιτέρω καθυστερήσεων στην έναρξη κατασκευής του έργου, που θεωρείται εκ των ουκ άνευ για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση, όπως τόνισε και ο κ. Στρατηγόπουλος, που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με σχετική επερώτηση που είχε καταθέσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, θα πρέπει να τροποποιηθεί η μελέτη που έχει συντάξει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως το τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας για την ανέγερση του Μεσογειακού Χωριού προβλέπει τους παρακάτω περιορισμούς στους όρους δόμησης. Συντελεστής Δόμησης 1,7 , μέγιστο ύψος κτιρίων 17 μέτρα και ποσοστό κάλυψης το 50%.
Με βάση τους παραπάνω περιορισμούς στους όρους δόμησης από το τοπικό ρυμοτομικό που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προχώρησε στη σύνταξη μελέτης που προβλέπει για την έκταση των 86 στρεμμάτων τη διάθεση του 40,80 % της συνολικής έκτασης για κοινόχρηστους χώρους, το 9,55% για κοινωφελείς χρήσεις, ενώ πέντε οικοδομικά τετράγωνα καλύπτουν τα 590 συνολικά διαμερίσματα, που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες διαμονής των αθλητών και των συνοδών και τα οποία καταλαμβάνουν το 50,17% της συνολικής έκτασης. Όπως τόνισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Τάσος Στρατηγόπουλος, τα πέντε οικοδομικά τετράγωνα στα οποία θα κατασκευαστούν τα 590 διαμερίσματα είναι συνολικής έκτασης 43.448 τ.μ. Προβλέπονται πενήντα συνολικά κτήρια και ειδικότερα 16 πενταώροφα κτήρια στα οποία θα στεγαστούν 160 διαμερίσματα των δύο δωματίων και 80 διαμερίσματα των τριών δωματίων, 13 κτήρια τετραώροφα που θα στεγάσουν 104 διαμερίσματα των δύο δωματίων και 52 διαμερίσματα των τριών δωματίων. Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, στα πενταόροφα και τετραώροφα κτίρια προβλέπονται από τη μελέτη η στέγαση 396 διαμερισμάτων από το σύνολο των 590 διαμερισμάτων. Αν, όπως είπε στη συνεδρίαση του Δ.Σ Βόλου ο κ. Στρατηγόπουλος, οι όροφοι στο Μεσογειακό Χωριό μειωθούν από πέντε και τέσσερις σε τρεις θα μειωθούν και τα διαμερίσματα που θα φιλοξενηθούν σ΄ αυτά κατά 135. Η στέγαση των 135 διαμερισμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατασκευή επιπλέον κτηρίων σε σύγκριση με αυτά που προέβλεπε η αρχική μελέτη, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί για να δημιουργηθεί η νέα χωροθέτηση των κτηρίων.
Η εισήγηση
για τριώροφα
Η εισήγηση της Διευθύντριας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ.. Μαρκοπούλου για μείωση των ορόφων αποδίδεται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή της Βαμβακουργίας στις νέες επεκτάσεις (Νέο Δέλτα) ο συντελεστής δόμησης είναι 0,8 και το επιτρεπόμενο ύψος 8, 5 μέτρα. Οι εγκαταστάσεις όμως της Βαμβακουργίας γειτνιάζουν και με το Παλαιό Σχέδιο Πόλης (περιοχή Πέτρου και Παύλου), όπου ο Συντελεστής Δόμησης πριν μειωθεί ήταν 2,4 και το μέγιστο ύψος 21 μέτρα.
Ειδικότερα η εισήγηση της Διευθύντριας του υπουργείου Περιβάλλοντος, που άναψε φωτιές αναφορικά με την έγκαιρη έγκριση της μελέτης για το Μεσογειακό Χωριό, έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια της συνάντησής (25.1.2010) με τις υπηρεσίες σας και στο πλαίσιο της σύνταξης εισήγηση έγκρισης του θέματος του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση» Βαμβακουργία» σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Η μελέτη τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του ΟΕΚ, καλύπτει μία έκταση συνολικής επιφάνειας 86,6 στρεμ. περίπου, εφάπτεται δε του σχεδίου πόλης Νέας Ιωνίας, του Νομού Μαγνησίας και έχει απώτερο στόχο να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες οικογενειών δικαιούχων του ΟΕΚ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστεί επείγουσας σημασία, δεδομένου ότι θα καλυφθούν κατ΄ αρχήν οι στεγαστικές ανάγκες αθλητών και συνοδών των Μεσογειακών Αγώνων 2013, ήτοι ανάγκες στέγασης της τάξης των 4.500 ατόμων (κατά δήλωση του ΟΕΚ).
Σύμφωνα με την πρόταση ρυμοτομικού σχεδίου που έχει αποσταλεί στην υπηρεσία μας, η χρήση αμιγούς κατοικίας προβλέπεται να υλοποιηθεί σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής επιφάνειας 43.448, 00 τ.μ.
Οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης που έχουν προταθεί δύνανται να υλοποιήσουν 73.866, 60 τ.μ. (Σ.Δ = 1,7 και κάλυψη 50%) κυρίως σε πενταώροφα κτίρια. Με στόχο:
– τη δυνατότητα υλοποίησης επιφάνειας ικανής για την κάλυψη των αναγκών των Μεσογειακών Αγώνων 2013, όπως αυτή προτείνεται ( Σ.Δ = 1,7), αλλά και τη εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών στέγασης στους μετέπειτα δικαιούχους, ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους, αλλά και στις ιδιαιτερότητες του τοπίου και
– δεδομένου ότι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή η δόμηση είναι χαμηλή, καθώς δεν έχουν τύχει υλοποίησης ακόμη οι ισχύοντες όροι και περιορισμοί δόμησης
θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα καθορισμού κάλυψης στο 60%, σύμφωνα με την οποία χωρίς μείωση της συνολικής δομημένης επιφάνειας είναι δυνατή η οικοδόμηση σε τριώροφα κτήρια.
Επισημαίνεται ότι η μέχρι σήμερα πολιτική που εφαρμόζεται για τα στεγαστικά προγράμματα (ΟΕΚ, παλινοστούντων κ.λ.π.) αφορά σε διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής τους, σε διαμόρφωσή του με κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους και με χαμηλή δυνατότητα δόμησης (Σ.Δ = 0,6 ή και 0,8), όπου η μορφή των κτηρίων είναι προσαρμοσμένη στο ανάγλυφο του εδάφους, υλοποιώντας μικρό συνολικό ύψος (διώροφα) και εναρμονισμένη με τον τοπικό χαρακτήρα των περιοχών (στέγες)…
Στην προκειμένη περίπτωση, η εν λόγω έκταση περιβάλλεται από αστικό ιστό (οικιστικό συγκρότημα Νέας Ιωνίας), όπου στο σύνολό της ισχύει ποσοστό κάλυψης 70%, η δε επιτρεπόμενη δόμηση στο μεγαλύτερο τμήμα της οδηγεί σε δημιουργία διώροφων και ίσως τριώροφων κτισμάτων (Σ.Δ= 0,8 ύψος 8,5 μέτρα).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου