ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζει τομεάρχες ο Σαμαράς

αλλάζει-τομεάρχες-ο-σαμαράς-851206

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των τομεαρχών, κάτι που φάνηκε καθαρά την περασμένη εβδομάδα από τις οδηγίες που τους έδωσε για εντατικοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της παρουσίας τους στα ΜΜΕ
Στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά υπάρχει εισήγηση για άμεσες αλλαγές των προσώπων που καταφανώς δεν αποδίδουν, όμως φαίνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε να τους δώσει λίγο ακόμα χρόνο ως το φθινόπωρο.
Στο συνέδριο πάντως, θα ανακοινώσει τη θεσμοθέτηση του οργάνου αξιολόγησης των τομεαρχών και των γραμματέων έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ποια είναι τα πρόσωπα που προτείνουν στον Αντώνη Σαμαρά την αναβάθμιση ή την καρατόμησή τους.
Μέχρι τον Ιούνιο που θα διεξαχθεί το συνέδριο ο χρόνος είναι πολύ λίγος για να αλλάξει η εικόνα του σχήματος των τομεαρχών που σε γενικές γραμμές διεξάγει «χαμηλή πτήση». Οι τομεάρχες χωρίζονται στους έμπειρους, εκείνους δηλαδή που κατείχαν υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση Καραμανλή και τους «νεοσσούς» εκείνους που επελέγησαν από τον Αντώνη Σαμαρά πρώτη φορά για να παρακολουθήσουν συγκεκριμένο αντικείμενο και να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Οι οδηγίες του κ. Σαμαρά ήχησαν ως τελευταία προειδοποίηση ενώ στενός συνεργάτης του θύμιζε ότι «ο πρόεδρος έχει την άποψη ότι οι βουλευτές πρέπει να εναλλάσσονται στον ρόλο των τομεαρχών».
Η αξιολόγηση προσώπων

Ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα γίνουν οι αλλαγές, η μέχρι τώρα αξιολόγηση του σχήματος από βουλευτές και στελέχη της Ρηγίλλης δείχνει ποιοι είναι οι προτεινόμενοι για την έξοδο:
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του τομεάρχη Εξωτερικών, όχι μόνο γιατί ξέρει τη δουλειά αλλά και για τον λόγο ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτίθεται να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία στην οποία κινείται η σχέση τους
Αντίθετα, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας – βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, οδεύει προς την έξοδο.
Καλές είναι οι εντυπώσεις που έχει αφήσει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης – βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, αν και οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν επί της αρχής.
Επίσης θετικά κρίνεται η παρουσία του τομεάρχη Εσωτερικών – βουλευτή Λάρισας, Χρήστου Ζώη, αν και χρεώνεται την πρώτη χλιαρή προσέγγιση της Ρηγίλλης στο μεταναστευτικό που την οδήγησε να εμφανίσει καθυστερημένα ανακλαστικά.
Θετική κρίνεται και η δραστηριότητα του τομεάρχη Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, από τους συντάκτες των 23 μέτρων για την οικονομία, που προτείνει η Ν.Δ.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, συγκαταλέγεται στους έμπειρους και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ενόψει του συνεδρίου προτάσεις ακόμη και για συγχώνευση των υπηρεσιών ασφαλείας σε περιφέρειες με ιδιαιτερότητες.
Στην Οικονομία αναζητείται ακόμα το πρόσωπο που θα συμβολίσει τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά και γι’ αυτό μέχρι νεωτέρας το «σκιώδες χαρτοφυλάκιο» θα διατηρήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο αναπληρωτής του, Θεόδωρος Καράογλου, βλέπει την έξοδο όχι μόνο γιατί ενόχλησε με τις δηλώσεις του περί «σαβούρας» όταν αναφέρθηκε στην κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και γιατί θεωρείται ανεπαρκής. Αντίθετα, επαρκής και «βουλευτής με μέλλον» θεωρείται από τη Ρηγίλλης ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης για την Οικονομία Χρήστος Σταϊκούρας.
Παρά το γεγονός ότι συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά σχολιάζοντας τις επιδόσεις της τομεάρχου Παιδείας, Ελίζας Βόζεμπεργκ, επιμένει ότι «πρέπει να της δοθεί χρόνος», το κλίμα στην Κ.Ο. είναι πολύ αρνητικό για τις επιδόσεις της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει τα θέματα του περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη γραμματεία του κόμματος και ακολουθεί διακριτή πορεία στο σχήμα των τομεαρχών.
Καλές κριτικές έχει πάρει η τομεάρχης Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, που επιχειρείται να εμφανιστεί ως αντίβαρο στην Άντζελα Γκερέκου, ενώ κινητικός είναι και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κασαπίδης, που θεωρείται καλός γνώστης του αντικειμένου.
Χαμηλών επιδόσεων χαρακτηρίζεται ο τομεάρχης Δημοσίων Έργων, Μιχάλης Χαλκίδης. Παρά τη στήριξη που απολαμβάνει από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αναμένεται να δει την έξοδο.
Ενόχληση στον Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε η παρουσία του τομεάρχη Μεταφορών, Σταύρου Καλαφάτη, στη διαμαρτυρία των οδηγών ταξί αν και γενικά θεωρείται έμπειρος.
Καλές κριτικές παίρνει ο τομεάρχης Υγείας, Μάριος Σαλμάς, που θεωρείται και γνώστης του αντικειμένου. Γνώστης του αντικειμένου χωρίς ωστόσο ουσιώδεις παρεμβάσεις θεωρείται και ο τομεάρχης Αθλητισμού, Κώστας Κουκοδήμος. Αντίθετα, το βαρομετρικό χαμηλό για τις επιδόσεις του Θανάση Δαβάκη στον Πολιτισμό και του Τάσου Νεράντζη στη Δικαιοσύνη αποτυπώνεται και στην κριτική των συναδέλφων του. Χαμηλών επιδόσεων θεωρείται και ο τομεάρχης Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ στην κατηγορία «ανύπαρκτος» ηγείται ο τομεάρχης Περιφερειακής πολιτικής, Δημήτρης Σταμάτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου