ΤΟΠΙΚΑ

Νέα ρύθμιση για οφειλές στον ΟΑΕΕ

νέα-ρύθμιση-για-οφειλές-στον-οαεε-851206

«Πασχαλινός μποναμάς» για δεκάδες επαγγελματίες του Βόλου και της Μαγνησίας.
Ο Οργανισμός Ελευθέρων Επαγγελματιών ενέκρινε νέα ρύθμιση στην οποία μπορούν να υπαχθούν
όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για πάσης φύσεως οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές μετά την εγγραφή τους στα μητρώα του Οργανισμού.
Επιπλέον ανακούφιση για τους επαγγελματίες εξάλλου αποτελεί η απόφαση σύμφωνα με την οποία στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με άλλες διατάξεις, με την προϋπόθεση όμως ότι με αίτησή τους θα ζητήσουν τη διακοπή της προηγούμενης ρύθμισης και για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εισπραχθεί, υπολογιζόμενο με τις τρέχουσες εισφορές τα αντίστοιχα τέλη καθυστέρησης και τις λοιπές επιβαρύνσεις.
Οι συσσωρευμένες ανεξόφλητες εισφορές των Βολιωτών αποτελούν θηλιά για πολλούς επαγγελματίες του Βόλου, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό αδυνατεί να πληρώσει με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση και ο χρόνος συνταξιοδότησής τους, εκτός από το γεγονός ότι δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν μάλιστα επαγγελματίες που προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα, όταν διπλώνουν οι μήνες. Το τελευταίο αναδρομικό χαράτσι της αύξησης 4% που αποφάσισε ο ΟΑΕΕ προκάλεσε κυριολεκτικά «μπλακ άουτ», με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες να απαιτούν ρύθμιση για να τακτοποιηθούν οι απλήρωτες εισφορές όσων οφείλουν με προκαταβολή 5% επί των συνολικών χρεών και εξόφληση σε 80 μηνιαίες δόσεις.
Εφάπαξ
ή με δόσεις
Με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση σε ποσοστό 40% επί των πρόσθετων τελών. Οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να καταβάλουν το σύνολο της οφειλής τους μέχρι τέλη Μαΐου.
Παράλληλα όμως εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας δίνεται η δυνατότητα της τμηματικής εξόφλησης της συνολικής οφειλής σε δεκαοχτώ (18) κατ΄ ανώτατο όριο διμηνιαίες δόσεις χωρίς προκαταβολή και έκπτωση σε ποσοστό 20% επί των πρόσθετων τελών, εάν επιλεγεί το μηχανογραφημένο σύστημα. Το ποσό της κάθε διμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 400 €.
Εάν ο ασφαλισμένος αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση μαζί με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, δύναται να καταβάλει αυτές εντός τεσσάρων (4) μηνών ( ήτοι εντός δύο (2) δίμηνων) από την ημερομηνία λήξης της εμπρόθεσμης καταβολής της παραπάνω δόσης και των αντίστοιχων τρεχουσών εισφορών.
Η δυνατότητα καθυστέρησης καταβολής δόσεων και των αντίστοιχων τρεχουσών εισφορών παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.
Παρέχεται τέλος η δυνατότητα της τμηματικής εξόφλησης μέχρι τριάντα έξι (36) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί των πρόσθετων τελών χωρίς την καταβολή της προκαταβολής, εάν επιλεγεί η ρύθμιση μέσω του τοπικού υποκαταστήματος.
Η μηναία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ. Για να καθορισθεί το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσης θα αφαιρείται από τη συνολική οφειλή το ποσοστό της έκπτωσης (20%) στα πρόσθετα τέλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου