ΤΟΠΙΚΑ

Σύντομα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

σύντομα-το-πρόγραμμα-αποκρατικοποιή-851206

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αφού συζητηθεί και αποφασιστεί στο υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του.
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 123 που είναι, όπως είπε, και κοινοτική υποχρέωση, αλλά και ένα πρώτο βήμα σε αυτό το πεδίο για μια σειρά από επαγγέλματα.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα επαγγέλματα, και πριν τεθούν «επί νομοθετικού τάπητος», διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει διάλογος, ο οποίος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

«Η εμπιστοσύνη δεν ανακτάται με ψέματα»
«Τα υψηλά spreads αντανακλούν την ανασφάλεια που δημιουργεί στους επενδυτές το υψηλό χρέος και μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα μας εξαιτίας της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να κρύβει αντί να λύνει το πρόβλημα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.
Τόνισε δε ότι «ούτε το χρέος μειώνεται, ούτε η εμπιστοσύνη ανακτάται με ψέματα. Πολύ δε περισσότερο με στρουθοκαμηλισμούς, αφού το μέγεθος του ελλείμματος ήταν ούτως ή άλλως γνωστό από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από τα δελτία του Γενικού Λογιστηρίου που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε επιλέξει προεκλογικά να κρατήσει στα συρτάρια».
«Τα προβλήματα της χώρας λύνονται όταν τα αναγνωρίζεις και όταν τα αντιμετωπίζεις υπεύθυνα με πολιτικές. Και αυτό κάνουμε», υπογράμμισε.

«Μεγάλη επιτυχία»
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης του ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
«Αυτό που χρειαζόμασταν ήταν κάτι που θα δημιουργεί μια “αξιόπιστη απειλή”, ένα “γεμάτο πιστόλι πάνω στο τραπέζι” απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονταν τη δύσκολη θέση της χώρας μας ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού, αλλά και ένα δίκτυ εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα», δήλωσε.
«Ο μηχανισμός αυτός πλέον υπάρχει για την περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο – όπως αναφέρει η απόφαση – “δεν είναι επαρκής η χρηματοδότηση της αγοράς”», πρόσθεσε.
Επανέλαβε δε ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ», ενώ επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλαφόν στο επιτόκιο δανεισμού της χώρας», σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε».

Προσαρμογές
Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ακούμε με προσοχή τις όποιες παρατηρήσεις υπάρχουν στο νομοσχέδιο, και κάνουμε προσαρμογές όπου χρειάζεται, πάντα όμως με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ερωτηθείς σχετικά με τα τεκμήρια, επεσήμανε ότι «κάποια κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά, άλλα πιο ελαστικά».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου στάθηκε, μεταξύ άλλων, και σε μια ακόμη πτυχή του νομοσχεδίου, αυτή της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάζουμε τέλος στην ατιμωρησία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια αυτή θα γίνει αξιοποιώντας πολλά μέσα, από το μέτρο των τεκμηρίων προσδιορισμού του ελαχίστου εισοδήματος έως την ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών, τις διασταυρώσεις και φυσικά τις αυστηρότερες ποινές».
Στις ποινές, όπως είπε, περιλαμβάνεται «και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στους κατ εξακολούθηση παραβάτες και η ποινική δίωξη της φοροδιαφυγής, που νομικά υπάρχει ήδη, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη, αφού το σύστημα μέχρι σήμερα ευνοούσε μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες την ατιμωρησία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου