ΤΟΠΙΚΑ

Δεν σταματά το πυρηνικό πρόγραμμα

δεν-σταματά-το-πυρηνικό-πρόγραμμα-851206

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δήλωσε χθες ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

«Οι Ιρανοί είναι εξοικειωμένοι στις κυρώσεις. Θεωρούμε τις κυρώσεις ως ευκαιρίες. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικότερα την (πυρηνική) πορεία μας», φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, ο Σαΐντ Τζαλίλι και τόνισε ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να απειλεί το Ιράν και να αλλάξει τις λαθεμένες μεθόδους της.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί συγκαλυμμένα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Τζαλίλι, που βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, ανέφερε μέσω διερμηνέα ότι «στις συνομιλίες που είχε με την Κίνα συμφωνήθηκε πως εργαλεία όπως οι κυρώσεις έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους».

Ερωτηθείς εάν η Κίνα υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του για το πυρηνικό της πρόγραμμα απάντησε ότι «εναπόκειται στην Κίνα να απαντήσει». Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Συμφωνία Κίνας – Ρωσίας
Ενα μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων συμφώνησε να αγοράσει η Κίνα από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ίντερφαξ, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή του εργοστασίου που κατασκευάζει τα όπλα.

Τα συστήματα S-300, γνωστά στη Δύση ως SA-20, μπορούν να καταρρίψουν πυραύλους και αεροσκάφη.

Το Ίντερφαξ, επικαλούμενο τον γενικό διευθυντή της Almaz Antei, που κατασκευάζει τους πυραύλους, ανέφερε ότι η Κίνα θα παραλάβει συνολικά 15 συστοιχίες των S-300, που εκτοξεύονται από φορητούς μεταλλικούς εκτοξευτήρες των τεσσάρων. Το αντίτιμο της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκε.

Πριν από λίγο καιρό, η πιθανή πώληση στην Τεχεράνη των πυραύλων αυτών, που μπορούν να προστατεύσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν από αεροπορικές επιθέσεις, απετέλεσε ένα ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις της Ρωσίας με το Ισραήλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου