ΤΟΠΙΚΑ

Ρεσιτάλ τραγουδιού στο Πορφυρογένειο Αγριάς

ρεσιτάλ-τραγουδιού-στο-πορφυρογένει-851206

Ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού με τίτλο «Ποίησης έργα» και δημιουργίες Ελλήνων και ξένων συνθετών θα πραγματοποιήσουν ο διακεκριμένος λυρικός τραγουδιστής (κόντρα τενόρος) Νίκος Σπανός και ο εξαίρετος πιανίστας Νίκος Ζαφρανάς το Σάββατο 17 Απριλίου στις 20:00 στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα στην Αγριά Μαγνησίας. Ο Νίκος Σπανός σπούδασε τραγούδι με την Ελένη Λιώνα και τον Άρη Χριστοφέλλη. Συνέχισε τις σπουδές του στο University of Maryland School of Music στις Η.Π.Α. με καθηγήτρια τη Linda Mabbs ως υπότροφος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αθηνών (υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη», 2000) και του Πανεπιστημίου, απ’ όπου αποφοίτησε με Master’s Degree στον τομέα Voice / Opera Performance. Υπήρξε ενεργό μέλος σεμιναρίων με επιφανείς καθηγητές (Kurt Equiluz, Delores Ziegler, Anna Tomowa – Sintow, Michael Chance) και έχει διακριθεί για τη συμμετοχή του σε όπερες, ορατόρια και ρεσιτάλ. Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα ως σολίστ με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Θέατρο, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., την Bach Sinfonia (Η.Π.Α.) καθώς και με μικρότερα σύνολα παλιάς μουσικής στην Ελλάδα και τις Η.Π.Α.
Από το 2002 είναι τακτικός συνεργάτης των ελληνικών baroque ensembles “Ex Silentio” και “Latinitas Nostra”. Το Νοέμβριο του 2002 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής με Τιμητική Διάκριση ως «Καλύτερος Νέος Τραγουδιστής της χρονιάς» για την ερμηνεία του στο ρόλο του Αρσαμένη («Ξέρξης», Ε.Λ.Σ.), ενώ το φθινόπωρο του 2006 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Λυρικού Τραγουδιού της «ΤΕΧΝΗΣ». Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις όπερας του Händel («Ορέστης», 2004 και «Ταμερλάνος», 2006) από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία MDG. Από το 2010 ζει και εργάζεται στη Βιέννη της Αυστρίας.
Ο Νίκος Ζαφρανάς έλαβε Δίπλωμα Πιάνου με διακρίσεις από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τάξη Δόμνας Ευνουχίδου. Συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊ (ΗΠΑ) κοντά στον πιανίστα Ian Hobson και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Γκρατς (Αυστρία), τάξη W. Kamper, λαμβάνοντας τον μεταπτυχιακό τίτλο “Magister artium”. Διακρίθηκε σε διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες στην Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ρωσία, Ιταλία, Τσεχία, Κροατία, Ισπανία, Κύπρο, Καναδά και ΗΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium. Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα μουσικής δωματίου για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σε CD.
Εργάστηκε ως μουσικός προετοιμαστής για τη Styriarte (Αυστρία), το ΜΜΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) και την Όπερα Θεσσαλονίκης σε πολυάριθμες παραγωγές όπερας. Είναι λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Απάνθισμα μελωδικών στιγμών
Το ρεσιτάλ της 17ης Απριλίου περιλαμβάνει έργα τόσο στα ελληνικά (γραμμένα από Έλληνες αλλά και ξένους συνθέτες), όσο και σε ξένες γλώσσες. Γνώμονας για την επιλογή των περισσοτέρων κομματιών υπήρξε το κριτήριο της ποιητικής ελληνικής γλώσσας, η οποία καλύπτει το ήμισυ του ρεσιτάλ, ενώ τα ξενόγλωσσα κομμάτια επιλέχθηκαν είτε διότι είναι γνωστές μελωδίες είτε διότι έχουν μεταφραστεί και τραγουδηθεί και στα ελληνικά. Η ποίηση, λαϊκή ή υψηλή, αποτελεί το συμπυκνωμένο απαύγασμα της λογοτεχνικής έκφρασης. Συνθέτες όπως ο Σούμπερτ, ο Σούμαν, ο Ραβέλ, ο Γκουνώ, ο Βέρντι, ο Χάαν, ο Γ. Κωνσταντινίδης, ο Χατζηδάκις, παρελαύνουν προφέροντας το προσωπικό τους ιδίωμα στο πλούσιο πρόγραμμα, με τραγούδια που προέρχονται από λαϊκούς στίχους και μελωδίες, αλλά και ποίηση εξεχόντων λογοτεχνών. Τόσο οι ταπεινοί, όσο και οι λόγιοι στίχοι, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τη γέννηση μουσικών έργων διαχρονικών, όπως και τα κείμενα πάνω στα οποία βασίστηκαν.
Ειδικότερα, το 2010 είναι επετειακή χρονιά για τον Ρόμπερτ Σούμαν (200 έτη από τη γέννησή του). Τιμής ένεκεν, επιλέχθηκαν τέσσερα τραγούδια από τον Κύκλο Τραγουδιών έργο 39 (Liederkreis op.39). Τα έργα του Σούμπερτ που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι πασίγνωστα στο ελληνικό κοινό, μια και τουλάχιστον τρία από τα τραγούδια υπάρχουν ως μελωδίες με ελληνικό στίχο. Ο Ραβέλ έγραψε τα 5 τραγούδια του επίσης σε ελληνικό στίχο, ενώ ο Κωνσταντινίδης διάνθισε τις απλές δημώδεις μελωδίες με αρμονίες μοναδικές από συνθετικής, αλλά και εθνολογικής άποψης.
Η είσοδος στο ρεσιτάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου