ΤΟΠΙΚΑ

Τιμή στον AsaK. Jennings

τιμή-στον-asak-jennings-108530

ΣΩΤΗΡΑ 300.000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ 1922

Σήμερα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχείο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί από το δήμο Βόλου εκδήλωση προς τιμήν του Asa K. Jennings, του αφανή ήρωα, που με τις ενέργειές του έσωσε περί τους 300.000 Ελληνες στη Σμύρνη, το 1922. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο εγγονός του Roger Jennings, ο οποίος θα έλθει για τον σκοπό αυτό από την Αμερική.

Πρόκειται για μια οφειλόμενη πράξη απόδοσης τιμής και αναγνώρισης του σημαντικού του ρόλου στη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων κατατρεγμένων Ελλήνων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ασφαλή μεταφορά τους στην Ελλάδα. Δυστυχώς πουθενά στην Ελλάδα δεν έχει τιμηθεί ο Asa Jennings, και σχεδόν όλοι αγνοούν το μεγάλο κατόρθωμά του.

O Εϊζα Τζένιγκς (Asa Jennings 1877-1933) γεννήθηκε στο Upstate της Νέας Υόρκης και για ένα διάστημα διετέλεσε μεθοδιστής πάστορας. ον Αύγουστο του 1922 τοποθετήθηκε στη Σμύρνη, όπου ανέλαβε την τοπική YMCA, λόγω απουσίας του διευθυντή.

Μετά την κατάρρευση του ελληνικού στρατιωτικού μετώπου χιλιάδες έλληνες πρόσφυγες εισέρρευσαν στη Σμύρνη, αναζητώντας σωτηρία. Παρόλο, που όλοι οι ξένοι υπήκοοι εγκατέλειψαν την πόλη ο Asa Jennings παρέμεινε. Βλέποντας τι γινόταν στην πόλη, πήρε το αυτοκίνητο της YMCA και επισκέφθηκε τον Μουσταφά Κεμάλ ο οποίος του έδωσε την άδεια μεταφοράς των ελλήνων με πλοία εκτός των ανδρών από 18 έως 45 ετών.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1922 οι πρώτοι πρόσφυγες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά είχαν διασωθεί. Στις 26 Σεπτεμβρίου ο Τζένιγκς επέστρεψε με 17 πλοία, ενώ την επομένη τρίτη ημέρα ήλθε και ένας μεταγωγικός στόλος ναυλωμένος από Βρετανούς. Μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1922, 180.000 πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί από την Σμύρνη. Το τελευταίο

πλοίο απέπλευσε 6 ώρες πριν την εκπνοή της τουρκικής διορίας. Κατόπιν, ζητήθηκε διορία για άλλες 8 ημέρες, κατά τις οποίες τα ελληνικά πλοία μετέφεραν και άλλους πρόσφυγες από τα κοντινά λιμάνια του Αϊβαλί, Βουρλών και Τσεσμέ, όπου περίμεναν για δύο εβδομάδες, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 300.000.

Ο Τζένικγκς δρώντας πολύ παραπέρα από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και κατόρθωσε με προσωπικές ενέργειες διαπραγματεύσεις και μπλοφάροντας να σώσει χιλιάδες κυνηγημένους και κακοποιημένους συνανθρώπους του.

Τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου, σήμερα, με επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιο. Θα είναι ο επίλογος της τελετής που θα ξεκινήσει στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου και θα περιλαμβάνει προβολή της ταινίας «The strange destiny» (παραγωγή Metro Goldwyn – Mayers Studios, 1945) με ελληνικούς υπότιτλους και ομιλία του εγγονού του τιμώμενου Roger L. Jennings, με παράλληλη προβολή της μετάφρασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου