ΤΟΠΙΚΑ

Τοπογραφικά ή συντεταγμένες για νέες δηλώσεις ΟΣΔΕ

τοπογραφικά-ή-συντεταγμένες-για-νέες-108874

Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων (πρώην ΕΑΣ), καλούνται οι παραγωγοί που δεν έχουν υποβάλει στοιχεία των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους, όπως τοπογραφικό διάγραμμα ή συντεταγμένες, να τα υποβάλλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καθώς θα μείνουν εκτός δηλώσεων ΟΣΔΕ 2016.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Γιαν. Διανελάκη, από τους 4.000 περίπου καλλιεργητές, έχουν καταθέσει στοιχεία για τα κτήματά τους οι 1.500 περίπου και εάν δεν συμπληρωθούν τα στοιχεία, θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα.

Ο ίδιος αναφέρει πως βρίσκεται σε καλό δρόμο η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων καλλιεργητών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015 και σύντομα θα γίνουν καταθέσεις σε 1.500 περίπου καλλιεργητές, κυρίως ελαιοπαραγωγούς.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου για τις ενστάσεις όσων θεωρούν ότι αδικήθηκαν από την προσωρινή κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του 2015 και πολλοί αγρότες που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν λάθη, διαφορές ή νέα στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των οριστικών δικαιωμάτων, υπέβαλλαν αίτημα αναθεώρησης στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου: «Ως λόγοι αναθεώρησης των πράξεων προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης των παραγωγών θεωρήθηκαν οι ακόλουθοι:

(α) Διαπίστωση ανακριβειών στα ατομικά τους στοιχεία ή ενημέρωση αλλαγών, σε περίπτωση αλλαγής

(β) Δικαίωση ένστασης ή οριστικής δικαστικής απόφασης μετά την 15/05/2014, το αποτέλεσμα της οποίας επηρεάζει τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2014 και δεν έχει ληφθεί υπόψη.

(γ) Απένταξη από το καθεστώς των μικροκαλλιεργητών το 2015

(δ) Χαρακτηρισμός του γεωργού ως μη ενεργός

(ε) Αλλαγή περιφέρειας κατανομής δικαιωμάτων όπου ανήκει το αγροτεμάχιο σε περίπτωση ασυμφωνίας».

Για το θέμα των τοπογραφικών, οι Διπλωματούχοι Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί, επισημαίνουν ότι παρατηρήθηκαν και την περσινή χρονιά φαινόμενα παραποίησης του επαγγέλματος του Αγρ. & Τοπογράφου Μηχανικού, με δήθεν ειδικούς που έδιναν σε χαρτάκια συντεταγμένες γεωτεμαχίων και παρά τις προειδοποιήσεις και ανακοινώσεις του συλλόγου τους, πολλοί καλλιεργητές τους εμπιστεύθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν επιδοτήσεις και να πέσουν σε ελέγχους. «Οι επαγγελματίες Διπλ. Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί, αναφέρει ανακοίνωση του τοπικού Συλλόγου, υπογράφουν τα σχέδια και τα διαγράμματα που παραδίδουν αναλαμβάνοντας την νομική ευθύνη που προκύπτει από τυχόν λάθη και παραλείψεις. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν τον αναλογούντα φόρο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου