ΤΟΠΙΚΑ

Ασπίδα προστασίας για εφήβους με τη συνεργασία ΚΕΘΕΑ και Δευτεροβάθμιας

ασπίδα-προστασίας-για-εφήβους-με-τη-συ-115367

Περισσότερα από 25 περιστατικά εξαρτητικών συμπεριφορών παραπέμφθηκαν στο πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο

Δίχτυ προστασίας απλώνεται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το ΚΕΘΕΑ και έχει ήδη δώσει τα πρώτα αποτελέσματα, με το πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο που λειτουργεί στη Νέα Ιωνία, να «αγκαλιάζει» περισσότερους από είκοσι πέντε εφήβους. Οι παραπάνω περιπτώσεις εξαρτητικών συμπεριφορών, που εντοπίστηκαν την τελευταία χρονιά, σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, την εξάρτηση, τη βία αλλά την παραβατική, γενικότερα, συμπεριφορά και εντάχθηκαν σε αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, διότι κρίθηκε από τους ειδικούς ότι χρήζουν περαιτέρω φροντίδας. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, νέοι ηλικίας 14 έως 21 ετών, κατευθύνονται στο πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο, όπου εκτιμάται, αξιολογείται η κάθε περίπτωση, παρουσία της κάθε οικογένειας και στη συνέχεια είτε παραπέμπονται στις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης είτε σε ένα πιο συστηματικό θεραπευτικό μοντέλο, όπως είναι η κοινότητα του Πιλότου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στο μεταξύ, αυξάνονται τα αιτήματα για ενημερωτικές και υποστηρικτικές παρεμβάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας, με τους εκπαιδευτικούς να διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η συνεργασία μεταξύ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, που ξεκίνησε πέρυσι, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου.

Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας εκπαιδεύτηκαν στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ένας καθηγητής από κάθε Γυμνάσιο και Λύκειο της περιοχής μας. Η ίδια δράση επαναλήφθηκε και στη φετινή σχολική χρονιά, «προκειμένου να δούμε σε τι φάση βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, να αναστοχαστούμε την εμπειρία και να εξετάσουμε τα περαιτέρω βήματα που θα ακολουθήσουμε» αναφέρει η Κλαίρη Κουτρουλή, υπεύθυνη του πολυδύναμου συμβουλευτικού κέντρου, ψυχολόγος και σύμβουλος τοξικοεξάρτησης.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η κ. Κουτρουλή επεσήμανε ότι «από την φετινή εκπαίδευση, προέκυψαν μια σειρά από αιτήματα. Προέκυψε βασικά η ανάγκη να δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο μια ομάδα κρούσης, η οποία θα περιλαμβάνει έναν εκπαιδευμένο, από εμάς, εκπαιδευτικό και άλλους εκπαιδευτικούς που είναι ευαισθητοποιημένοι και θέλουν να εμπλακούν στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Στόχος είναι η κάθε ομάδα κρούσης να αναλάβει, με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ Πιλότος, τη διαχείριση περιστατικών εξαρτητικών συμπεριφορών, καθώς και άλλων προβλημάτων, όπως είναι η βία και η παραβατικότητα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν ζητάμε να γίνει θεραπευτικό πρόγραμμα το σχολείο, ούτε να αναλάβει ο καθηγητής το ρόλο ψυχολόγου. Αυτό που προσπαθούμε, είναι να υποστηρίξουμε τα σχολεία, είναι να αναλάβουν δράση τα ίδια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εφήβους. Να αυξήσουν τους προστατευτικούς παράγοντες, που συνθέτουν ένα ασφαλές σχολείο και να μειώσουν τους επιβαρυντικούς» υπογραμμίζει η ίδια ψυχολόγος.

Σημαντικά αποτελέσματα

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί ομάδες εκπαιδευμένων εκπαιδευτικών, που επιθυμούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ειδικούς του Πιλότου, ταυτόχρονα, προκειμένου να υλοποιούν σχετικές δράσεις. Από πέρυσι κινητοποιήθηκαν 12 σχολεία της δευτεροβάθμιας, που υλοποίησαν τις ανάλογες δράσεις και έφτασαν τα πρώτα αιτήματα στους ειδικούς του ΚΕΘΕΑ.

Ολες οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν με τη συνδρομή των ομάδων κρούσης και παραπέμφθηκαν στο πολυδύναμο συμβουλευτικό κέντρο, προκειμένου να βοηθηθούν, έχουν ήδη τεθεί υπόψη των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα που θέτουν τους εφήβους σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου.

«Αρα για μας η παραβατικότητα είναι ένα σύμπτωμα που χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας» τονίζει η κ. Κουτρουλή, η οποία προσθέτει ότι «με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας, μετά από δική μας εκτίμηση, διαμορφώνουμε κατά περίπτωση ένα κλινικό σχέδιο και το παιδί αρχίζει να παρακολουθεί μαζί με την οικογένειά του αυτό το πρόγραμμα. Δεν εντάσσεται ένα παιδί 16 χρονών που έχει παραβατική συμπεριφορά στην κοινότητα. Θα ενταχθεί σε ένα άλλο κλινικό σχέδιο».

Τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειας είναι ορατά, καθώς δημιουργείται ασπίδα προστασίας γύρω από τα παιδιά και κυρίως τα παιδιά που έχουν ανάγκη από βοήθεια. «Η ομάδα κρούσης που έχει δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο, είναι για μας είναι η γέφυρα με τον έξω κόσμο. Η γέφυρα του Πιλότου με το κάθε σχολείο, το οποίο χρειάζεται να είναι ασφαλές. Το σχολείο είναι το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι έφηβοι και πρέπει να είναι ασφαλές» σημειώνει η κ. Κουρουλή.

Το πλαίσιο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των καθηγητών της δευτεροβάθμιας και του ΚΕΘΕΑ Πιλότος έχει ήδη ισχυροποιηθεί και καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια, προκειμένου να εντοπιστούν και να βοηθηθούν έφηβοι που χρήζουν βοήθειας, αλλά και να λειτουργήσει το σχολείο ανάλογα και σε επίπεδο πρόληψης. Κοινή θέση είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια και να γίνει ακόμη πιο συστηματική με την υποστήριξη του ΚΕΘΕΑ Πιλότος και της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι έφηβοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου