ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος τα δύο παγκόσμια ρεκόρ για το βολιώτη Χρόνη Χλίτσιο

στόχος-τα-δύο-παγκόσμια-ρεκόρ-για-το-βο-118781

Στην κατάδυση με σκανδαλόπετρα και στη στατική άπνοια – Το ερχόμενο καλοκαίρι η διπλή προσπάθεια

«Αν το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις (if you dream it, you can do it)». Τη φράση του Walt Disney, δανείστηκε ο Χρόνης Χλίτσιος, ο οποίος θα επιχειρήσει το ερχόμενο καλοκαίρι να καταρρίψει «με μία ανάσα» δύο παγκόσμια ρεκόρ: της κατάδυσης με σκανδαλόπετρα που σήμερα είναι στα 107 μέτρα βάθος και της στατικής άπνοιας που είναι στα 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Σε ηλικία 44 ετών, ο «χρυσός» στο άθλημα της κατάδυσης Βολιώτης, θα βρεθεί απέναντι στον εαυτό του, επιχειρώντας να καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ και να στείλει το μήνυμα ότι «τίποτα δεν μας χαρίζεται και ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το timing εν μέσω κρίσης, από πολλούς ίσως χαρακτηριστεί ως ακατάλληλο. Ισως κάποιοι να πουν ότι τέτοιες διοργανώσεις δεν συνάδουν εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Ομως κι εγώ δεν διαφοροποιούμαι σε τίποτα απ’ όσους χτυπήθηκαν από την κρίση που βιώνει η χώρα μας. Εχω υποστεί την απόλυτη καταστροφή. Ομως η κρίση και το κλίμα που έχει δημιουργήσει, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων, την έλλειψη οράματος, τη στέρηση του χαμόγελου, αποτέλεσε για μένα το έναυσμα να κάνω την προσπάθειά μου. Κάποτε, σε νεότερη ηλικία δεν ήμουν τόσο «πεινασμένος» για την επίτευξη μεγάλων επιδόσεων. Το έβλεπα πιο επιδερμικά. Με την προσπάθεια που θα κάνω το ερχόμενο καλοκαίρι θέλω να πω σε όλους ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται και ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτά που θέλουμε», εξομολογείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρόνης Χλίτσιος, που βρίσκεται σε περίοδο εντατικών προπονήσεων προκειμένου να καταφέρει να πετύχει τα δύο παγκόσμια ρεκόρ.

Κατάδυση με σκανδαλόπετρα

Η πρώτη προσπάθεια θα γίνει στα τέλη Ιουνίου. Ο Χρόνης Χλίτσιος θα κάνει κατάδυση με σκανδαλόπετρα με στόχο να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ των 107 μέτρων βάθος.

Το σημείο της κατάδυσης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το πιο πιθανό όμως, είναι να γίνει στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου. Ο αθλητής θα φοράει ένα ολόσωμο μαγιό τύπου shark, έχοντας τυπωμένα επάνω τoυ τα λογότυπα των μεγάλων χορηγών. Η κάθοδος θα γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο των σφουγγαράδων έχοντας σαν βοήθημα το σκαντάλι (ένα λαξεμένο κομμάτι μάρμαρο) δεμένο με ένα σχοινί μήκους αντίστοιχο με το μήκος που χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση.

Τελευταίο μέρος του εξοπλισμού, είναι το ειδικό μανταλάκι που κλείνει τη μύτη για να γίνουν οι απαραίτητες εξισώσεις κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Για την προσπάθειά του θα επιστρατευτούν τρία κρουαζιερόπλοια: Ελισάβετ 1, Ελισάβετ 2 και Σοφία Star. Η κατάδυση του Χρόνη Χλίτσιου μάλιστα, θα γίνει από το Ελισάβετ 1. Πάνω στα κρουαζιερόπλοια θα βρίσκονται όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια.

Σε όλη τη διάρκεια της κατάδυσης κάθε 10 μέτρα θα υπάρχουν δύτες ασφαλείας και cameramen οι οποίοι βιντεοσκοπούν την προσπάθεια με κάθε λεπτομέρεια. Θα στέλνουν απευθείας εικόνα σε προτζέκτορες που θα υπάρχουν πάνω στα κρουαζιερόπλοια ώστε το κοινό να παρακολουθεί καρέ- καρέ την προσπάθεια.

Στατική άπνοια

Η δεύτερη προσπάθεια θα γίνει στην παραλία του Βόλου, στο τέλος του καλοκαιριού. Θα κατασκευαστεί ένα ενυδρείο διαστάσεων 1,5μ. Χ 1,5μ. Χ 2μ., που θα τοποθετηθεί σε ειδική εξέδρα στην παραλία, θα έχει ειδικό φωτισμό και ειδική ηχητική εγκατάσταση μέσω της οποίας θα ακούγονται οι σφυγμοί της καρδιάς του Χρόνη Χλίτσιου, ενώ θα επιχειρεί να καταρρίψει το ρεκόρ στατικής άπνοιας που σήμερα είναι στα 11 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα.

Η στατική άπνοια είναι το βασικότερο αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης. Ο αθλητής πρέπει να παραμείνει όσο του επιτρέπουν οι δυνάμεις του κάτω από το νερό χωρίς να αναπνέει καθόλου από κάποια πηγή αέρα.

«Με χωρίζει ένα λεπτό από το παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο για προπονήσεις», αναφέρει ο Χρόνης Χλίτσιος.

Ερωτηθείς για την προσπάθειά του, επισημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνη. «Γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Είναι θέμα τεχνικής και προσαρμογής. Η άπνοια δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη. Είναι μια εγκεφαλική προσπάθεια. Εσύ απέναντι στον εαυτό σου», αναφέρει.

Οι χορηγοί

Γύρω από την προσπάθεια του Χρόνη Χλίτσιου, έχουν ήδη συσπειρωθεί πολλοί επιχειρηματίες με χορηγίες. «Κινητήρια δύναμη της προσπάθειάς μου είναι η επιχείρηση του κ. Παύλου Πάνου. Και είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες εποχές να συσπειρώνονται γύρω από μία προσπάθεια, τόσοι πολλοί άνθρωποι», αναφέρει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα η απόπειρα κατάρριψης των δύο παγκόσμιων ρεκόρ θα γίνει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Λιμενικού Σώματος, του Δήμου Βόλου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Χορηγοί είναι οι επιχειρήσεις: Χρώμα Πάνος, Οπτικά Δημητριάδης, Κ.Χ. 1948 και σπόνσορες οι: Public, ΕΨΑ, Τσίπουρο Θεσσαλίας Τοκαλή, Ακαδημία Σιάτσου, e-sailing.gr, Muscle and Fitness, Ανώτερον, Οικονόμου, Da Laste, Μπούκης, Hellas Canyon, Coffee Press, Makis Taste it, Kim Fitness, Το Γυράδικο, De Vista, Πνοή + Κίνηση, Filippou, Pyromagic, Γλυκό Στύλλας, Puerto, Jam, Groove.

ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ…

Η ταινία «Απέραντο γαλάζιο»

«Από πιτσιρίκος είχα τη φιλοδοξία να ξεχωρίζω σε αυτό που κάνω. Ολοι όσοι ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό το θέλουν», αναφέρει ο Χρόνης Χλίτσιος, αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα πορεία του. Μία πορεία που απογειώθηκε με αφορμή μία ταινία.

«Εχεις δει την ταινία Απέραντο Γαλάζιο; Αυτό έβαλε φωτιά στον πάγο για όλους όσους ασχολούνται με την κατάδυση», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Χρόνης Χλίτσιος είναι τελειόφοιτος καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ( Δ.Π.Θ.) και εκπαιδευτής 3 άστρων αυτόνομης κατάδυσης της παγκόσμιας Ομοσπονδίας (C.M.A.S.).

Είναι κάτοχος Αργυρού μεταλλίου το 1985 στη σκυταλοδρομία 4Χ100 στο πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων και τριών χρυσών μεταλλίων 1986-1990 σε πανελλήνιο πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Το 1991 αρχίζει μια προσέγγιση προς το αντικείμενο της άπνοιας και της ελεύθερης κατάδυσης.

Λόγω της πρωτοπορίας και της υλικοτεχνικής υποστήριξης από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης πολύ γρήγορα έφθασε σε θεαματικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα:

Ιούλιος 1995: Πανελλήνιο ρεκόρ στατικής άπνοιας με 5’:40’’

1995: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με σταθερά βάρη στα 50 μέτρα

Ιούνιος 1999: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης με εναλλασσόμενα βάρη στα 67 μέτρα

Οκτώβριος 1999: Πανελλήνιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης NO LIMITS στα 90 μέτρα

Σύμη 2002: Κατάδυση στα 120 μέτρα

Βόλος 2014: Κατάδυση με σκανταλοπέτρα στα 84 μέτρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου