ΤΟΠΙΚΑ

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα για τα μέτρα

το-μπαλάκι-στην-αθήνα-για-τα-μέτρα-851206

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ευθύνη της Αθήνας δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Ρεν και λίγο προτού ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο πακέτο μέτρων.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Κομισιόν είναι εποπτικός: «Την πρωταρχική πολιτική ευθύνη για τη λήψη μέτρων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων την έχει η ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Αλφατάζ.
Ερωτηθείς αν η Επιτροπή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, απάντησε ότι η Επιτροπή επισήμως δεν προβαίνει σε ανάλογες συστάσεις και πρόσθεσε ότι ο Όλι Ρεν στην επίσκεψή του στην Αθήνα πέρασε το σαφές μήνυμα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα πρέπει να μειωθεί κατά 4% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010.
Ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι μεγάλος και ότι το μισθολογικό κόστος του δημοσίου πρέπει να μειωθεί.
Σε άλλη ερώτηση αν ο Φινλανδός επίτροπος παρουσίασε στις ελληνικές αρχές κάποιο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της οικονομίας, ο Α. Αλφατάζ δήλωσε ότι οι συζητήσεις του Επιτρόπου με τους αρμόδιους υπουργούς επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες προσαρμογής της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι ο βασικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.
Κατά τα άλλα εξέφρασε την ικανοποίηση του κ. Ρεν για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση «να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας».
«Ο Όλι Ρεν διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη της Επιτροπής για την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα, είτε μέσω περικοπής των δαπανών είτε μέσω της αύξησης των εσόδων. Και αυτό, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.»

Δηλώσεις Πεταλωτή
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την οικονομία.
Σε άλλη ερώτηση για την κατάργηση ή μη του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετική περίπτωση: «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».
Σχετικά με την επίσκεψη του Όλι Ρεν και για το κατά πόσο υπήρξαν «διασφαλίσεις» για την επάρκεια των μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτοματοποιημένη στήριξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου