ΤΟΠΙΚΑ

Θα ανιχνεύσει τυχόν τοξικά στον Αλμυρό

θα-ανιχνεύσει-τυχόν-τοξικά-στον-αλμυρ-851206

Στο μικροσκόπιο του «Δημόκριτου» βρίσκεται τυχόν ρύπανση της τροφικής αλυσίδας από τις τοξικές ουσίες διοξίνες. Επιστημονική έρευνα θα παρακολουθήσει τα επίπεδα διοξινών σε προϊόντα ζωικής και φυτικής προέλευσης στην περιοχή του Αλμυρού.

Από το 2009 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είχε αποφασίσει την υπογραφή σύμβασης με τον δήμο Αλμυρού και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την παρακολούθηση των επιπέδων πολυχλωριωμένων διβενζο-διοξινών (P.C.D.D.), πολυχλωριωμένων διβενζο-φουρανίων (P.C.D.F.) και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (P.C.B.s).
Αφορμή είχε αποτελέσει δημοσίευση μελέτης για την καταγραφή συγκέντρωσης καδμίου και χρωμίου στην περιοχή του Αλμυρού. Τότε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας είχε προτείνει στο δήμο Αλμυρού να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία για τη διενέργεια ολοκληρωμένης έρευνας, με στόχο να υπάρξουν σαφή και τεκμηριωμένα δεδομένα.
Πλέον ο «Δημόκριτος» προχωρά σε στοχευμένες δειγματοληψίες, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο της αντινομάρχη Περιβάλλοντος Νατάσας Οικονόμου με τη συμμετοχή του ερευνητή του ΕΚΕΦΕ Λεόντιου Λεοντιάδη.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και του δήμου να ληφθούν 60 δείγματα σε περιοχές του Αλμυρού, στις οποίες είναι πιθανή η περιβαλλοντική τους επιβάρυνση.
Θα ληφθούν: 10 δείγματα αέριας ρύπανσης από δύο σταθμούς που θα εγκατασταθούν από το «Δημόκριτο» σε επιλεγμένα σημεία, 10 δείγματα από νερό ύδρευσης, 10 δείγματα από νερό άρδευσης, πέντε δείγματα από νερό βρόχινο, 10 δείγματα εδάφους, έξι δείγματα γάλακτος και αβγών από κότες ελευθέρας βοσκής και δείγματα από λάδι της περιοχής.
Τα αποτελέσματα αυτά, που θα αφορούν σε έλεγχο για βαρέα μέταλλα όλων των ειδών που αναφέρονται στη νομοθεσία, διοξίνες και PCB΄s, θα συσχετιστούν με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με δεδομένα από όλη την Ελλάδα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν και κατά πόσο υπάρχει επιβάρυνση στην περιοχή του Αλμυρού.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντινομάρχης Δημ. Μεργιαλής, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού Η. Τσαμπίρας, διευθυντές και στελέχη των Υπηρεσιών Προστασίας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου