ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστά σήμερα τα περίπτερα

κλειστά-σήμερα-τα-περίπτερα-851206

Κατεβάζουν ρολά τα περίπτερα και τα καπνοπωλεία σήμερα στη Μαγνησία για ένα 24ωρο.
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από την Ομοσπονδία Περιπτερούχων – Καπνοπωλών Ελλάδος, που διαμαρτύρεται για τα μέτρα της Κυβέρνησης όσον αφορά στη φορολογία στα τσιγάρα. Καμία συναλλαγή στα 652 περίπτερα της Μαγνησίας. Καθολική αναμένεται η συμμετοχή του κλάδου, ενώ από τα ξημερώματα η Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει περιφρούρηση στα 240 περίπτερα του Βόλου και στα 82 στη Νέα Ιωνία.
Ο κλάδος των περιπτερούχων – καπνοπωλών τον τελευταίο καιρό δέχεται ασφυκτική πίεση από τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης.
“Όντας άνθρωποι και εμείς σκληρά εργαζόμενοι, διεκδικούμε το δικαίωμα στην επιβίωση και στην εργασία. Αγωνιούμε για το μέλλον τόσο το προσωπικό, όσο και όλων των συναδέλφων.
« Αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της διαβίωσής μας, αγωνιζόμαστε για να μην υπάρξουν άλλα κλειστά περίπτερα!» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Κων. Κόγιας.
Η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος ζητά με επείγον έγγραφο τόσο προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και στις Εισαγωγικές και Ελληνικές εταιρίες, να μην υπάρξει η νέα φορολογία σε τσιγάρα που δεν έχουν αλλάξει τιμή λιανικής πώλησης.
«Αδυνατούμε να προωθήσουμε προϊόντα που τα ποσοστά κέρδους μας δεν ανταποκρίνονται στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των μελών μας, προκειμένου να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα επιβίωσης των περιπτερούχων – καπνοπωλών» τονίζει ο κ. Κων. Κόγιας
Η διαφορά μεταξύ φτηνών και ακριβών τσιγάρων βάσει της φορολογίας που ισχύει μέχρι να τελειώσουν τα αποθέματα είναι 1,20 ευρώ. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία, για ένα πακέτο τσιγάρα που πωλείται στη λιανική τιμή στο περίπτερο 3,20 ευρώ, ο συνολικός φόρος είναι 2,34 ευρώ και το περιθώριο κέρδους λιανεμπορίου- χονδρεμπορίου στο 0,34% δηλαδή 10%. Ήδη όμως μία εταιρία επιχείρησε να βγάλει κέρδος, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη νέα φορολογία σε τσιγάρα με την παλιά τιμή και αυτό ήταν που προκάλεσε την μεγάλη αντιπαράθεση.
Για τα τσιγάρα με τιμή 2,40 ευρώ εξάλλου ο συνολικός φόρος αντίστοιχα είναι 1,79 ευρώ και το περιθώριο κέρδους λιανεμπορίου- χονδρεμπορίου στα 0,24, δηλαδή ποσοστό 10% ενώ για τα τσιγάρα με τιμή 2 ευρώ, ο συνολικός φόρος αντίστοιχα είναι 1,70 ευρώ με το περιθώριο κέρδους στο λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο στα 0,12 λεπτά δηλαδή ποσοστό 6%.
Όσον αφορά στο θέμα των ταμειακών μηχανών, που διάφορα σενάρια θέλουν το Υπουργείο Οικονομικών να προτείνει, ο πρόεδρος των περιπτερούχων σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που επίσημα δεν έχει τεθεί σε καμία συζήτηση και ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί πρώτα από όλα τα νομοσχέδιο, ώστε να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κλάδου.
Αυτό που ωστόσο επισήμανε ο κ. Κόγιας είναι ότι τα περίπτερα ως επιχειρήσεις κρατούν βιβλία αγοράς, όπερ σημαίνει ότι ούτως ή άλλως φορολογούνται για τα είδη που αγοράζουν και πουλάνε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου