ΤΟΠΙΚΑ

«Αφήστε μας χώρο να αναπνεύσουμε»

αφήστε-μας-χώρο-να-αναπνεύσουμε-851206

Δεν ζητήσαμε ποτέ σχέδιο διάσωσης, αλλά να μπορέσουμε να δανειστούμε με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό The Economist ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Aυτό που πολύ συχνά παρερμηνεύεται, ή και παραποιείται ακόμα, είναι ότι η Ελλάδα ζητάει ένα σχέδιο διάσωσης» δηλώνει ο πρωθυπουργός και ξεκαθαρίζει:
«Πρώτον, δεν ζητήσαμε ποτέ ένα σχέδιο διάσωσης. Δεύτερον, αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν ζητάμε χρήματα. Αυτό που ζητάμε είναι η εξασφάλιση ότι θα μπορέσουμε να δανειστούμε βασικά με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι με αυτά τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια που συχνά σχετίζονται και με κερδοσκοπία».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζητά εμμέσως την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, πέραν της βούλησης που εκφράστηκε κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου.
«Τα ακριβή χρηματοοικονομικά εργαλεία μπορεί να μην καλύφθηκαν από τη δήλωση αυτή, κάτι που είναι κατανοητό, επειδή αυτή είναι – αν θέλετε- μία δοκιμαστική περίπτωση για το πώς αντιμετωπίζουμε παρόμοια προβλήματα στην Ευρωζώνη. Υπάρχει όμως η βούληση, υπάρχει πολιτική βούληση, και όπου υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει και τρόπος» δήλωσε.
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει και σε αυτή τη συνέντευξη την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ουσιαστικές αλλαγές, αλλά και να λάβει νέα μέτρα, εάν αυτό χρειαστεί.
Παράλληλα, όπως περιγράφει και ο δημοσιογράφος του Economist Μπρους Κλαρκ, ο κ. Παπανδρέου «προσφέρει κλαδί ελιάς στους ταλαιπωρημένους πολίτες της Γερμανίας, των οποίων τα αισθήματα για την Ελλάδα δεν είναι τόσο θετικά τελευταία».
«Δεν ζητάμε χρήματα από τους Γερμανούς. Ζητάμε τη δυνατότητα να πάρουμε δάνειο, το οποίο θα εξοφλήσουμε εντόκως. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δάνεια με πολύ υψηλά επιτόκια και να είμαστε ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε και το έλλειμμά μας. Εδώ λοιπόν, χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Γερμανών, των Γάλλων και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει.
«Εμείς, λοιπόν, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, όσον αφορά την πάταξη της κερδοσκοπίας, προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση με θετικό τρόπο και να αποτελέσει η κρίση αυτή μια ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και για να δείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της οικονομίας» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου