ΤΟΠΙΚΑ

«Παράθυρο» επιστροφής Χριστοφοράκου;

παράθυρο-επιστροφής-χριστοφοράκου-851206

Ο νέος νόμος για τη διαφάνεια και τις αλλαγές στο «πόθεν έσχες» θα ισχύσει και για τις εκκρεμούσες υποθέσεις, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η νομοθετική πρωτοβουλία δεν ελήφθη με αφορμή τις υποθέσεις που εξετάζει η Βουλή.
Από πολλούς, πάντως, η ρύθμιση αυτή ερμηνεύθηκε ως «φωτογραφική» για το σκάνδαλο Ζίμενς και ότι αφήνει παράθυρο επιστροφής του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα χωρίς συνέπειες.
Ενημερώνοντας την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση και θα αναμείνει τις προτάσεις πολιτικών, κομμάτων και νομικών: «Θεωρούμε ότι ανοίγεται ένας ορθός και αποφασιστικός δρόμος για την εγκατάσταση μέτρων διαφάνειας στο δημόσιο βίο».
Παράλληλα ενημέρωσε ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοικήτου στα δικαστήρια, νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζεται με άρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τομή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η παρεμβολή της Διάσκεψης των Προέδρων από την οποία θα περνούν οι υποψήφιοι που προτείνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλάβουν τις θέσεις των προέδρων, αντιπροέδρων, εισαγγελέων και αντεισαγγελέων των ανωτάτων δικαστηρίων και των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η Μαρία Σκραφνάκη από το ΠΑΣΟΚ μίλησε για ρυθμίσεις που ενισχύουν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης με την παρέμβαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και το θεσμικό της βάρος και την υποχρέωση είτε της ομοφωνίας είτε της αυξημένης πλειοψηφίας των 4/5.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε ευθέως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που προβλέπει την εμπλοκή της Βουλής έστω και με μη δεσμευτική γνωμοδότηση.
Από το ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή του πνεύματος, καθώς θα εξακολουθεί να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού όπως είπε δεν είναι δεσμευτική η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο Μάκης Βορίδης από τον ΛΑΟΣ έκανε επίσης λόγο για πρόβλημα συνταγματικότητας, αφού, όπως είπε, θα υπάρχει ένα είδος «πολιτικής δέσμευσης» του Υπουργικού Συμβουλίου από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κάτι που σαφώς αντιβαίνει στο γράμμα και πνεύμα του Συντάγματος που δεν θέλει παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στο θέμα αυτό.
Ο Νίκος Τσούκαλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε κατ αρχήν ότι οι διατάξεις κινούνται στο συνταγματικό πλαίσιο, αν και θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα στο συγκεκριμένο άρθρο στην επόμενη αναθεώρηση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι η επί χρόνια επιλογή των επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών με την πλειοψηφία των 4/5 ή ομοφωνία είναι το καλύτερο προηγούμενο φερεγγυότητας, δημοκρατικότητας και συναινετικού πνεύματος της Διάσκεψης των Προέδρων.
Ο υπουργός δεν απέκλεισε τις προτάσεις για μεικτό εκλεκτορικό σώμα, ή την υποβολή προτάσεων από τις οικείες Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά σημείωσε ότι αυτές θα τεθούν για διαβούλευση στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Καλύπτει το Χριστοφοράκο;
Φωτογραφική για το σκάνδαλο Siemens χαρακτηρίστηκε από πολλούς η ρύθμιση που προβλέπει ατιμωρησία ή ευνοϊκή μεταχείριση.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις “προειδοποιήσεις” των Γερμανών δικηγόρων του διαχειριστή των “μαύρων ταμείων” της Siemens ότι ο Μ. Χριστοφοράκος έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων στην Ελλάδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει την “αμνήστευση” πρωταγωνιστών του σκανδάλου αρκεί να συνεισφέρουν με στοιχεία ώστε να πέσει φως στην πορεία του “μαύρου χρήματος”.

Η διαφυγή του κ. Χριστοφοράκου στο εξωτερικό ήταν η αφορμή που είχε κάνει στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης να προτείνει (ως αντιπολίτευση τότε) τη θεσμοθέτηση παρόμοιας διάταξης και έτσι ήταν λογική η ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης αν η πράξη αυτή ήταν “φωτογραφική”.

Ο κ. Καστανίδης είπε “δεν νομοθετούμε με βάση την τρέχουσα ή την απώτερη εμπειρία, αλλά με βάση την ανάγκη να υπάρχουν σαφείς κανόνες” όμως η νέα διάταξη δεν ανοίγει το δρόμο για deal με τις δικαστικές αρχές μόνο των φυγόδικων ή κατηγορούμενων της Siemens, αλλά και των εμπλεκόμενων σε άλλα σκάνδαλα όπως τα ομόλογα και το Βατοπέδιο.

Η πρώτη κίνηση φαίνεται πάντως πως έγινε και μάλλον τώρα μένει η αντίδραση της πλευράς Χριστοφοράκου. Ο δρόμος της επιστροφής πάντως έχει γίνει πλέον πιο… βατός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου