ΤΟΠΙΚΑ

Παύση εργασιών στο Αεροδρόμιο

παύση-εργασιών-στο-αεροδρόμιο-851206

Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις για τη Μαγνησία και ειδικότερα για τον τουρισμό, μιας και εδώ και λίγες ημέρες έχουν διακοπεί οι εργασίες στον αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου. Το Υπουργείο Μεταφορών χρωστά στον ανάδοχο 5 εκ. ευρώ περίπου, έχοντας δύο παλιούς κι έναν πρόσφατο ανεξόφλητους λογαριασμούς, γι’ αυτό και οι εργασίες «πάγωσαν».
Το θέμα της διακοπής των εργασιών έθιξε χθες ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Αναγνώστου ανέφερε πως τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη, τη διακοπή δηλαδή των εργασιών, μιας και τον Σεπτέμβριο, όταν κλιμάκιο του Τ.Ε.Ε. είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο, δεν εντόπισε προβλήματα, ενώ και ο ανάδοχος είχε επισημάνει πως το έργο προχωρά ομαλά.
Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι σήμερα έχουν ανακύψει προβλήματα οικονομικού χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ε., ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για λογαριασμούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που το ύψος των χρημάτων φτάνει τα 4.309.960 ευρώ, αλλά δεν πληρώθηκε ούτε για ένα τρίτο λογαριασμό, αυτόν που υπέβαλε το Φεβρουάριο.
Συνολικά δηλαδή το χρέος προς τον ανάδοχο ξεπερνά τα 5 εκ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται πως απαιτείται επιπλέον για την ολοκλήρωση του έργου 1.500.000 ευρώ.
Βλέποντας λοιπόν αυτό το πρόβλημα η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων και τους Υφυπουργούς, αναφέροντας αναλυτικά το πρόβλημα που υπάρχει.
Μεταξύ άλλων η Διοικούσα Επιτροπή αναφέρει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη, σημειώνοντας πως «πρόκειται για μια δυσμενέστατη εξέλιξη, με τη οποία ουσιαστικά ο Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, θα καταστεί ανενεργός για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλοι πιστεύαμε με την ολοκλήρωση του νέου αεροσταθμού, θα αποκτούσε μια μεγάλη δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η περαίωση του έργου προγραμματίζονταν σύμφωνα με τη τελευταία παράταση που είχε δοθεί, στις 30 Απριλίου 2010 που είναι αδύνατον να επιτευχθεί μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις».
Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με το Τ.Ε.Ε., ότι για την άρτια λειτουργία του νέου Αεροσταθμού έχουν εκπονηθεί από την Κ/Ξ (κατ εντολή της ΕΥΔΕ Α/Δ Ν.Ε.) δύο μελέτες με τίτλους «Βελτίωση της υπάρχουσας οδοποιίας για την πρόσβαση στον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχίαλου» και «Νέος καταθλιπτικός αγωγός απομάκρυνσης των λυμάτων του α/δ προς το βιολογικό σταθμό Δήμου Αλμυρού», με κοινό προϋπολογισμό 3.550.000 ευρώ (μετά ΦΠΑ) και προβλέπεται να προκηρυχθεί σχετικός ανοικτός διαγωνισμός (δημοπρασία).
Τέλος, το Τ.Ε.Ε. ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση του αεροσταθμού της Νέας Αγχιάλου, αλλά και την τοποθέτηση νέου προσωπικού, ώστε να εκπαιδευτεί για τις ανάγκες του νέου υπερσύγχρονου αερολιμένα της Νέας Αγχιάλου, καθώς η μη στελέχωση της υπηρεσίας ελλοχεύει τον κίνδυνο προβληματικής λειτουργίας και σταδιακής απαξίωσης των εγκαταστάσεών του.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου εργάζονται έντεκα υπάλληλοι της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αριθμός ελάχιστος και χωρίς τις απαιτούμενες ειδικότητες για τις ανάγκες του νέου κτηρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου