ΤΟΠΙΚΑ

Μετωπική ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. για τα “πλαστά” στοιχεία

μετωπική-πασοκ-ν-δ-για-τα-πλαστά-στ-851206

Στα ύψη οδηγήθηκε το πολιτικό θερμόμετρο μετά από την κατάθεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των τροποποιημένων δημοσιονομικών στοιχείων κατά την περίοδο 2004-2009.
Στο κείμενο, που υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πλην των μελών του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη πρωτοφανούς επίθεσης από διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους και ΜΜΕ λόγω- μεταξύ άλλων- και της “διαπιστωμένης αναξιοπιστίας” των δημοσιονομικών στοιχείων.
Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην “απογραφή” που πραγματοποίησε η κυβέρνηση Καραμανλή, θύμα της οποίας – όπως αναφέρεται – ήταν “το ίδιο το κύρος της χώρας”.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Ρηγίλλης. Πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας από το 1981 έως σήμερα, θα καταθέσει η ΝΔ όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι “η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα σε μια μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας” και έκανε λόγο για κραυγαλέα μεθόδευση γιατί, όπως σημείωσε, η πρότασή της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004-2009.
Στην αντεπίθεση περνά η Ν.Δ.
Κομματική σκοπιμότητα αποδίδει η ΝΔ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, τονίζοντας πως στόχος είναι η απόκρυψη της αλήθειας και όχι η αποκάλυψή της.
Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας συμπληρώνει πως μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση φέρει «και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους μήνες, με την ολιγωρία και την ανεπάρκειά της».
Ενδεικτικά είπε ότι:
  • Το 1981 η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της σημερινής ευρωζώνης. Οκτώ χρόνια αργότερα βρέθηκε με υπερδιπλάσιο χρέος.
  • Μετά το 1990, επί ΝΔ, κατέπεσαν, από αδυναμία εξυπηρέτησής τους, οι εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είχαν συναφθεί πριν από το 1989, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύοντας το χρέος στο 110% του ΑΕΠ.
  • Η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει το χρέος, με αποτέλεσμα αυτό να σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ.
  • Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της ΝΔ κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Σήμερα, και εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, το χρέος είναι στα επίπεδα του 2000.
  • Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2004-2008, το 87% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δισ. ευρώ της αύξησης του χρέους, αξιοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (πληρωμές για τόκους χρέους, εξοπλιστικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση).
Επίσης, πρόσθεσε πως:
  • Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε αμφιβολίες για την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας μας (δελτία Τύπου Νο. 35/Μάρτιος 2002 και Νο. 116/Σεπτέμβριος 2002).
  • Το 2004 επανέλαβε τις επιφυλάξεις της (δελτίο Τύπου Νο. 38/ Μάρτιος 2004) και προχώρησε σε εκτεταμένες αναταξινομήσεις και αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σε 11 περιπτώσεις έδιναν παραπλανητικές αναφορές στη Eurostat, κατά την περίοδο 1997-2003 (22 Νοέμβριος 2004). Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ιανουάριος 2010) (σελ. 6, 12 και 13) και της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών (Ιανουάριος 2010) (σελ. 26) επιβεβαιώνουν αυτή τη διαπίστωση.
  • Σε αυτές τις επιφυλάξεις, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τις «εκτεταμένες πρακτικές που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2000-2001 από τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την απόκρυψη δημοσίου χρέους και τη μείωση δημοσιονομικού ελλείμματος. Δημιουργική λογιστική άγνωστη ή γνωστή, αλλά νόμιμη, ηθική και ασήμαντη για τα μέλη την Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων, αφού απουσιάζει από την έκθεσή της η αναφορά σε αυτή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου