ΤΟΠΙΚΑ

Στο στόχαστρο τα νέα μέτρα λιτότητας

στο-στόχαστρο-τα-νέα-μέτρα-λιτότητας-207952

Σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση από όλες τις παρατάξεις στο Ε.Κ.Β.

Στη σκιά των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων στην Coca – Cola και τη ΒΙΣ και μπροστά στην απεργία της Πέμπτης κατά του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκε χθες η 20η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΕΚΒ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ερχόμενη Παρασκευή εκλέγεται η νέα Διοίκηση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν μπροστά τους τα συνδικάτα μετά και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος κάνοντας το διοικητικό απολογισμό της διοίκησης και παρουσιάζοντας το πλαίσιο δράσης για τη νέα θητεία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης που όπως είπε «ενόσω ήταν Αντιπολίτευση, έδινε υποσχέσεις και «έσχιζε» τα Μνημόνια, των δύο προηγούμενων «υπάκουων» Κυβερνήσεων, αλλά, που, μόλις ήρθε στην Εξουσία, ξέχασε τα «Προγράμματα της Θεσσαλονίκης», ξέχασε τους ..ζουρνάδες και τους χορούς, ξέχασε τα πάντα και … έσκυψε πειθήνια το κεφάλι, υπογράφοντας το 3ο, βαρύτερο ακόμη, Μνημόνιο».

Κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στις συνέπειες των ρυθμίσεων που φέρνουν τα πάνω – κάτω στο χώρο της μισθωτής εργασίας, ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το Βόλο με αφορμή και τις αρνητικές εξελίξεις στη BIΣ και της Coca – Colaκαι έκανε λόγο για την ανάγκη να διορθωθούν οργανωτικές και λοιπές παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, που, σε συνάρτηση με όλα τα σκληρά μέτρα, διαμορφώνουν ένα ζοφερό σκηνικό για το παρόν και το μέλλον των συνδικάτων. Εκ μέρους της ΔΑΚΕ ο γ.γ Δημ. Βασιλείου εμφανίστηκε επίσης ιδιαίτερα επικριτικός με την Κυβέρνηση καταγγέλλοντας τις αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό.

«Θεωρούμε -ανέφερε- το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για το ασφαλιστικό μνημείο βλακείας, που αποτελεί συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής που μετά από πέντε χρόνια αποτυχίας συνεχίζεται, παράγοντας αρνητικά αποτελέσματα και απομακρύνοντας ταυτόχρονα κάθε ελπίδα για έξοδο από την κρίση, καθώς έρχεται μεθοδικά να ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο από τη λαίλαπα των μνημονίων».

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού και να βρεθούν πόροι, αν καταπολεμηθεί πρώτα η εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, επίσης η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που τείνει πλέον να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και το Κράτος αποδώσει τα δικά του (θεσμοθετημένα) χρέη προς τα Ταμεία και τέλος θεσμοθετηθεί η πλήρης και σταθερή απασχόληση και επανέλθει σε ισχύ η ΕΓΣΣΕ, με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα όρια.

Ο γ.γ. του ΕΚΒ κάλεσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν όπως είπε τη νέα λαίλαπα μέτρων, τονίζοντας: «Η ενότητα είναι ευθύνη όλων μας και προϋποθέτει αναλογική και αντιπροσωπευτική συνύπαρξη όλων των τάσεων, σε όλα τα όργανα του Συνδικαλιστικού Κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς και διασπαστικές λογικές». Εκ μέρους της ΔΑΣ – ΠΑΜΕ ο Κων. Στεργίου μεταξύ άλλων τόνισε: «Με τη στάση τους ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ απογοήτευσαν μαζικά τους εργαζόμενους, τους απομάκρυναν από τις συλλογικές διαδικασίες, τις συλλογικές αποφάσεις, τη μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και αρχαιρεσίες.

Για να καλύψουν την εκλογική δύναμη που έχασαν, λόγω των χιλιάδων απολυμένων, την καταδίκη των οποίων συνυπέγραψαν, λόγω των χιλιάδων που απογοήτευσαν και δεν μπορούν να τους παρασύρουν πιο βαθιά στο βούρκο του εκφυλισμού, επιστράτευσαν και πάλι τα πιο βρώμικα τους όπλα για να ξαναδημιουργήσουν συσχετισμούς που θα συνεχίσουν να τους δίνουν την δυνατότητα να κάψουν τους υπόλοιπους και τα παιδιά τους με τις υπογραφές τους, να απογοητεύσουν όσους ακόμη ελπίζουν, να αποτρέψουν όποιον αποφασίζει να αγωνιστεί. Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης σε συνδικαλιστές που πιθανά έχουμε διαφορετικές εκτιμήσεις σε διάφορα ζητήματα, όμως δεν ανεχόμαστε συνδικάτα και Ομοσπονδίες να βρίσκονται κάτω από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο. Μαζί να οργανώσουμε την πάλη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου