ΤΟΠΙΚΑ

«Πονοκέφαλος» τα παράνομα καταλύματα

πονοκέφαλος-τα-παράνομα-καταλύματ-207973

Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο επισημαίνουν την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων από την πολιτεία

Την ανάγκη θεσμοθέτησης ειδικού σήματος λειτουργίας και τη λήψη ανάλογων μέτρων από την πλευρά της πολιτείας επεσήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ο οποίος εκτιμά ότι περισσότερα από 300 καταλύματα λειτουργούν παράνομα στην περιοχή. Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη υπόψη των αρμόδιων υπουργών, από κοινού με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, προκειμένου να εκλείψει το πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με έρευνα διεθνούς εταιρείας, συνεπάγεται απώλειες της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ για την Ελληνική οικονομία. Οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, ενώ όπως υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, αναμένεται η λήψη ανάλογων αποφάσεων από το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την προφορική δέσμευση που δόθηκε στους επαγγελματίες από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο και συνεχίζει να υφίσταται στη διάρκεια της κρίσης. Ολοι εμείς που τηρούμε όλους τους κανόνες που ορίζει ο νόμος, καλούμαστε να πληρώνουμε τους φόρους και τις υποχρεώσεις μας» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγραφή για τα καταλύματα που λειτουργούν παράνομα, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδίου «υπολογίζω ότι υπερβαίνουν τα 300 στην Μαγνησία».

Παράλληλα ο πρόεδρος των Ξενοδόχων υπενθύμισε ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έχει ιδρύσει το παρατηρητήριο τουρισμού για το συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να καταγράφονται, δηλαδή, οι σχετικές καταγγελίες. «Οι καταγγέλλοντες δεν εκτίθενται, τηρούν την ανωνυμία τους και η κάθε αναφορά αξιοποιείται ανάλογα» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου, αποτελεί, σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας, η θεσμοθέτηση ειδικού αυτοκόλλητου σήματος νομιμότητας, το οποίο θα πρέπει να αναρτήσει κάθε επιχείρηση, σύμφωνα με τον αριθμό κλινών που διαθέτει.

«Ο ξενοδοχειακός χώρος και το ΣΕΤΕ είχαν θεσμοθετήσει την παραπάνω πρωτοβουλία και επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2015, αλλά το κατήργησε η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρέπει να το εξετάσει πολύ σοβαρά ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εκλείψουν τα παράνομα καταλύματα» όπως υπογράμμισε ο κ. Ζαφείρης.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση και να εφαρμοστεί υποχρεωτικά για όλους τους επαγγελματίες η ανάρτηση του ειδικού σήματος για τον αριθμό των δωματίων που κατέχουν και να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, με όλα τα νόμιμα καταλύματα.

«Με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε ανά πάσα στιγμή εικόνα για τα παράνομα και νόμιμα καταλύματα. Η Ενωση Ξενοδόχων δεν είναι ο φορέας που διενεργεί ελέγχους, αλλά θα ανοίγαμε το δρόμο για τις αρμόδιες υπηρεσίες» διευκρίνισε ο κ. Ζαφείρης.

Το ξενοδοχειακό επιμελητήριο

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Κώστας Λεβέντης, ανέφερε ότι έχουν υλοποιηθεί πολλές πρωτοβουλίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το αρμόδιο Επιμελητήριο έχει διοργανώσει ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με τη διαδικασία του διαμοιρασμού, ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Λεβέντης «εμείς ως ξενοδοχειακό επιμελητήριο δεν λέμε όχι στα καινούργια συστήματα του διαμοιρασμού, αλλά πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει να έχουν όλοι τις ίδιες υποχρεώσεις, όσον αφορά το θέμα της νομιμότητας».

Στο μεταξύ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο δημιούργησε πριν από ενάμιση χρόνο ένα παρατηρητήριο, που δίνει τη δυνατότητα σε ξενοδόχους, να καταγγείλουν περιπτώσεις που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους. «Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά υπενθυμίζουμε ότι ο καταγγέλλων διατηρεί την ανωνυμία του» όπως επεσήμανε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «πρέπει να νομοθετήσει η πολιτεία την επαγγελματική δραστηριότητα με τους ίδιους όρους και τις ίδιες υποχρεώσεις για όλους, προκειμένου να εκλείψουν τα παράνομα καταλύματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου