ΤΟΠΙΚΑ

Ανώτατη τιμητική διάκριση

ανώτατη-τιμητική-διάκριση-217221

Η Μητρόπολη Δημητριάδος απένειμε το Μεγαλόσταυρο στο Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware

Το Μεγαλόσταυρο της Μητρόπολης Δημητριάδος και τιμητικό δίπλωμα απένειμε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στο Μητροπολίτη Διοκλείας Κάλλιστο Ware

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 20 έως 22 Νοεμβρίου, 2015 το Διεθνές Συνέδριο και η τιμητική εκδήλωση με θέμα «Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στη Δύση», που διοργάνωσε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε στο σχεδόν κατάμεστο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου η υποδοχή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Διοκλείας κ. Καλλίστου ως Εταίρου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών. Μετά την απόδοση σχετικών βυζαντινών ύμνων από το βυζαντινό χορό «Αγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», αναγνώστηκαν οι χαιρετισμοί του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου (από τον εκπρόσωπό του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεωργίου), του Κοσμητεύοντος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Φίλια (από το Δημήτριο Μόσχο, Επίκουρο Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μ. Κωνσταντίνου, (από τον Παναγιώτη Σκαλτσή, Καθηγητή Λειτουργικής και Πρόεδρο του Τμήματος Θεολογίας).

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος με θέμα «Ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware ως εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα», όπου με συνοπτικό τρόπο παρουσίασε πτυχές του πολυσχιδούς εκκλησιαστικού και θεολογικού έργου του τιμώμενου Ιεράρχη. Αμέσως μετά ακολούθησε ο Ακαδημαϊκός Επαινος προς τιμή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Διοκλείας Καλλίστου, ο οποίος εκφωνήθηκε από το Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη που παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς σταθμούς της ακαδημαϊκής καριέρας του Τιμώμενου Ιεράρχη, αναδεικνύοντας επίσης ορισμένα από τα κεντρικά θέματα με τα οποία ο ίδιος ασχολήθηκε, όπως η πανορθόδοξη ενότητα και η υπέρβαση του πνεύματος του εθνικισμού, τη σύνθεση μεταξύ νεοπατερικής σύνθεσης και ρωσικής θρησκευτικής αναγέννησης, κ.ά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή του Μεγαλόσταυρου και του τιμητικού Διπλώματος από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου