ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα

δράσεις-για-τα-ανθρώπινα-δικαιώματα-217257

Επιμορφωτικό εργαστήριο βιωματικής εκπαίδευσης στα 16ο – 30ο σχολεία Βόλου

Επιμορφωτικό εργαστήριο βιωματικής εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στα 16ο – 30ο δημοτικά σχολεία του Βόλου.

Η Διεύθυνση Π.Ε. Μαγνησίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) σε συνεργασία με το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υλοποίησε το Πρόγραμμα «Σπάσε τα δεσμά του φόβου – Πες όχι στο μίσος: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ρητορική του μίσους».

Η δράση χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants (Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ιδρυμα Μποδοσάκη).

Ειδικότερα το έργο περιλάμβανε τις εξής δράσεις: Εκπαιδεύσεις σε μαθητές και μαθήτριες 8-12 ετών. Η εκπαίδευση δύο σχολικών τμημάτων της περιοχής ευθύνης μας έλαβε τη μορφή δίωρου βιωματικού εργαστηρίου. Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεννόηση με την αρμόδια Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις των Σχολείων και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Τα βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές σκοπό είχαν την βέλτιστη κατανόηση των καθολικών και αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό ως προς τα δικαιώματα του παιδιού και του ανθρώπου γενικά, καθώς και την καταπολέμηση των διακρίσεων, των στερεοτύπων και κάθε μορφή βίας και ρητορικής του μίσους.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε εντατικό μονοήμερο επιμορφωτικό εργαστήριο για δασκάλους και δασκάλες που αφορά το έργο, διάρκειας 8 ωρών έκαστο. Κάθε βιωματικό σεμινάριο υλοποιήθηκε βάσει των εγκεκριμένων εκπαιδευτικών εργαλείων του Συμβουλίου της Ευρώπης και απευθύνθηκε σε 23 συμμετέχοντες, προκειμένου να διασφαλιστεί ο εντατικός χαρακτήρας και η προσωπική αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών. Βασικός στόχος αποτέλεσε ο πολλαπλασιασμός και η περαιτέρω μετάδοση της αποκτώμενης εμπειρίας και γνώσης στο πλαίσιο της τάξης τους, αναφορικά με την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και γενικότερη πρόληψη όσον αφορά την ανάπτυξη της ρητορικής του μίσους στους μαθητές Δημοτικού. Με τη λήξη του σεμιναρίου δόθηκε στους εκπαιδευτικούς βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου