ΤΟΠΙΚΑ

Κρανίο ανθρωποειδούς στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

κρανίο-ανθρωποειδούς-στο-μουσείο-φυσ-217282

Στην παλαιοανθρωπολογική έκθεση παρουσιάζονται τα στάδια εξέλιξης του ανθρώπου

Συμπληρώθηκαν χθες 41 χρόνια από την ανακάλυψη του πρώτου ανθρωποειδούς, ηλικίας 2,8 εκατομμυρίων χρόνων, το κρανίο του οποίου εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου και προσελκύει το ενδιαφέρον πολυάριθμων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Το πρώτο ανθρωποειδές ανήκει στο είδος Australopithecus afarensis, εντοπίστηκε το 1974 στην έρημο Afar της Αιθιοπίας και του δόθηκε το ψευδώνυμο Λούσι (Lucy) μιας και ανήκε σε θηλυκό άτομο.

Η ηλικία της Lucy προσδιορίστηκε στα 2,8 με 3,8 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, ενώ το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι περπατούσε όρθια σύμφωνα με τη μελέτη του κρανιακού και μετακρανιακού της σκελετού. Η Lucy ανήκει πιθανότατα σε έναν μακρινό μας πρόγονο που προοδευτικά μέσω της εξέλιξης οδήγησε στο είδος μας το Homo sapiens sapiens.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου εκτίθεται το κρανίο της Lucy όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Επίσης στην παλαιοανθρωπολογική έκθεση του Μουσείου εκτίθενται όλα τα βασικά κρανία από τα στάδια εξέλιξης του ανθρώπου, όπως του Homo erectus (Ορθιος άνθρωπος) και του Homo neanderthalensis (Ανθρωπος του Νεάντερνταλ).

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την εύρεση των απολιθωμάτων της Lucy σήμερα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βόλου ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν ολοκληρωμένη ξενάγηση στα βάθη των γεωλογικών αιώνων και στις εποχές όπου η Lucy αναπτυσσόταν και εξελισσόταν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Μουσείου 2421036555 (10:00 – 14:00).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου