ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στην ψαλτική τέχνη της Μαγνησίας

αφιέρωμα-στην-ψαλτική-τέχνη-της-μαγνη-851206

Αφιερωμένη στο νέο τεύχος του περιοδικού «εν Βόλω» που κυκλοφορεί με αφιέρωμα στην «Ψαλτική τέχνη στη Μαγνησία» ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Αχίλλειον. Το μεγάλο αφιέρωμα στην τοπική ψαλτική παράδοση σε επιμέλεια του θεολόγου και δρ βυζαντινής μουσικολογίας Κ. Καραγκούνη συνοδεύεται και συμπληρώνεται από ένα διπλό ψηφιακό δίσκο (cd) με πλούσιο και ποικίλο αρχειακό υλικό και ζωντανές ηχογραφήσεις. Το νέο cd αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και των εκδόσεών του να προσφέρουν στο κοινό ψηφιακούς δίσκους ακτίνας υψηλής ποιότητας και ξεχωριστού περιεχομένου, όπως άλλωστε ήταν τα «Στο Βόλο και τη Λάρισα», «Τα θεατρικά του Βόλου», «Μουσική της Μαγνησίας», «Ιστορικά τραγούδια της Θεσσαλίας», έως τις πρόσφατες παραγωγές με τη ζωντανή ηχογράφηση από τη «Σκάλα του Μιλάνου» και τα τραγούδια του συνθέτη της «Βολιώτισσας» Λάκη Μπαλλή.
Όλα τα παραπάνω: η αντοχή στο χρόνο, η επιμονή στην ποιότητα, η ποικίλη και για κάθε γούστο θεματολογία, οι νέες πρωτοβουλίες και συνεργασίες και οι προοπτικές που αυτές ανοίγουν, επισημάνθηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση από τον Δήμαρχο Βόλου κ Αλέκο Βούλγαρη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.Κ.Ι. κ. Απόστολο Φοινικόπουλο, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους επιβεβαίωσαν την πρόθεση της δημοτικής αρχής να υποστηρίξει και να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο του «εν Βόλω». Ο επιμελητής του αφιερώματος κ. Κων/νος Καραγκούνης αναφέρθηκε εν συντομία στην πλούσια ψαλτική παράδοση της περιοχής και ευχαρίστησε τους συντελεστές της προσπάθειας ανάδειξης και προβολής της. Πρώτος υποστηρικτής σε αυτή την προσπάθεια δήλωσε η Ι. Μ. Δημητριάδος και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιγνάτιος, που με ενθουσιασμό δέχτηκε την κυκλοφορία του τεύχους και προγραμμάτισε ημερίδα παρουσίασής του στο πλαίσιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης.
Η βραδιά έκλεισε με την εξαίρετη απόδοση βυζαντινών ύμνων μελουργών από το Βόλο και τη Μαγνησία, που περιλαμβάνονται στο cd του «εν Βόλω», από τη χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου και του χορού ψαλτών του συλλόγου Ε.Δ.Ρ.Α.Μ.Ε. Η κυκλοφοριακή επιτυχία του νέου «εν Βόλω», που συμπληρώνει φέτος 9 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας υπό την εκδοτική επιμέλεια του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας & Τεκμηρίωσης (ΔΗ.Κ.Ι.), αποκαλύπτει το μεγάλο αριθμό εκείνων που αγαπούν και ασχολούνται με τη βυζαντινή μουσική και επιβραβεύει τη διαρκή προσπάθεια του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας να προβάλει με τις εκδόσεις και τις εκδηλώσεις του τις ποικίλες εκφάνσεις της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου