ΤΟΠΙΚΑ

Χάνουν το επίδομα πολλοί οικοδόμοι

χάνουν-το-επίδομα-πολλοί-οικοδόμοι-851206

Κλαίνε… το εποχικό τους επίδομα δεκάδες οικοδόμοι στο Νομό Μαγνησίας. Δεν γνώριζαν ότι 30 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και ο ΟΑΕΔ -σύμφωνα με υπουργική απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ.- απορρίπτει όσες αιτήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμες. Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων προς το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.
Δεκάδες οικοδόμοι ανυποψίαστοι καταρχήν και ενθυμούμενοι ότι κάθε χρόνο μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, έσπευσαν και στον τοπικό ΟΑΕΔ.
Έφυγαν όμως άπρακτοι, καθώς οι υπάλληλοι τούς εξήγησαν ότι η εγκύκλιος είναι σαφής και για φέτος προέβλεπε ότι μέχρι τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 πρέπει να υποβληθεί από τους δικαιούχους αίτηση στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού από τους εργαζόμενους των επαγγελματικών κατηγοριών που περιλαμβάνονται στην παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 -όπως οικοδόμοι- και τους μισθωτούς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που εμπίπτουν στη νέα ρύθμιση (του άρθρου 14 του ν. 3762/09, μέρος ΒΑ Κεφ. ΑΑ, ΦΕΚ 75 Α/15-5-2009), εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Οι οικοδόμοι προβλέπεται να πάρουν το 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή ένα ποσό 855,74 ευρώ.
«Μετά τις 30 Νοεμβρίου 2009 δεν είναι δυνατή η έκδοση εγκριτικών αποφάσεων από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Υποχρεωτικά από την Υπηρεσία που παραλαμβάνει την αίτηση, εκδίδεται η εγκριτική ή απορριπτική απόφαση διευθυντή που περιλαμβάνει τα στοιχεία του κάθε αιτούντος» επισημαίνει η επίμαχη εγκύκλιος που έχει προκαλέσει πρόβλημα στους οικοδόμους.

«Δεν είναι εύκολο για τους οικοδόμους να γνωρίζουν την κάθε εγκύκλιο ή την κάθε υπουργική απόφαση που αναιρεί μία άλλη» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βάιος Λαγοδόντης, που ωστόσο αισιοδοξεί ότι μετά τη νέα χρονιά, μετά και από την παρέμβαση που έγινε από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε πολιτικό πλέον επίπεδο, αφού χρειάζεται αλλαγή της προηγούμενης υπουργικής απόφασης -που είναι ακόμη σε ισχύ- από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού, που μόλις ανέλαβε δουλειά.

Η καταβολή του εποχικού επιδόματος θα αποτελέσει σίγουρα μία ανάσα για τους οικοδόμους που στην περιοχή μας μαστίζονται από ανεργία, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους πέντε οικοδόμους και εργατοτεχνίτες ζήτημα είναι εάν έχουν κάνει δέκα μεροκάματα τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα εκτός από σοβαρά οικονομικά προβλήματα να έχουν αποκλειστεί και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού εξαιτίας της αδυναμίας τους να κολλήσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια για γιατρό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου