ΤΟΠΙΚΑ

Μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις το 2010

μεγάλες-αλλαγές-στις-συντάξεις-το-2010-851206

Μπορεί το νέο Ασφαλιστικό ακόμη να είναι σε στάδιο διαβούλευσης, όμως επτά σημαντικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις το 2010, με βάση τους ασφαλιστικούς νόμους της περιόδου 1992 έως και 2008 («Ν. Σιούφα», «Ν. Ρέππα» και «Ν. Πετραλιά») που επιβάλλουν τη σταδιακή έως το 2017 ομογενοποίηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων.
Οι αλλαγές αυτές είναι οι εξής:
1) Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση το 2010 κατά ένα εξάμηνο (Ν.2084/1992).
2) Από τις διατάξεις του ίδιου νόμου αυξάνεται κατά ένα εξάμηνο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων.
3) Αυξάνονται κατά ένα έτος με βάση το Νόμο 2458/1997 τα έτη ασφάλισης που απαιτούνται για συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ (το 2010 θα χρειάζονται 12 έτη και ηλικία 65 ετών).
Με τον ίδιο νόμο μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης που χορηγείται από τον Οργανισμό, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει κάποια απώλεια εισοδήματος, αφού αντίστοιχα συμπληρώνεται το ποσό από τον κλάδο ασφάλισης.
4) Αυξάνονται σε 70 οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για την υγειονομική κάλυψη του εργαζομένου από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Αυξάνονται, επίσης, σε 120 οι ελάχιστες ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για τη χορήγηση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παροχών σε χρήμα.
5) Μειώνεται κατά 3% το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλισμένων στα Ταμεία των ΔΕΚΟ – Τραπεζών, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 του Ν.3029/02, φτάνοντας έτσι το 77% για τα έτη που συμπληρώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2007.
Δηλαδή, για τα έτη υπηρεσίας έως τις 31/12/2007 το τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται με το 80% και για το υπόλοιπο τμήμα με 77% που, σταδιακά, θα μειωθεί το 2017 στο 70%.
6) Λήγει η ισχύς της διάταξης που προβλέπει συνταξιοδότηση με 3.500 ημέρες ασφάλισης ή 11,5 έτη ασφάλισης από όλα τα Ταμεία (η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει, πάντως, προαναγγείλει συνέχιση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης).
7) Η προβλεπόμενη από το Νόμο 3655/2008 αύξηση ορίου ηλικίας (κατά 1 χρόνο από το 50ό έτος και έως το 55ο) για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που πρωτοασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από την 1/1/1993 αναστέλλεται για ένα χρόνο.
Κατ επέκταση στον τομέα αυτό δεν θα υπάρξει άμεσα μεταβολή αν και αντίστοιχη αλλαγή ίσχυσε, ήδη, από την 1/1/09 για τις νέες (από την 1/1/93 και μετά) ασφαλισμένες.
Συνταξιοδότηση μητέρων
ανηλίκων ζητά η ΓΣΕΕ
Την άμεση και πλήρη κατάργηση των δυσμενών διατάξεων του νόμου Πετραλιά (Ν.3655/08) για την συνταξιοδότηση μητέρων ανήλικων παιδιών, ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Η ΓΣΕΕ θεωρεί «όχι απλώς αναγκαία, αλλά επιβεβλημένη» την άμεση επαναφορά του προϊσχύοντος ασφαλιστικού πλαισίου συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών, παλαιών ή νέων ασφαλισμένων, με ταυτόχρονη γενική κατάργηση του μηνιαίου ποσοστού μείωσης των συντάξεων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επέφερε ο Ν. 3655/2008.
«Η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα απαιτούμενα βήματα θωράκισης των θετικών μέτρων υπέρ των εργαζόμενων μητέρων για την αποκατάσταση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τα οποία αποδεδειγμένα έως σήμερα δεν έχουν μπορέσει να επιλυθούν ενιαία, συνεκτικά και αποτελεσματικά» επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην επιστολή της, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Τσαλικάκης.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ στην επιστολή της «σύμφωνα με το άρθρο 144 του Ν. 3655/2008, ανάμεσα σε άλλα, καταργείται η σημαντική κοινωνική πρόβλεψη για τη δυνατότητα μειωμένης συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών, που υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

Όπως εξηγεί η Συνομοσπονδία «ο νομοθέτης του Ν. 3655/2008 εισήγαγε τη ρύθμιση αυτή αναφέροντας ότι η δυνατότητα μειωμένης συνταξιοδότησης των εργαζόμενων μητέρων ανήλικων παιδιών είναι αναχρονιστική, καθώς οι συνθήκες απασχόλησης των γυναικών δεν διαφοροποιούνται πλέον σε κανένα σημείο μ αυτές των ανδρών και επιπλέον τα κίνητρα που παρέχονται στις εργαζόμενες μητέρες είναι πολύ σημαντικά.»

»Προφανώς όμως αγνόησε ή παραγνώρισε το πόσες εργαζόμενες γυναίκες περιορίζονται τελικά στη λήψη μειωμένης σύνταξης γήρατος ή πόσες αδυνατούν τελικά να συμπληρώσουν τις αναγκαίες χρονικές προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης ή πόσες αδυνατούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την ηλικία των 50 (ή συνηθέστατα και λιγότερο), γιατί οι αυξημένες τους υποχρεώσεις στην οικογένεια τις εμπόδισε να εργασθούν, λόγω σχεδόν της αποκλειστικής ανάθεσης σ αυτές της φροντίδας των παιδιών από την ανεπάρκεια των απαιτούμενων δημόσιων υποστηρικτικών δομών φροντίδας και φύλαξης των παιδιών, αλλά και των υπερηλίκων μελών της οικογένειάς τους.»

»Ακόμα κι αν η προστασία της γυναίκας, της μητρότητας και των εργαζόμενων γονέων έχει αρκετό δρόμο για την επίτευξη της αποτελεσματικότητάς της, θεωρούμε ότι οι ειδικές διατάξεις για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν πλήρες συνταγματικό έρεισμα, αντισταθμίζουν έως ένα βαθμό τη μειονεκτική και εξαρτημένη θέση της γυναίκας αναφορικά με την ασφαλιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών κινδύνων από τον αποκλεισμό από την αγορά εργασίας και ως παρεχόμενες δυνατότητες αποτελούν πρόσφορα θετικά μέτρα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων στο μείζον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλειας και ασφάλισης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου