ΤΟΠΙΚΑ

Εννιά οι δήμοι τελικά στη Μαγνησία

εννιά-οι-δήμοι-τελικά-στη-μαγνησία-851206

Σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών. Σύμφωνα με το σχέδιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που έχει στα χέρια του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη Μαγνησία θα δημιουργηθούν συνολικά εννέα Δήμοι, περιλαμβανομένων των τριών νησιωτικών στις Σποράδες. Πρόκειται για την πρόταση του ΙΤΑ, με βάση την οποία θα γίνουν οι συνενώσεις.
Ο προβληματισμός που υπάρχει, είναι στο πώς οι περιοχές στις οποίες θα υπάρχουν οι νέοι Δήμοι, θα αντιστοιχίζεται με τις περιοχές εκλογής βουλευτών σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη αλλαγή (μονοεδρικές περιοχές και περιοχές εκλογής περισσότερων βουλευτών).
Στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο καταργούνται οριστικά οι 120 υφιστάμενες κοινότητες, ενώ τα ονόματα των νέων δήμων θα προκύψουν μετά από διάλογο μεταξύ υπουργείου-ΚΕΔΚΕ-Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και των συνενούμενων δήμων.
H διοικητική αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ανάταξης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας. Το «πακέτο» περιλαμβάνει, πέραν της δραστικής μείωσης του αριθμού των δήμων, και τη συγκρότηση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στα όρια περίπου των σημερινών (13) διοικητικών περιφερειών, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εισαγωγή «διττού» τρόπου εκλογής των βουλευτών, με σταυρό στις μονοεδρικές και λίστα στις (6-7) ευρείες περιφέρειες.
Το πρώτο βήμα του υπουργού Εσωτερικών, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, με τη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα ασχοληθεί με την «καυτή πατάτα» της μεταρρύθμισης: τη συνένωση των δήμων της Β’ Αθηνών (48) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (17), στα όρια των οποίων διαμένει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στόχος θα είναι να αντιστοιχηθεί κάθε νέος δήμος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με μια νέα μονοεδρική εκλογική περιφέρεια.
Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Δήμος 1: Αγριάς, Αισωνίας, Βόλου, Ιωλκού, Ν. Ιωνίας, Πορταριάς και κοιν. Μακρινίτσας.
Δήμος 2: Κάρλας, Φερών και κοιν. Κεραμιδίου.
Δήμος 3: Ζαγοράς και Μουρεσίου.
Δήμος 4: Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου, Πτελεού, Σούρπης και Ανάβρας.
Δήμος 5: Αρτέμιδας, Αφετών και Μηλεών.
Δήμος 6: Αργαλαστής, Σηπιάδος και κοιν. Τρικερίου.
Δήμος 7: Αλοννήσου.
Δήμος 8: Σκιάθου.
Δήμος 9: Σκοπέλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου