ΤΟΠΙΚΑ

Αναπάντητα ερωτήματα για τη ναυτική τραγωδία

αναπάντητα-ερωτήματα-για-τη-ναυτική-τ-851206

Βασανιστικά παραμένουν για την οικογένεια του 55χρονου Βολιώτη ναυτικού Κωνσταντίνου Μουτσινά τα ερωτήματα για τις συνθήκες της ναυτικής τραγωδίας του ελληνικού φορτηγού «Aegean Wind», το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ έπλεε ανοιχτά της Βενεζουέλας.
Το φορτηγό πλοίο μετατράπηκε σε πλωτό φέρετρο για εννέα ναυτικούς, τρεις Ελληνες και έξι Φιλιππινέζους. Οι συνθήκες της ναυτικής τραγωδίας παραμένουν νεφελώδεις για τις οικογένειες των θυμάτων και οι πληροφορίες που λαμβάνουν για το πώς τα αγαπημένα τους πρόσωπα έφυγαν από τη ζωή είναι συγκεχυμένες.
Μεταξύ των ναυτικών που έχασαν τη ζωή τους, ο αδερφός του δημάρχου Ιωλκού Πάρι Μουτσινά. Ο 55χρονος Κωνσταντίνος Μουτσινάς, ο οποίος κατέλιπε τη σύζυγό του και δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 16 και 14 ετών, ήταν στις θάλασσες για περισσότερο από 30 χρόνια με την ειδικότητα του ηλεκτρολόγου στο πλήρωμα των πλοίων.
Σε ανείπωτο πένθος μετά το θλιβερό μαντάτο μέσα στα Χριστούγεννα υποδέχθηκαν η σύζυγος και στενοί συγγενείς χθες στο σπίτι του άτυχου ναυτικού, στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρίας «Atlantic Bulk Carriers». Οι απαντήσεις που έδιναν στα πολλά και βασανιστικά «γιατί» δεν ήταν ικανές για να πείσουν τους οικείους του Βολιώτη ναυτικού.
Ο Κωνσταντίνος Μουτσινάς φέρεται να έχασε τη ζωή του στην καμπίνα του, ενώ κοιμόταν, από τις αναθυμιάσεις της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε σε όλους τους χώρους του φορτηγού πλοίου. Αυτή ήταν η πρώτη εκδοχή που παρουσιάστηκε στην οικογένεια του ναυτικού. Δεν έπεισε όμως κανέναν.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούσαν κοντινοί συγγενείς, φαντάζει αδύνατον ο 55χρονος να κοιμόταν την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Ο ύπνος του πάντοτε διακόπτονταν με το παραμικρό, όπως λένε, εκφράζοντας την απορία τους πώς είναι δυνατόν σε μια κατάσταση-συναγερμού για το πλοίο να μην ειδοποιηθεί πρώτος ο ηλεκτρολόγος του πληρώματος, ώστε να προστρέξει στις μηχανές.
Άλλες πληροφορίες που έφτασαν στην οικογένεια είναι ότι ο 55χρονος βρέθηκε νεκρός στην τραπεζαρία του πλοίου. Τι ήταν όμως εκείνο που δεν επέτρεψε στον ηλεκτρολόγο ναυτικό, όπως και στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος να κινητοποιηθούν άμεσα, όταν η πυρκαγιά εκδηλώθηκε; Γιατί μετά τις πρώτες φλόγες να έμειναν στις καμπίνες τους ή στην τραπεζαρία; Λειτούργησαν τα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, ο συναγερμός και οι ανιχνευτές καπνού;
Πλήθος παρόμοιων ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα για τις οικογένειες των τριών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίες μαυροφορέθηκαν τα Χριστούγεννα, που ζητούν την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών της ναυτικής τραγωδίας.
Δεν ήθελε να πάει
Ο 55χρονος ναυτικός είχε ζητήσει από την εταιρία να μην συμμετέχει σε αυτό το ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε πριν από 1,5 περίπου μήνες και θα ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι του 2010. Τα φετινά Χριστούγεννα δεν ήθελε να απουσιάζει από την οικογένειά του, ενώ ένα πρόβλημα υγείας της 16χρονης κόρης του ήταν εκείνο που τον οδήγησε στην επιθυμία να μη θέλει αυτό το ταξίδι.
Από τους καλύτερους όμως στην ειδικότητά του, άριστος επιστήμονας, η εταιρία τον πίεσε αρκετά και δεν του άφησε τη δυνατότητα να μείνει εκτός ταξιδιού.
Το ταξίδι με το ελληνικής σημαίας φορτηγό πλοίο αποδείχθηκε μοιραίο για το θαλασσόλυκο Βολιώτη ναυτικό. Ξημερώματα Χριστουγέννων στο πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Ponta Bulk Ubu της Βραζιλίας με προορισμό το λιμάνι του Χιούστον των ΗΠΑ ξέσπασε πυρκαγιά και ενώ το φορτηγό έπλεε ανοιχτά της Βενεζουέλας.
Η φωτιά ξέσπασε στους χώρους ενδιαίτησης και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τις αναθυμιάσεις των καπνών βρήκαν ασφυκτικό θάνατο εννέα ναυτικοί.
Οι ώρες κυλούν δραματικά για την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μουτσινά, αναμένοντας τον επαναπατρισμό της σορού του. Το πλοίο ρυμουλκήθηκε χθες στο Κουρακάο και υπολογίζεται ότι η μεταφορά της σορού του ναυτικού στο Βόλο θα ολοκληρωθεί προς το τέλος της εβδομάδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου