ΤΟΠΙΚΑ

Η κρίση μάς αναγκάζει και σε αλλαγή συνηθειών

η-κρίση-μάς-αναγκάζει-και-σε-αλλαγή-συν-851206

Αδειασαν, λέει, τα τσιγκέλια στα κρεοπωλεία από τα αρνάκια, καθώς οι καταναλωτές τα προτίμησαν αντί των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων για το γιορτινό τραπέζι. Φθηνότερο είναι, «φτουράει» περισσότερο στο μαγείρεμα, περισσότερο οικείο στις γαστρονομικές συνήθειές μας, λογικό ήταν να ξεπουλήσει, αφού και συνειρμικά ταιριάζει στην περίοδο των Παθών που διανύει η οικονομία, αλλά και στην ελπίδα της Ανάστασης για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Σε ειδικές περιόδους και περιπτώσεις, όπως η τωρινή της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, οι συνήθειες αλλάζουν και αναγκαστικά προσαρμόζονται στα δεδομένα.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αυτών των ημερών, το «σφίξιμο» του ζωναριού οδήγησε σε γενικότερο περιορισμό των εξόδων στα ελληνικά νοικοκυριά. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν διαφορετικό και πιο λιτό από ποτέ. Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε μπας και γλυτώσουμε από τους λογαριασμούς που προκαλούσαν σοκ, πράγμα μάλλον δύσκολο αφού στους συνήθεις λογαριασμούς το αντίτιμο κατανάλωσης ρεύματος είναι χαμηλότερο από τα δημοτικά τέλη που παραμένουν τα ίδια, οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο περιορίστηκαν, αφού η ελληνική βενζίνη επιμένει όχι μόνο να μην ακολουθεί τις… τάσεις μείωσης, αλλά να τσιμπάει από πάνω και κάτι ψιλά, ενώ και οι επισκέψεις μας στα μαγαζιά περιορίσθηκαν στα εντελώς απαραίτητα και στην απόλαυση των στολισμένων βιτρινών. Ηθελε διπλή σκέψη για να αποτολμήσει κάποιος και το επόμενο βήμα, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τα ταμπελάκια με τις τιμές έμοιαζαν με τρομοκρατική επίθεση στο πορτοφόλι μας.
Μάλλον οι καταστηματάρχες εξέλαβαν την αποχή από αγορές ως αναμονή των εκπτώσεων του Ιανουαρίου, γι’ αυτό άρχισαν από τώρα τις προσφορές. Με την ελπίδα ότι το εορταστικό κλίμα, η διαφορετική διάθεση, σε συνδυασμό με ελκυστικές προσφορές, θα φέρουν και κάποιο τζίρο. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένα καταστήματα οι προσφορές είναι όντως ελκυστικές. Με εκπτώσεις κοντά στο 30% σε είδη ένδυσης, παπούτσια και σε είδη δώρων, δικαιολογημένα οι καταστηματάρχες ελπίζουν ότι θα κινηθούν. Το άσχημο είναι ότι το «δώρο Χριστουγέννων» ξοδεύτηκε από τις πρώτες ώρες ή μέρες που το πήραν οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι. Για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» της χρονιάς. Το μόνο ρευστό των επόμενων ημερών είναι το δεκαπενθήμερο των δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά αυτό αρκεί και, περισσότερο, περισσεύει; Άλλες «ενέσεις» χρειάζεται η αγορά για να κινηθεί, αλλά αυτές σε κάποια διαβούλευση θα πρέπει να έχουν σκαλώσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου