ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι γενίκευσης των επεισοδίων στο Ιράν

φόβοι-γενίκευσης-των-επεισοδίων-στο-ι-851206

Ολη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι ταραχές στο Ιράν, με την αστυνομία να απαντά με δακρυγόνα στους διαδηλωτές. Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους και ο ανιψιός του ηγέτη των μεταρρυθμιστών Μουσαβί, η σορός του οποίου εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την οικογένειά του. Η κηδεία είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα, γεγονός που δημιουργεί φόβους για γενικευμένα επεισόδια.
Ο αδελφός του νεκρού Σεγέντ αλί Μουσαβί δήλωσε στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir ότι η σορός εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά, όπου είχε μεταφερθεί.
Σύμφωνα με το BBC, επεισόδια σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου μεγάλος αριθμός υποστηρικτών της αντιπολίτευσης έχει συγκεντρωθεί μπροστά στο κτίριο της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους απωθήσει.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 300 πολίτες έχουν συλληφθεί. Σύμφωνα με ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης, στα χέρια των αρχών βρίσκεται ο Εμπραχίμ Γιαζντί, στέλεχος του αντιπολιτευτικού κινήματος της χώρας.
«Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τον συνέλαβαν στο σπίτι του στις 3 τα ξημερώματα. Νωρίτερα οι αστυνομικές αρχές είχαν συλλάβει και κρατήσει για λίγες ώρες την ανιψιά του» μετέδωσε η ιστοσελίδα Jaras.

Ο Γιαζντί, που ηγείται του Κινήματος της Ελευθερίας, ήταν υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, αλλά παραγκωνίστηκε από τους σκληροπυρηνικούς.

Ο Γιαζντί είχε συλληφθεί και μετά τα αιματηρά επεισόδια που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κηδεία του Σεγιέντ Αλί Μουσαβί, ανιψιού του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος -σύμφωνα με καταγγελίες- έπεσε νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των επεισοδίων. Ωστόσο, οι αρχές αρνούνται κάθε ευθύνη.
Τα επεισόδια -τα πλέον βίαια μετά τις ταραχές του περασμένου Ιουνίου- ξεκίνησαν όταν υποστηρικτές της αντιπολίτευσης άρχισαν να συρρέουν στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν κατά του συντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Εκεί ήρθαν αντιμέτωποι με μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες είχαν κλείσει τους κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν την προσέλευση των διαδηλωτών.
Tη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών καταδίκασαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. «Η ελπίδα και η ιστορία βρίσκονται με την πλευρά αυτών που διεκδικούν ειρηνικά τα οικουμενικά τους δικαιώματα, και το ίδιο πράττουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Χάμερ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου