ΤΟΠΙΚΑ

Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» έβαλαν τη βόμβα

οι-πυρήνες-της-φωτιάς-έβαλαν-τη-βόμβ-851206

Προκήρυξη με την οποία η οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς» αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Νέο Κόσμο, αργά την Κυριακή, δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.
Οι Αρχές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στο δίκτυο Indymedia, καθώς μέχρι στιγμής οι «Πυρήνες της φωτιάς» δεν έχουν δώσει δείγματα αναλόγου μεγέθους επιθέσεων.
Αντιθέτως, θεωρούν ότι η επίθεση φέρει τα αποτυπώματα του Επαναστατικού Αγώνα, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει ανάλογη τεχνική στο παρελθόν για βομβιστικές επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, ο Επαναστατικός Αγώνας είχε τοποθετήσει βόμβα έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημίες.
Στην προκήρυξη που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τους «Πυρήνες της φωτιάς» γίνεται πάντως λόγος για το εύρος των καταστροφών από «αναβαθμισμένο εκρηκτικό μηχανισμό».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «αυτή η αναβάθμιση ήταν προϊόν συνεργασίας πυρήνα μας και συντρόφων στο πλαίσιο της επαναστατικής εξέλιξης», ενώ προστίθεται ότι «η ίδια εκρηκτική ύλη θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον».
Υπολογίζεται ότι περίπου τρία κιλά αμμωνιοδυναμίτιδας εξερράγησαν έξω από τα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού.
Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε όχι μόνο «ισοπέδωσε» το ισόγειο του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, αλλά προκάλεσε και ζημιές σε κτίριο στην απέναντι πλευρά της λεωφόρου Συγγρού, ενώ ο εκκωφαντικός θόρυβος ακούστηκε μέχρι την Ομόνοια.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε πριν από τις 12 το βράδυ και μάλιστα σε πολυσύχναστη περιοχή, ενώ το προειδοποιητικό τηλεφώνημα που υπήρξε άφηνε χρονικό περιθώριο μόλις 15 λεπτών.
«Ο χρόνος που δόθηκε για την εκκένωση του κτιρίου καθορίστηκε εν γνώση του πλήθους και των δυνάμεων που διαθέτει η αστυνομία στην γύρω περιοχή» αναφέρει η προκήρυξη.
Η αστυνομία πρόλαβε να αποκλείσει το σημείο και να ενημερώσει τους φύλακες που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Την ώρα της επίθεσης, όμως, υπήρχε κόσμος σε παρακείμενο εμπορικό κέντρο, όπου στεγάζονται κινηματογραφικές αίθουσες.
Οι Αρχές εξετάζουν τώρα το περιεχόμενο από τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, για να διαπιστώσει εάν έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών.
Θεωρείται, όμως, πιθανό οι δράστες να είναι μεταμφιεσμένοι ή να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Δηλώσεις

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτής Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Δένδιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Ν.Δ. καταδικάζει, με τον πιο έντονο τρόπο, τη βομβιστική επίθεση σε κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Είναι προφανές ότι προέρχεται από εχθρούς της Δημοκρατίας και πλήττει την εικόνα και τα συμφέροντα της χώρας μας.
Από την άλλη πλευρά, το νέο περιστατικό ωμής τρομοκρατικής βίας και τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών, τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύουν τις μεγάλες ανάγκες και προτεραιότητες στα θέματα της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και στον τομέα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.
Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να πράξει ανάλογα, γνωρίζοντας ότι όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των σχεδίων.
Η Ν.Δ. θα στηρίξει την κυβέρνηση, αν αποφασίσει να περάσει άμεσα από τα λόγια στα έργα»
«Αυτού του είδους οι ενέργειες υπηρετούν τους σχεδιασμούς τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού. Είναι χρήσιμες σε όσους επιθυμούν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα νέα άγρια μέτρα σε βάρος του που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία» σχολίασε το ΚΚΕ.
Αναφορικά με την βομβιστική επίθεση, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Σε λίγο οι βόμβες της τρομοκρατίας θα συναγωνίζονται τις… βόμβες από τα κανόνια που θα σκάνε στην αγορά. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να παραμερίσει την ατολμία της και να δείξει αποφασιστικότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου