ΤΟΠΙΚΑ

Ποδαρικό και για την οικονομία

ποδαρικό-και-για-την-οικονομία-851206

Πυρετός στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για το σχεδιασμό του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιανουαρίου. Στις αρχές του νέου χρόνου θα έρθει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν προκειμένου να συμβάλουν στη σύνταξη του κειμένου.
Για τις 18 και 19 Ιανουαρίου έχει προγραμματισθεί το πρώτο EcoFin και Eurogroup, αντίστοιχα της νέας χρονιάς. Κι αυτές οι δύο πρώτες ημερομηνίες είναι από τις πλέον κρίσιμες, για την ελληνική οικονομία την χρονιά που έρχεται, καθώς, ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια τους θα κριθεί η υιοθέτηση του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητητας, που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στοίχημα για την κυβέρνηση θεωρείται η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010, όπου θα κριθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

“Για τελευταία ευκαιρία στο φορολογικό σύστημα για να γίνει δικαιότερο και αποτελεσματικότερο”, μίλησε στον Flash 96 ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος.

Ο γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε βαθιά τομή τώρα: “Η παραοικονομία αγγίζει το 40%”, επεσήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος και επιβεβαίωσε ότι το αφορολόγητο θα συνδυαστεί με τις αποδείξεις, αλλά εξετάζονται είπε και διάφορες προτάσεις στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

“Κάποιοι δεν ήθελαν το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου που καθιερώσαμε το 1995”, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, προαναγγέλλοντας υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και δειγματοληπτικό επανέλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις.

Ας σημειωθεί ότι στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, δηλαδή στο δεύτερο του 2010, θα αποφασισθεί και τυπικά η ένταξη της χώρας στο καθεστώς της αυστηρής επιτήρησης, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 104 παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η ελληνική οικονομία θα τελεί υπό αυστηρό, τρίμηνο, έλεγχο που θα πραγματοποιούν τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αν και ουσιαστικά ο έλεγχος αυτός θα είναι μηνιαίος.
Τέλος, στις κρίσιμες ημερομηνίες του διμήνου που ακολουθεί θα πρέπει να αναφερθεί κι αυτός που αφορά στην κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχέδιου, προς ψήφιση στη Βουλή. Το πιθανότερο σενάριο υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αλλωστε, ο διάλογος και η διαβούλευση μέσω του opengov.gr, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 6.000 σχόλια κι έπεται συνέχεια…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου