ΤΟΠΙΚΑ

Καρκινοπαθείς δύο ταχυτήτων σε Βόλο – Νέα Ιωνία!

καρκινοπαθείς-δύο-ταχυτήτων-σε-βόλο-851206

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις παροχές των καρκινοπαθών από το ΙΚΑ. Άλλα οδοιπορικά εγκρίνει το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και άλλα το ΙΚΑ Βόλου για την ίδια θεραπεία και μετάβαση στη Θεσσαλονίκη. Δυσφορία από ασφαλισμένους, που τους επιστρέφονται οδοιπορικά αντί πινακίου φακής…
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καρκινοπαθών από το Βόλο που έχουν γίνει μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας στο ΙΚΑ Βόλου και τούμπαλιν προκειμένου να βγάλουν άκρη για το τι ισχύει και τι όχι στην περίπτωση των οδοιπορικών.
Η Κ.Ε. για τη μετάβασή της στη Θεσσαλονίκη για να υποβληθεί σε ειδική θεραπεία κάθε φορά πληρωνόταν από το ΙΚΑ Νέας Ιωνίας 60 ευρώ για τα οδοιπορικά. Το ποσό ήταν σχεδόν το ίδιο είτε ο ασφαλισμένος – ασθενής μεταβεί με ΚΤΕΛ είτε με ΟΣΕ είτε με ιδιωτικό Ι.Χ.
Κάποια στιγμή που άλλαξε διεύθυνση κατοικίας και υποχρεωτικά μετέβη στο ΙΚΑ Βόλου, όταν χρειάστηκε να πληρωθεί οδοιπορικά, βρέθηκε μπροστά σε μία γραφειοκρατία άνευ προηγουμένου αφενός και, αφετέρου, στην απροθυμία των αρμοδίων υπηρεσιών να αναγνωρίσουν τη δαπάνη των 60 ευρώ.
Αρχικά αναγνώρισαν το ποσό των 20 ευρώ… και όταν η θιγόμενη ασφαλισμένη έκανε ένσταση, καταγράφοντας όλο το ιστορικό της, μετά από έξι ολόκληρους μήνες η υπηρεσία του ΙΚΑ Βόλου τής ενέκρινε το ποσό τελικά των 60 ευρώ. Όταν ωστόσο έσπευσε να το εισπράξει… της κατέβαλαν μόνο 40 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα 20 ευρώ… έπρεπε ήδη να τα έχει προεισπράξει και αφού δεν το έκανε τόσο καιρό… τα χρήματα επιστρέφονται στο ΙΚΑ!!! Απίστευτο και όμως αληθινό, ενδεικτικό των στρεβλώσεων που επιδέχονται οι διάφορες εγκύκλιοι του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία ασθενείς και δη καρκινοπαθείς.
Τα προβλήματα βέβαια δεν σταματούν εδώ, αφού λόγω των συχνών καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ του ΙΚΑ και των Νοσοκομείων που δέχονται καρκινοπαθείς, οι ασθενείς υποχρεούνται να προπληρώνουν την θεραπεία που ανέρχεται σε 1.000 και 1.500 ευρώ και στη συνέχεια παραπέμπονται στο ΙΚΑ προκειμένου να εξοφληθούν.
Λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της σύμβασης, οι καρκινοπαθείς εκτός από το σοβαρό πρόβλημα του καρκίνου, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την αναλγησία της πολιτείας.
Επειδή για πολλά χρόνια οι καρκινοπαθείς ασφαλισμένοι του ΙΚΑ κατέβαλλαν κανονικά τις εισφορές τους, λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της σύμβασης, τους αναγκάζουν να προπληρώνουν τις απαραίτητες γι’ αυτούς ακτινοθεραπείες με 1.000 και 1.500 ευρώ.
Σε άλλες περιπτώσεις, σύμφωνα με καταγγελίες καρκινοπαθών που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, καλούνται κατόπιν σχετικής εγκυκλίου να καταβάλλουν στα Δημόσια Νοσοκομεία 308 € για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από το ΙΚΑ.
Η σχετική ωστόσο εγκύκλιος τροφοδοτεί και διαιωνίζει τη γραφειοκρατία, ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου