ΤΟΠΙΚΑ

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει!»

η-ελλάδα-δεν-πρόκειται-να-χρεοκοπήσε-851206

«Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει!»
Ο πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου και πρόεδρος Ευρωγκρούπ σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλάει για τις ευρωπαϊκές σχέσεις και την οικονομική κρίση
Oι 26 εταίροι της Ευρώπης ήταν έτοιμοι να θέσουν επικεφαλής τους τον Λουξεμβούργιο πρωθυπουργό κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκλέγοντάς τον στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρώπης. Ανάμεσα σ’ αυτούς ακόμη και η Βρετανία, -αφού επέτυχε γι’ αυτήν το πιο σημαντικό Υπουργείο Εξωτερικών της Ευρώπης-, ήταν υπέρ της εκλογής του, παρότι είναι γνωστή για τον αντιευρωπαϊσμό της, τη μη υιοθέτηση του ευρώ, την άρνησή της να υπογράψει τη συμφωνία του Σένγκεν και τη σύμπραξή της με τον πολεμοχαρή Τζορτζ Μπους στον πόλεμο του Ιράκ. Δυστυχώς την τελευταία στιγμή ο Γάλλος «υπερπρόεδρος¨Σαρκοζί» πρόβαλε βέτο χωρίς να δώσει εξηγήσεις και πείθοντας την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπράουν ανέτρεψε τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με το επιχείρημα ότι δεν επιθυμεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι στο πλαίσιο της Ε.Ε. Οπότε ο Jean Claude Juncker απέσυρε την υποψηφιότητά του
Ετσι η Ευρώπη στερήθηκε ένα μεγάλο Ευρωπαίο με αναμφισβήτητες ικανότητες και ταλέντο.
Τα παρασκήνια του γαλλικού τορπιλισμού της υποψηφιότητάς σας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη ζωντανά στη μνήμη. Υπήρξε πληθώρα άρθρων και σχολίων στα διεθνή μίντια που κόσμησαν με ειρωνικά και χλευαστικά επίθετα το Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, διότι αν υπήρχε ψηφοφορία, εκείνος που θα είχε απομονωθεί θα ήταν ο ίδιος. Σύσσωμοι λαός και όλοι οι πολιτικοί του Λουξεμβούργου τάχθηκαν υπέρ της εκλογής σας. Η συνοχή αυτή ήταν εντυπωσιακή. Ένα σχόλιό σας;
Ευχή όλων και δική μου είναι η Ευρώπη να προχωρήσει το δρόμο της. Απομένει να ελπίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου θα κερδίσει αυτό το στοίχημα.
Εκτιμώ τη λεπτότητά σας. Πάντως υπήρξε μεγάλη πικρία στο Λουξεμβούργο για τα φανερά πλέον παρασκήνια αυτής της εξέλιξης, αλλά και σε άλλες χώρες όπου σας κρίνουν βαθιά Ευρωπαίο, ταλαντούχο και χαρισματικό
Σαν χαρισματικό με αναφέρετε και εσείς σε πρόσφατο άρθρο σας (1). Αν παίρνετε σαν μέτρο σύγκρισης τους πραγματικά χαρισματικούς πολιτικούς σας Ελευθέριο Βενιζέλο ή τον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε νομίζω ότι υπερβάλλετε.
Η ποιότητα της πολιτικής και τα συναισθήματα του λαού είναι πολλές φορές δυσανάλογα καλύτερα και μεγαλύτερα από ότι το μέγεθος μιας χώρας. Άλλωστε και η χώρα σας είναι μικρή, αλλά υπήρξαν στιγμές που με τη συνοχή και την ενότητα μεγαλούργησε και κατέγραψε στην ιστορία λαμπρές σελίδες.
Σαν πρόεδρος του Ευρωγκρούπ μου λέτε ποιος ήταν ο ρόλος του Ευρώ στην οικονομική κρίση;
Το ευρώ απέδειξε περισσότερο από ποτέ την χρησιμότητά του σαν μία ομπρέλα αποτελεσματικής προστασίας σ΄ αυτή τη θύελλα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία δοκιμάζει σκληρά την ευρωπαϊκή οικονομία και την εργασιακή απασχόληση θα μπορούσε να παρέξει παράλληλα την ευκαιρία για την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης…
Υπάρχουν ελπίδες για σύντομη ανάκαμψη της οικονομίας;
Αυτή φαίνεται στον ορίζοντα αλλά θα χρειασθεί πανευρωπαϊκή προσπάθεια. Η κάθε προσπάθεια πρέπει να εκτιμάται στη σωστή της ένταση και είναι ευχής έργο να αποκτά συλλογική αντιμετώπιση μέσα στο κοινοτικά πλαίσιο.
Η πατρίδα μου οφείλει πολλά στο Λουξεμβούργο και σε σας προσωπικά…
Στην κοινή προσπάθεια να ανεγείρουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν υπάρχουν ούτε πιστωτές ούτε οφειλέτες. Και άλλωστε εγώ προσωπικά τιμήθηκα. Οταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο με αναγόρευσε σε διδάκτορα τον Ιανουάριο του 2004 είσαστε κι εσείς παρών.
Στις 22 Οκτωβρίου εκφράσατε τη δυσφορία σας προς τη νέα ελληνική Κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με την έκφραση «the Game is over» (2) που σχολιάσθηκε πολύ. Τι ακριβώς εννοούσατε;
Σας παραπέμπω στο ίδιο άρθρο σας, όπου νομίζω αναφέρετε για τη χαοτική κληρονομία που αφήνει κάθε απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση στη νέα εξουσία ή στο κόμμα που αναλαμβάνει τη συνέχεια. Επ’ ευκαιρία σας θυμίζω και τη δήλωσή μου στις 9 Δεκεμβρίου ότι δεν υφίσταται θέμα χρεοκοπίας για την Ελλάδα.
Παρά ταύτα σημειώθηκαν εξ αφορμής της ελληνικής περίπτωσης αρκετά κρούσματα κερδοσκοπίας αλλά και επιφυλάξεων. Δέχεσθε ότι η τόσο αρνητική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι αναστρέψιμη;
Υπάρχουν στοιχεία και αποφάσεις που πείθουν ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Ελλάδα. Διαφαίνεται ήδη ότι υπάρχει βαθύτερη συναίσθηση στην Κυβέρνηση από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Τα ανέφερα αμέσως πιο πάνω και είμαι αισιόδοξος ότι όταν οι Έλληνες θελήσουν, θα επιτύχουν. Αυτό απέδειξε η ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους.
Ποια είναι η άποψή σας για τη βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση;
Η αλληλεγγύη και η συνοχή μεταξύ των εταίρων πρέπει να αποτελούν κανόνες και παράδοση στην Ενωμένη Ευρώπη.
Ποιο κατά τη γνώμη σας θα είναι το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
H έναρξη της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε για το χρόνο που μου διαθέσατε…
Κι εγώ.
.
Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1954 στο Ρεντάνζ του Λουξεμβούργου. Σπούδασε Νομικά στο Στρασβούργο και ορκίστηκε Δικηγόρος το 1980 χωρίς να εξασκήσει ποτέ, λόγω της ανάμιξής του στην πολιτική. Το 1982 υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (τομείς της προτίμησής του) στην Κυβέρνηση Πιερ Βέρνερ. Το 1984 εκλέγεται βουλευτής του Χριστιανο-Σοσιαλιστικού Κόμματος και αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας και αναπληρωτής Υπουργός του Προϋπολογισμού στην πρώτη Κυβέρνηση Σαντέρ. Το 1985 ασκεί την Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και προεδρεύει στα Συμβούλια Κοινωνικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού.
Επιτυχαίνει να καταλέγεται η χώρα του από το 2001 ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες Συνεργασίας για την Ανάπτυξη με μία δημόσια συμβολή στην ανάπτυξη που αντιστοιχεί στο 0,8% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος.
Ο Διεθνής Τύπος τον επονομάζει «Γιούνκερ, ο Ηρωας του Δουβλίνου» μετά από την άκρως επιτυχή μεσολάβησή του ανάμεσα στον Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και το Γάλλο Πρόεδρο Μιτεράν για το Σύμφωνο Σταθερότητας που συνακολουθούσε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Με την ιδιότητα του Προέδρου του Συμβουλίου της Ε.Ε. το 1997 και με πρωτοβουλία του ξεκινά το σχέδιο για μία Πιο Κοινωνική Ευρώπη που ονομάσθηκε Διαδικασία του Λουξεμβούργου («processus de Luxembourg») και θεσμοθετεί τον ελεγχόμενο ρόλο των εταίρων της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία εργασιακών θέσεων. Μετά από ένα μήνα κατά τη διάρκεια του Λουξεμβουργιανού Συμβουλίου της Ε.Ε. δημιουργείται το ευρώ των 11 που μετονομάστηκε αργότερα σε Ευρωγκρούπ.
Νικητής των εκλογών του 1999 ονομάζεται πάλι πρωθυπουργός και Υπουργός Επικρατείας και Οικονομικών, διακόπτει το 15ετή συνασπισμό με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και σχηματίζει Κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα. Στις εκλογές του 2004 σημειώνει μία πρωτοφανή προσωπική επιτυχία, αναλαμβάνει πάλι πρωθυπουργός και σχηματίζει Κυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.
Από τον Ιανουάριο του 2005 ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είναι ο πρώτος μόνιμος πρόεδρος του Ευρωγκρούπ, που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών/μελών της ζώνης ευρώ. Αναθεωρεί και βελτιώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δίνει μια καινούργια ώθηση στη Στρατηγική της Λισαβόνας για την επιβεβαίωση των Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών διαστάσεών της.
Τον περασμένο Ιούνιο ξανακερδίζει τις εκλογές και στις 23 Ιουλίου ονομάζεται πάλι πρωθυπουργός και σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, διατηρώντας πάντα τα Υπουργεία Επικρατείας και Οικονομικών.
Διετέλεσε Διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας (1989 à 1995), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις από ξένες Κυβερνήσεις, ονομάστηκε Μέλος Ακαδημιών και αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας Φιλοσοφίας 5 Πανεπιστημίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου