ΤΟΠΙΚΑ

«Να σώσουμε το περιβάλλον ακόμη και μόνοι μας»

να-σώσουμε-το-περιβάλλον-ακόμη-και-μό-851206

Ο Κρίτων Αρσένης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1977 στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο. Το 2003 αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διεθνής Ανάπτυξη» της Σχολής Τζον Φ. Κέννεντι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το 2007 έδωσε ένα μεγάλο αγώνα για την απόσυρση του Χωροταξικού του Τουρισμού τόσο μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας, του οποίου είναι μέλος, όπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών όλων των κλάδων της οικονομίας καταψήφισαν το Χωροταξικό, αλλά και στην κοινωνία, όπου μαζεύτηκαν πάνω από 12.000 υπογραφές ενάντια στο εν λόγω Χωροταξικό.
Τον Φεβρουάριο του 2009 βραβεύθηκε για την περιβαλλοντική του προσφορά από το περιοδικό Status, ενώ στις 5 Ιουνίου 2009 στην Ταορμίνα της Σικελίας θα παραλάβει βραβείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το συνολικό έργο του Προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ.
Είναι μέλος του Forum Synergies, ενός Πανευρωπαϊκού Δικτύου για τη Προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές συναντήσεις για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και είναι μέλος στο Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Κύριε Αρσένη, είστε ένα νέο πολιτικό πρόσωπο. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική, τη στιγμή που οι νέοι -και στη δική σας ηλικία- γυρνούν επιδεικτικά την πλάτη τους στους πολιτικούς και εν γένει στο σύστημα;
Παρακολουθώ την πορεία του Γιώργου Παπανδρέου από το 2004. Νιώθω ότι είναι ένας άνθρωπος που παλεύει να αλλάξει παγιωμένες νοοτροπίες, να βελτιώσει την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Όταν διάβασα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Πράσινη Ανάπτυξη, ένιωσα να υπάρχει ταύτιση θέσεων στο θέμα που προσωπικά θεωρώ πιο κρίσιμο για την σημερινή εποχή, και για το οποίο αγωνίζομαι εδώ και πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά μετά την ψυχροπολεμική πυρηνική απειλή που κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξη της ανθρωπότητας. Ξέρουμε τώρα ότι όχι μόνο κατασπαταλούμε τους πόρους του πλανήτη, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλο φτάνουν στο όριο της εξάντλησής τους, αλλά αλλάζουμε το κλίμα του πλανήτη, κάνοντάς τον λιγότερο φιλόξενο, αν όχι εντελώς αφιλόξενο. Σε αυτά τα πέντε χρόνια κρίνεται η τύχη του πλανήτη. Κάθε χρονιά οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή θα κτυπάνε όλο και πιο δυνατά την πόρτα του σπιτιού μας. Στο χέρι μας είναι να στραφούμε προς μια πράσινη αειφόρο ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε το μέλλον των ίδιων μας των παιδιών. Αν δεν κάνουμε κάτι, τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στον αιώνα, θα κινδυνέψουν να είναι η πρώτη γενιά που δεν θα πεθάνει από φυσικά αίτια.
Είστε ένα πρόσωπο που έχει χαρακτηριστεί «πράσινο» και φυσικά για τις οικολογικές σας ανησυχίες και ενέργειες. Πόσο σημαντικό είναι για σας το περιβάλλον; Πιστεύετε πως ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει τη σπουδαιότητά του;
Αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε εξελίξεις σαρωτικές. Μία πλήρη κατάρρευση των αλιευμάτων, μία συγκλονιστική ρύπανση των θαλασσών και των ωκεανών, δραματική μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού, της βιοποικιλότητας. Και τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή. Η αποψίλωση των δασών του ευρωπαϊκού νότου και η καταστροφή του δασικού μας πλούτου είναι συνεχής και ανεπανάληπτη. Μην ξεχνούμε ότι η Μεσόγειος περιλαμβάνεται στις 18 πιο ευάλωτες από την Κλιματική Αλλαγή περιοχές του πλανήτη. Ήδη με τις 66 ερωτήσεις που έχω καταθέσει στην Κομισιόν, έγινε μία καταγραφή των “ελληνικών πληγών” και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας. Η μεγάλη μάχη όμως της πράσινης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής είναι μπροστά μας. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και θα δουλέψω όσο γίνεται περισσότερο, γιατί ο χρόνος είναι πραγματικά λίγος. Πρέπει ο καθένας από εμάς πραγματικά να συνειδητοποιήσει ότι αν δεν αλλάξουμε άμεσα, τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα γνωρίσουν έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό. Θα θέλαμε όλο αυτό να ήταν ένα κακό όνειρο. Όμως στην πραγματικότητα η μόνη ψευδαίσθηση είναι η πίστη ότι ο τρόπος ζωής μας είναι βιώσιμος.
-Οι ελληνικές κυβερνήσεις, ειδικά την τελευταία δεκαετία, μιλούν για την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση ή είμαστε πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους;
Δυστυχώς από το 2004 και μετά η μόνη περιβαλλοντική πολιτική που ακολούθησε η χώρα μας ήταν μονάχα όσα όριζε η Ε.Ε. Το περιβάλλον είχε αφεθεί στην τύχη του με την τότε κυβέρνηση όχι μόνο να αδρανεί, αλλά να αδιαφορεί. Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ άσχημη και χρειάζεται πολλή δουλειά για να διορθωθεί. Τα πρώτα δείγματα γραφής μετά τις εκλογές είναι πολύ θετικά. H υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της πάγιας αρχής της Ε.Ε. “ο ρυπαίνων πληρώνει” και όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Στην ειδική γραμματεία των επιθεωρητών περιβάλλοντος, που και αυτό είναι μια θεσμική τομή, τοποθετήθηκε η πρώην γενική επιθεωρήτρια περιβάλλοντος που είχε διωχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ακριβώς για την υπεύθυνη στάση της στην υπόθεση του Ασωπού. Επιπλέον, στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης η Ελλάδα στήριξε μία νομικά δεσμευτική συμφωνία. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά και στήριξη από όλους μας των θετικών πρωτοβουλιών.
Ζήσατε για κάποιο διάστημα στο Βόλο, καθώς σπουδάσατε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με την εμπειρία σας, πώς θα χαρακτηρίζατε τους Βολιώτες σε σχέση με το περιβάλλον;
Δε θα ξεχάσω ότι το ποδήλατο μπήκε στην καθημερινότητά μου για πρώτη φορά στον Βόλο. Γενικά ο Βόλος προσφέρει μια καλή ποιότητα ζωής. Όμως με ανησυχεί η αυξανόμενη δόμηση στο Πήλιο. Είναι ένας από τους προνομιακούς τόπους στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού υψηλών αποδόσεων για τους κατοίκους όλης της Μαγνησίας. Μπορούμε να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες, προστατεύοντας τα τοπία και ενισχύοντας μικρές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν δραστηριότητες με έντονο τοπικό χαρακτήρα στους επισκέπτες. Είναι κρίμα στο Πήλιο και σε όλη τη Μαγνησία να δυσκολεύεται κανείς να βρει τα τοπικά προϊόντα στο πρωινό των ξενοδοχείων και στην κουζίνα των εστιατορίων. Τοπικά αγροτικά προϊόντα ποιότητας θα πρέπει να είναι αυτά που γεύονται οι επισκέπτες, αν θέλουμε να απολαμβάνουν τις διακοπές τους και το τουριστικό εισόδημα να επιστρέφει στο νομό και να μη διαφεύγει σε πολυεθνικές τροφίμων.
Τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει στο Νομό Μαγνησίας σε θέματα οικολογίας κι έχει καθυστερήσει ή δεν έχει γίνει καθόλου;
Δεν υπάρχουν θέματα οικολογίας πλέον. Δεν είναι ξέχωρη η οικολογία από την καθημερινότητα. Είναι ο τρόπος ζωής μας που καταστρέφει τον πλανήτη. Πρέπει να σταματήσουμε να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας. Ο καθένας μας καταστρέφει το περιβάλλον με καθημερινές πρακτικές που σπαταλούν πόρους. Πρέπει να τις διορθώσουμε, όπως πρέπει και η πολιτεία και όλες οι χώρες του πλανήτη να αλλάξουν πορεία. Όλα ταυτόχρονα, αλλά η αδράνεια των τρίτων δεν θα πρέπει να είναι δικαιολογία αδράνειας για κανέναν μας.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές. Πιστεύετε πως έγιναν ορισμένες θετικές κινήσεις ή όχι; Τι χρειάζεται επιπλέον να γίνει σύμφωνα με τη δική σας γνώμη;
Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Απουσία δεσμεύσεων για άμεσες μειώσεις των εκπομπών, έλλειψη χρονοδιαγράμματος για την υπογραφή της διάδοχης του Κιότο νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. Ακόμη όμως και αυτή η συμφωνία, που είναι χειρότερη από ό,τι είχαμε προηγούμενα, απορρίφθηκε στην ουσία στην ολομέλεια της συνδιάσκεψης και συμβιβαστικά παρέμεινε ως ένας αστερίσκος στις διαδικαστικές αποφάσεις της Κοπεγχάγης. Κι όμως, δεν απέτυχε εντελώς η Κοπεγχάγη. Οι μεγάλοι ρυπαντές του πλανήτη έφτασαν στο σημείο να αποφασίσουν την κοινή λήψη μέτρων. Αυτή είναι η μόνη κληρονομιά της Κοπεγχάγης στο μέλλον του πλανήτη. Αν δεν προχωρήσουμε άμεσα σε μια υπεύθυνη νομικά δεσμευτική συμφωνία με μετρήσιμους ποσοτικούς στόχους μείωσης και σταδιακής παύσης των εκπομπών μας, ο πλανήτης μας θα γίνει αφιλόξενος. Όμως, όποιος νομίζει ότι έχουμε την επιλογή να αποφύγουμε τη συμφωνία αυτή, λογαριάζει χωρίς τον πλανήτη. Κάθε χρονιά οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή θα χτυπάνε τόσο βροντερά την πόρτα του σπιτιού του καθενός μας, που δεν θα μπορέσουμε παρά να δράσουμε, όλοι μαζί, για να σταματήσουμε να προκαλούμε αυτή την καταστροφή των ίδιων μας των παιδιών.
-Τέλος, επειδή διανύουμε την εορταστική περίοδο, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα σε όλους τους Έλληνες.
Είχα την χαρά να εκπροσωπήσω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην έναρξη της Εκστρατείας του Πωλ Μακάρτνεϊ, προκειμένου να σταματήσουμε να τρώμε κρέας τουλάχιστον για μια ημέρα την εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί τόνισα τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, αλλά και όλων των παραδοσιακών τοπικών διατροφών. Μήπως είμαστε εμείς που επιλέγουμε καθημερινά να αφηνόμαστε σε αυτόν τον πρόσφατο παράφορο έρωτά μας με το κρέας σε βάρος του πλανήτη, των παιδιών μας και των ερχόμενων γενεών; Μήπως τελικά εκτός από το να κατηγορούμε μακρινές χώρες για την καταστροφή αυτή, πρέπει να ξαναδούμε τι βάζουμε στο τραπέζι μας; Να δούμε δηλαδή αυτές τις γιορτινές ημέρες, πώς αλλάζοντας λίγο τον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας φιλόξενο και στο μέλλον. Όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, “Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω.”

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου