ΤΟΠΙΚΑ

Κατολισθήσεις σε Πινακάτες και Σταγιάτες

κατολισθήσεις-σε-πινακάτες-και-σταγι-851206

Ακόμη και σήμερα φαίνονται οι συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων των προηγουμένων ημερών που έπληξαν τη Μαγνησία. Προχθές το βράδυ αποκολλήθηκαν βράχια στην περιοχή των Πινακατών, ενώ χθες το πρωί βράχος κατέπεσε στη διασταύρωση προς Σταγιάτες.
Μια δύσκολη βραδιά ήταν η προχθεσινή για τα συνεργεία του Δήμου Μηλεών και της Νομαρχίας Μαγνησίας, καθώς αποκολλήθηκαν βράχια στην περιοχή κοντά στις Πινακάτες, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος. Ευτυχώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Μηλεών κ. Απόστολο Αρέθα την Τετάρτη το απόγευμα ειδοποιήθηκαν για την κατολίσθηση βράχων στις Πινακάτες και αμέσως τα συνεργεία του Δήμου έσπευσαν στο σημείο και προσπάθησαν με τα δικά τους μέσα να βγάλουν τους βράχους από το δρόμο. Όμως επειδή η κατάσταση εγκυμονούσε κινδύνους, ο Δήμος κάλεσε τα συνεργεία της Νομαρχίας.
Όλο το βράδυ ειδικοί γεωλόγοι και εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποτραβήξουν τα βράχια από το οδόστρωμα. Συζήτησαν το ενδεχόμενο ανατίναξης, όμως το απέκλεισαν, γιατί πίστευαν πως η ζημιά θα γινόταν χειρότερη. Έτσι προσπαθούσαν να σταθεροποιήσουν τα βράχια για να μην υπάρξουν κι άλλες κατολισθήσεις. Σύμφωνα με τον Αντινομάρχη κ. Ηλία Ξηρακιά συνεργείο της Νομαρχίας με ειδικούς γεωλόγους προχώρησαν σε μερική αποσάθρωση του βράχου, ενώ τις επόμενες ημέρες υπάρχει περίπτωση να τοποθετηθούν εκρηκτικά για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Ο κ. Ξηρακιάς όμως μίλησε και για την αιτία που προκάλεσε αυτή την καταστροφή αποδίδοντας το θέμα σε ανθρώπινο λάθος.
Πάνω λοιπόν ακριβώς από τον βράχο υπήρχε ένας χωμάτινος αρδευτικός υδραύλακας, τον οποίο δεν φρόντισαν οι υδρονομοι να κλείσουν τον χειμώνα. Έτσι με τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών τα νερά βγήκαν έξω από το αυλάκι και έφεραν την καταστροφή.
«Θα πρέπει οι υδρονόμοι να φροντίζουν να κλείνουν τέτοια αυλάκια για να μην έχουμε άλλα προβλήματα», σχολίασε ο κ. Ξηρακιάς.
Μέχρι και χθες το μεσημέρι τα συνεργεία βρίσκονταν στο σημείο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ξηρακιά το απόγευμα θα είχε αποκατασταθεί η ζημιά.
Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διοχετευόταν από παρακαμπτήρια οδό και έπειτα από αγροτικό δρόμο, ο οποίος είχε κι αυτός προβλήματα εξαιτίας των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Τα συνεργεία του Δήμου Μηλεών αποκατέστησαν τις ζημιές στο αγροτικό δρόμο και η κίνηση διεξαγόταν ομαλά με μικρά όμως προβλήματα.

Κατολίσθηση στις Σταγιάτες
Όμως δεν ήταν η μόνη κατολίσθηση που σημειώθηκε. Χθες στις 10 περίπου τα πρωί, στη διασταύρωση προς τις Σταγιάτες, ένας βράχος αποκολλήθηκε και έπεσε στη μέση του οδοστρώματος. Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν έντρομοι στο δρόμο για να δουν τι είχε γίνει. Ένα τμήμα του βράχου έπεσε κι έκλεισε το ένα ρεύμα του δρόμου, ενώ άλλο τμήμα του κρεμόταν από το βουνό.
Ο Αντιδήμαρχος Πορταριάς κ. Γκουντέλιας σημείωσε πως μόλις ενημερώθηκε ο Δήμος απέστειλε μηχάνημα και ειδικό συνεργείο να αποκαταστήσει τη ζημιά. Τέλος, ο ίδιος ανέφερε πως με αφορμή αυτό το γεγονός θα γίνει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στη Νομαρχία, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου