ΤΟΠΙΚΑ

Ενδιαφέρον για 10 άδειες φαρμακείων

ενδιαφέρον-για-10-άδειες-φαρμακείων-286910

Καθημερινές είναι οι εξελίξεις που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, στο οποίο έγινε αναφορά στη Βουλή και στη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών προτάσεων της κυβέρνησης. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας και τα 235 μέλη του ενημερώθηκαν για τις διαβουλεύσεις που γίνονται εντός κι εκτός χώρας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς το οποίο φαίνεται να καταλήγει με έως 4 άδειες ανά φαρμακοποιό σε όλη την επικράτεια με τον φαρμακοποιό μέτοχο κατά 51% τουλάχιστον σε κάθε φαρμακείο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας υπήρξε κινητικότητα και στην ελληνική Βουλή αλλά και στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής ένωσης φαρμακοποιών (PGEU) με τον επικεφαλής της Commission στην Τρόικα κ. Ντέκλαν Κοστέλο.

Το πρωί της Τετάρτης απεστάλησαν επιστολές στους προέδρους του Γερμανικού, του Ιταλικού, του Γαλλικού και Ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ζητώντας επειγόντως να γίνει συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να προκύψει μια κοινή γραμμή στήριξης της ανεξαρτησίας του φαρμακοποιού.

«Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντος, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, παρευρέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Στο περιθώριο των ομιλιών συζήτησε με βουλευτές όλων των κομμάτων, και με υπουργούς της Κυβέρνησης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον κλάδο μας, και αναγνώρισαν την αδικία που υφιστάμεθα με το προβλεπόμενο όπως λέγεται, άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Ο κ. Λουράντος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ε. Μεϊμαράκη να στηρίξει στην ομιλία του, τις θέσεις των φαρμακοποιών πράγμα που έγινε. Η δήλωση του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Εχει φτάσει να αποτελεί είδηση ότι πληρώνονται κάποια στιγμή οι οφειλές σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Και με την ευκαιρία να επαναφέρω τη θέση μας ότι για τα φαρμακεία πρέπει να εφαρμόσουμε το γερμανικό μοντέλο».

Στο μεταξύ, ο κ. Κοστέλο συναντήθηκε με την PGEU στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με επιστολή της PGEU «δεν υπάρχει γενική αρχή απελευθέρωσης του φαρμακευτικού συστήματος στην Ευρώπη, παρά μόνον σε χώρες όπου υπάρχουν προγράμματα διάσωσης, όπου εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα των συστημάτων.

Επίσης διαφαίνεται πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα των υπηρεσιών των φαρμακείων, ως στοιχείο ανταγωνισμού των φαρμακευτικών συστημάτων. Σχετική πρόταση για την επισημοποίηση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών έγινε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.

Για την Ελλάδα τονίζεται πως η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και το ζητούμενο είναι, μέσω των αλλαγών να γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύστημα.

Γίνεται επίσης αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν καθώς και στο θέμα της απελευθέρωσης των καναλιών πώλησης των ΟΤC όπου φαίνεται πως η Ευρώπη κατανοεί, με τον δικό της τεχνοκρατικό τρόπο, τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν».

Ενδιαφέρον για νέες άδειες

Αιτήσεις για άδειες φαρμακείων, έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κων. Ματσιόλη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα κενά στη Μαγνησία αλλά κανένα από αυτά στο Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου