ΤΟΠΙΚΑ

Στον Κατρούγκαλο για τη ΒΙΣ

στον-κατρούγκαλο-για-τη-βισ-287030

Κατεπείγουσα σύγκληση τριμερούς στο υπουργείο Εργασίας ζητά το ΕΚΒ για το θέμα της ΒΙΣ. Το αδιέξοδο στο Βόλο, οδήγησε το ΕΚΒ να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, καθώς η εταιρεία επιμένει να είναι αμετακίνητη και στις 31 απολύσεις εάν και εφόσον οι όροι της δεν γίνουν αποδεκτοί, με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις να έχουν αποβεί άκαρπες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Χθες -ημέρα που είχαν θέσει ως το τελευταίο περιθώριο οι εργαζόμενοι- «επισημοποιήθηκε» το αδιέξοδο και έτσι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αφενός να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και αφετέρου να «χτυπήσουν» την πόρτα του υπουργείου.

«Εδώ και δύο εβδομάδες,-επισημαίνει το ΕΚΒ στο υπόμνημα που απέστειλε το ΕΚΒ, η Διεύθυνση του εργοστασίου της Χαρτοβιομηχανίας «ΒΙΣ ΑΕ», που εδρεύει στον Βόλο και απασχολεί 180 εργαζόμενους, με μια αιφνιδιαστική ενέργεια και, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «θόλωνε τα νερά» με δεσμεύσεις της, ότι θα προχωρούσε δήθεν σε «εκσυγχρονιστικές επενδύσεις», προχώρησε στο οριστικό κλείσιμο της Τμήματος Χαρτοποιίας, απολύοντας τους 31 εργαζόμενους στη Μονάδα, με το πρόσχημα ότι «είναι ζημιογόνα»!

Η απόφαση, ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, κ. Φιλίππου, στο Σωματείο και ήδη οι οκτώ πρώτες απολύσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο, με την χρήση του νόμου του 5%, ανά μήνα!

Οι εργαζόμενοι και αφού πρώτα κάλεσαν, χωρίς αποτέλεσμα, τον ιδιοκτήτη να ανακαλέσει την απόφασή του και να απορροφήσει τους εργαζόμενους του Τμήματος Χαρτοποιίας στο υπόλοιπο εργοστάσιο, καθώς υπάρχει αντικείμενο εργασίας, αλλά και κενές θέσεις, που δημιουργεί ή θα δημιουργήσει η επικείμενη συνταξιοδότηση συναδέλφων, προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρώτα με τη μορφή προειδοποιητικών στάσεων εργασίας και, κατόπιν, λόγω της αδιαλλαξίας της εργοδοσίας, και σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες επ’ αόριστον!

Παρ’ όλα αυτά και παρά τις δύο Τριμερείς που πραγματοποιήθηκαν στο ΣΕΠΕ Ν. Μαγνησίας, η εργοδοσία εμμένει στην αδιαλλαξία της, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις τους, καθώς δεν μπορούν να «θυσιάσουν» συναδέλφους τους, αλλά ούτε και ν’ αποδεχθούν αβέβαιες υποσχέσεις, υπό την «Δαμόκλειο σπάθη» των απολύσεων».

Το ΕΚΒ καταλήγει ζητώντας τη συνάντηση άμεσα και υπογραμμίζοντας: «Επειδή, το «τέλμα» αυτό έχει οδηγήσει σε δικαιολογημένη απόγνωση τους εργαζόμενους, αλλά και έχει διαταράξει σοβαρά την ομαλή λειτουργία στο εργοστάσιο, όχι με ευθύνη των εργαζόμενων, αλλά της αδιάλλακτης εταιρίας και, κυρίως, επειδή ο Βόλος και η Μαγνησία δεν μπορούν να υπομείνουν άλλο ένα εργασιακό πλήγμα, ζητάμε την κατεπείγουσα παρέμβασή σας, προκειμένου, σε τριμερή που θα πραγματοποιηθεί υπό την παρουσία σας, να εξευρεθεί άμεσα λύση που θα ομαλοποιήσει τα πράγματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου